szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

December 1-től minden kórházban duplájára emelik az egy betegre fordítható étkezési pénzt, amelyre összesen hárommilliárd forint jut - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Az intézkedés következtében a jelenleg egy betegre jutó átlagosan napi 350 forintos étkezési pénz a jövőben 550 forint plusz áfa lesz - közölte Horváth Ágnes. A hárommilliárd forint plusz forrásból egymilliárdot eszközök - termoszok, tálcák, evőeszközök, mikrosütő, tálaló kocsi - beszerzésére fordíthatnak a kórházak.

Ezen kívül szintén minden intézmény köteles lesz élelmezési munkacsoportot felállítani, amely a betegek elé kerülő ételek minőségére és mennyiségére felügyel, illetve segít összeállítani a megfelelő kórházi menüt. A kórházi étkeztetés feltételeit miniszteri rendeletben szabályozza majd a tárca.

Feltétel a napi háromszori étkezés, de az ebédnek kétfajta választható menüből kell állnia, továbbá napi egyszer friss gyümölcsöt is kapnia kell a betegnek, valamint kínálási rendszerben az úgynevezett kisétkezéseket is meg kell oldaniuk az intézményeknek. Biztosítani kell az igény szerinti folyadékfogyasztást is. A kórházakban plakátok is felhívják majd a betegek figyelmét arra, hogy mit kell kötelezően kapniuk az étkezések során. Jövőre is biztosított lesz az a forrás, amelyet az étkeztetésre fordíthatnak a kórházak.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a kórházban ápoltak 30-50 százaléka alultáplált a kórházi kosztnak "köszönhetően". Tudományos felmérések igazolják, ha egy beteget megfelelően táplálnak, tehát elegendő és megfelelő tápanyag kerül a szervezetébe, akkor gyorsabban gyógyul.

Martos Éva, az Országos Élelmezéstudományi Intézet főigazgatója egy korábbi felmérést említve hozzátette: tizenhat kórház 71 étrendjét vizsgálva laboratóriumi módszerekkel kiderült, hogy például a szív- és érrendszeri betegséggel kezelt páciensek 40 százalékának nem volt megfelelő a kórházban kapott étel. Azt, hogy a kórházak a kapott pénzt valóban az étkeztetés javítására fordítják-e, ellenőrizni fogja az Egészségbiztosítási Felügyelet és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Horváth: 55 milliárdos keret a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére

A lehívható 480 milliárd forintos uniós forrásból novembertől egészségügyi fejlesztésre 55 milliárd forintra pályázhatnak a fenntartó önkormányzatok; a pályázatok célja a járóbeteg-szakellátó intézmények fejlesztése - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amit Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel közösen tartott szerdán Budapesten.

MTI Helyi érték

Nonprofit zrt. lehet a Kaposi Mór Oktató Kórház

A Somogyi Hírlap értesülése szerint nonprofit zrt.-ként működhet jövő év januárjától a Kaposi Mór Oktató Kórház, ha a tulajdonos Somogy megyei közgyűlés jövő héten rábólint a gazdasági társasággá alakításra. A szombaton megjelent lap információi szerint a 13 milliárdos vagyon megyei tulajdonban marad.

hvg.hu Vállalkozás

Növekszik az étkezési utalványok adókedvezménye

A kormány támogatta, a parlament elfogadta az étkezési utalványok adómentes értékének növelését. Így a hidegétel utalványok adómentes határa 4500 Ft-ról 5000 Ft-ra, a melegétel utalványoké pedig 9000 Ft-ról 10 000 Ft-ra emelkedik 2007. január 1-től. Az utalványokkal nemcsak az alkalmazottak, de a cégek is jól járnak.