szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő nyár végétől magyar vezetésű manőver zászlóalj garantálja majd Koszovó nyugati területének biztonságát - nyilatkozta Szekeres Imre honvédelmi miniszter Koszovóban

A miniszter szombat délelőtt érkezett a koszovói Pristinába, útjára April Foley budapesti amerikai nagykövet, valamint újságírók is elkísérték.

A politikus ismertetése szerint a magyarok feladata jövő nyártól Koszovó nyugati területének biztosítása lesz az eddigi őrzési és biztosítási feladatok helyett. A 370 katona dolga lesz Koszovó mintegy egyötödének biztonsági ellenőrzése, járőröznek, felderítést végeznek, ellenőrző-áteresztő pontokat működtetnek majd, és az ott működő intézményrendszerben is ellátnak koordinációs feladatokat. A magyarok mellett olasz és szlovén katonák szolgálnak majd a többnemzetiségű zászlóaljban.

A magyar kontingens pristinai bázisát felszámolják, az objektumot vagy eladják, vagy átadják egy másik nemzet katonáinak. Mint a miniszter közölte, erről még folynak a tárgyalások. A helyi önkormányzat részéről is van érdeklődés, a területen az elmúlt időszakban sok fejlesztés történt - tette hozzá a miniszter.

Szekeres Imre közlése szerint az új feladat költsége nagyságrendileg ugyanakkora lesz, mint a jelenlegi koszovói magyar jelenlét költsége, ez évente mintegy 500 millió forint. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy ma kedvezőbben ítéli meg Koszovó jövőjét, mint néhány nappal ezelőtt, hiszen mindenki tartott attól, hogy valami tragikus dolog történik majd december 10-e után Koszovóban. 

December 10-e volt a határidő arra, hogy Belgrád és Pristina nemzetközi közvetítők bevonásával tárgyalásos úton rendezze szembenállását. Mindkét fél kitartott álláspontja mellett: a főleg albánok lakta, elvben még mindig Szerbiához tartozó Koszovó függetlenséget akar, Belgrád azonban csak széles körű autonómiában gondolkodik. 

A miniszter és a nagykövet szombat délután találkozik a KFOR parancsnokával és az ENSZ-főmegbízottal, akikkel Koszovó helyzetét értékelik. Megvitatják majd a jövő februárig tartó időszakot (amikor Koszovó státusa várhatóan rendeződik), illetve Szekeres Imre arról is beszámol, hogy miként készül fel a zászlóalj a vezetési feladatokra.

Szekeres Imrét útjára elkísérte Kovács Lázár, az RTL Klub mesterszakácsa, akivel szombaton együtt készítik el a katonáknak a karácsonyi vacsorát. Ugyancsak elment Koszovóba Kapócs Zsóka volt szépségkirálynő, aki a Légierő Zenekarával fog énekelni.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szekeres: növeljük koszovói jelenlétünket

Magyarország jövőre várhatóan átveszi egy többnemzeti NATO-zászlóalj vezetését Koszovóban - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek hollandiai kötetlen találkozóján.

MTI Világ

Szekeres Imre a boszniai védelmi miniszterrel tárgyalt

A Bosznia-Hercegovinában zajló stabilitási folyamatról, Koszovó jövőjéről és a bosnyák-magyar kapcsolatokról tárgyalt vasárnap Budapesten Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Selmo Cikotic bosnyák védelmi miniszter.

MTI Itthon

Szekeres: tartózkodni kell az egyoldalú lépésektől

Albán és szerb részről is szükséges tartózkodni az egyoldalú lépésektől, ha december 10-ig nem születik megállapodás Koszovó jogállásáról - vélekedett Szekeres Imre honvédelmi miniszter és olasz kollégája, Luigi Parisi csütörtöki római tárgyalásaik alkalmával.

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás

Több vonatot is érint a hétvégi óraátállítás