szerző:
hvg.hu

Lehetőségek a népszavazás után címmel közéleti vita folyt a Politikatörténeti Intézetben (PTI). Tölgyessy Péter politikai elemző és Tamás Pál szociológus tartott vitaindítót. Mindketten azt mondták, a kormánynak el kellene felejteni az egészség-pénztári törvényt, és a gazdaság növekedés megindítására kellene összpontosítani. Gyurcsány és Orbán mellett Guizot nevét emlegették a legtöbbet.

A baloldal egyik kutatóműhelyének számító PTI tanácsterme szerdán zsúfolásig megtelt, többeknek csak az ajtókon kívül jutott hely. Tölgyessy Péter politikai elemző, az SZDSZ és a Fidesz egykori képviselője a politikai helyzet általa már többször vázolt látleletével rukkolt elő. Gyurcsány és kormánya reformpolitikájának Kádár-kori előképei vannak, és sokban hasonlít a felvilágosult abszolutizmus megoldásaira is, abban biztosan, hogy nem akarta azt elfogadtatni. Így nem csoda, ha nincs társadalmi támogatottsága.

Tölgyessy felidézte, hogy 1994 óta mindegyik parlamenti választást baloldali programmal, szociálpolitikai ígéretekkel és osztogatással sikerült megnyerni, és a magyar politika ördögi körbe, veszélyes spirálba keveredett. Nem egyszerűen a közélet van válságban, hanem a társadalom is, amely most szembesül a Kádár-korszak gyakorlatának és életmodelljének az összeomlásával. Az elemző szerint egy ekkora vereség után Gyurcsány Ferenc mozgástere annyira legyöngül, hogy a szocialistáknak nem lesz idejük kivárni a személycsere optimális időpontját, az országgyűlési választások előtti tíz hónapot, és akár már idén menesztik a kormányfőt.

Tamás Pál, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója szerint az MSZP szempontjából még jó is, hogy a referendum eljutatta egy „falhoz”, mert most már a vezetésnek is látnia kell, hogy így nem megy tovább. Többször említette François Guizot (1787–1884) francia liberális politikus nevét, akinek az volt az elve, hogy jól kormányozni csak akkor lehet, ha korlátozzák a nép beleszólását a közügyekbe, és vagyoni vagy iskolázottsági cenzushoz kötötte a választójogot. Tamás szerint a rendszerváltás idején a pártok közül egyedül az SZDSZ gondolkodott úgy, hogy a népnek fel kell nőni a modernizáló élcsapathoz, az MSZP-nek azonban nagyon más elképzelése volt. Csakhogy mára az a „furcsa történet” játszódott le, hogy „Gyurcsány és köre elszadeszesedett, így az SZDSZ beteljesítheti történelmi küldetését, hogy megsemmisítse az egykori állampárt utódpártját, az MSZP-t” – fogalmazott szarkasztikusan az előadó.

Határozottan állította, hogy az egészségügyi reform elhibázott, és nem is ezzel kellett volna kezdeni, azt „a szuper agresszív kisebbségi partner”, mármint az SZDSZ erőszakolta ki. A rendszer átalakítását „hagyni kéne a fenébe”, mert semmilyen mérhető előnye nem származik belőle a társdalomnak, csak konfliktusokat gerjeszt. A közönségből ugyan megkérdezték Tamást arról, hogy mégis mit javasolna az egészségbiztosítás 500 milliárdos hiányának mérséklésére, ám erre a magát többször is a tények és a számok emberének nevező szociológus nem válaszolt. Abban viszont nem értett egyet Tölgyessyvel, hogy Gyurcsány lecserélése megoldást jelenthetne az MSZP-nek. „Menet közben nem cserélünk vonatot vagy masinisztát, főleg ha nem látszik, hogy mire vagy kire” – fogalmazott szemléletesen.

Ironikusan megjegyezte, hogy sokkal inkább „ideológiai fordulatra” van szükség a pártban, „fel kell ismerni, hogy vannak választók, ellenkező esetben a mostani vezetés csak fontos lábjegyzet lesz a magyar baloldal történetében, semmi más”. Tamás Pál szerint Gyurcsányék politikája rettentően messze áll az általuk példának tekintett brit blairizmustól, „inkább valamiféle vidéki thatcherizmus, csak nem találják a szénbányákat”. Úgy látja, hogy nincs integráló víziója a baloldalnak, pedig az embereket csak jövőképpel lehetne meggyőzni a változásokról.

A zömében baloldali közönségből többen is a karakteres baloldali politikát hiányolták a kormánytól, mire Tölgyessy Péter megjegyezte: baloldali ortodoxiára most biztosan nincs lehetőség. Az elemző szerint a nagy változásokra, reformokra nagyon is szüksége van az országnak, de ez a kormány már aligha lesz képes ezek végrehajtására. Az Orbán Viktor vezette jobboldal pedig – ha hatalomra kerül – nagy valószínűséggel saját ígéretei foglya lesz, mert még most is azt a hamis látszatott kelti, hogy „mindenre van elég pénz, csak nem szabad hagyni, hogy ellopják”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A népszavazás szabályai több sebből véreznek

A népszavazás intézményének újragondolása indokolt lehet, mert mind a referendumot érintő törvények, mind a közjogi intézményrendszer reformja változtatásra szorul. Erről Halmai Gábor alkotmányjogász és Kiszelly Zoltán politológus beszélt annak kapcsán, hogy a Political Capital és a Századvég Alapítvány a népszavazás intézményének újragondolását és újraszabályozását kezdeményezi.

Itthon

Tölgyessy: baljós esztendők következnek

Gyurcsány Ferenc kormányfő szavahihetősége hosszú időre megroppant, személye a jobboldali szavazók többsége számára teljességgel elfogadhatatlan - írja Tölgyessy Péter a Népszabadság szombati számában megjelent írásában.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Financial Times: a befektetői aggodalmakat növeli a népszavazás

Magyarország politikai stabilitása és a külföldi befektetőket vonzó képessége körül vet fel aggályokat a hétvégi népszavazás eredménye - vélte kedden, Brüsszelben megjelenő kontinentális kiadásában napvilágot látott cikkében a Financial Times című brit napilap.

Választás 2006

Tölgyessy: "választani kell a két oldal között"

Mára a Fidesz egyre inkább megjelenítője a hagyományos hazai jobboldal és a magyar vidék nyugatos polgárosodással szembeni ellenszenvének - állítja Tölgyessy Péter politikai elemző. Véleménye szerint Orbán Viktor vesztesen került ki a jelöltek szerdai vitájából, ám csütörtökön ellenlábasainál jobban szerepelt. A nyugatos polgárosodás hívei nagy párt nélkül maradtak. A vasárnapi szavazás bölcs döntést kíván - figyelmezetet Tölgyessy.

Itthon

Népszavazás után: mire számítsunk?

A vasárnapi népszavazás nemcsak a három díj, hanem, meglehet, Gyurcsány Ferenc kormányfő sorsát is megpecsételte. A szocialisták aligha vele együtt vágnak neki a soron következő parlamenti választásoknak. Beindulhat a koalíciós kármentés. Nagy kérdés, Orbán Viktor és a Fidesz mihez kezd majd nem várt arányú győzelmével.

Vélemény

Tölgyessy: egy középszerű vezető is jobb lenne

Gyurcsány Ferenc vasárnap nagyon megégett, szinte képtelenség lesz őt életben tartani 2010-ig. Orbán Viktor a vártnál is nagyobbat győzött, de nehéz helyzetbe kerülhet, ha megnyeri a következő parlamenti választást: nem tudni, honnan talál forrásokat politikájához – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban hétfőn.

hvg.hu Vélemény

Tölgyessy: „Az, hogy Gyurcsány takarodik-e vagy sem, csakis a baloldalon múlik”

Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna c. műsorának adott csütörtök esti interjújában kifejtette: ha a népszavazás az „igenek” elsöprő győzelmét hozza – amit valószínűnek tart - mindkét politikai oldalnak fel lesz adva a lecke: a meggyengült szocialista párt mikor áldozza be Gyurcsányt, megelőzendő a fenyegető eróziót. Orbán dilemmája viszont az, hogy miképpen mutassa fel a győztes erejét, anélkül, hogy tápot adjon zavargások kitörésének, egyáltalán, mit kezdjen egy nagyarányú győzelemmel, ha Gyurcsány egyelőre marad?

MTI Itthon

Kedden tárgyalják a népszavazás kapcsán benyújtott javaslatokat

A vasárnapi ügydöntő népszavazáson hozott döntés végrehajtásáról, a kormány által a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslatnak, valamint a Fidesz által beterjesztett hasonló célú törvényjavaslatnak kedden lesz az általános és részletes vitája - mondta az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, a házbizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

hvg.hu Gyurcsány-ügy

Tölgyessy a Gyurcsány-dilemmáról

Tölgyessy Péter az Indexnek adott elemzésében megfogalmazza a Gyurcsány-dilemmát: hazugságon rajtakapott, megosztó személyiséggé vált, de nélküle a nyugatos modernizáció programja elsikkadhat az MSZP-ben. A már-már leírt Orbán új életre kelt, de a józan válságkezeléshez meg kellene tagadnia eddig hangoztatott megoldásait. Újjáépítés majd csak a romokon?

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

Mikrofont dugtak egy nő elé Londonban, és olyat énekelt, hogy felrobbantotta a netet

A Kúria öttagú tanácsban bírálhatja el újra a lúgos orvos ügyét

A Kúria öttagú tanácsban bírálhatja el újra a lúgos orvos ügyét

"A Fidesz őszülő, pocakos vezetőből akar divatos terméket faragni a fiataloknak"

"A Fidesz őszülő, pocakos vezetőből akar divatos terméket faragni a fiataloknak"

Kocsis Györgyi: Fiatalság – okosság

Kocsis Györgyi: Fiatalság – okosság

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok