szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Február óta 12 százalékponttal nőtt azok aránya, akik negatívan ítélik meg a kormány munkáját, jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék – derült ki a Századvég-Forsense felméréséből.

© Századvég-Forsense
A csak a kormánnyal elégedetlenek aránya négy ponttal emelkedett márciushoz képest, és jelenleg 43 százalék, a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig nem változott, jelenleg is 20 százalék. A korábbi trendekkel szemben jelentősen nagyobb arányban – 19 százaléknyian – elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával az MSZP szavazói, mint a Fidesz szimpatizánsai, ők 10 százaléknyian vannak.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az elmúlt hónapban 6 százalékponttal csökkent a magukat biztos szavazóknak vallók aránya: ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz.

A két nagy párt támogatottsága közti különbség tovább nőtt, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre – két százalékponttal többen, mint márciusban –, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t, 2 százalékponttal kevesebben, mint egy hónappal korábban. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A biztos szavazó és pártot is választó személyek köre némileg csökkent március óta, jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Körükben nem szignifikáns változást regisztráltak a kutatók márciushoz képest: a biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap választásokat rendeznének, ez 1 százalékponttal több, mint egy hónappal korábban - és 19 százalék az MSZP-re, ez pedig 1 százalékponttal kisebb, mint márciusban. A két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól a mért 4 százalékkal.

A felmérés szerint márciushoz képest 7 százalékponttal többen, a megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány leváltását, és csupán feleannyian, 28 százaléknyian vannak a kormány maradását támogatók. A bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak között is a kormányváltást pártolók vannak többségben.

A felmérés szerint tovább nőtt a távolság a két nagy párt vezető politikusának támogatottságában is, mivel a múlt havi 6 százalékpont után áprilisban újabb 4 százalékponttal emelkedett a teljes mintán belül azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, ez most 41 százalék. Gyurcsány Ferencet jelenleg csupán a válaszadók 24 százaléka tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére.

A jelenlegi kormány hatalmon maradását a megkérdezettek a márciusinál 6 százalékponttal többen, összesen 45 százaléknyian tartják kockázatosabbnak az ország jövője szempontjából, mint az ellenzék hatalomra kerülését.

A Századvég-Forsense április 10. és 17. között végezte kérdőíves közvélemény-kutatását, ezerfős reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Az internetezők többsége elmegy szavazni

Az internetező felnőttek 55 százaléka biztos benne, hogy vasárnap részt vesz a népszavazáson, további 15 százalékuk pedig valószínűnek tartja, hogy elmegy szavazni – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Bár jelentős azok aránya, akik még bizonytalanok vagy nem árulják, el miként voksolnak, az szinte biztosan állítható, hogy a netpolgárok körében mindhárom kérdésben az igenek vannak többségben.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: előre hozott választásokra számítanak

Előre hozott országgyűlési választásokra számítanak a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezettek; a Magyar Televízió és a Népszabadság megbízásából készített felmérésben a válaszadók 37 százaléka képzelte el így a koalíciós válság megoldását. A kutatás eredményeit a Magyar Televízió Az este című műsorában ismertették, szerdán este.

Szabó Zsuzsanna Itthon

TÁRKI: jobboldaliak baloldali nézetekkel

Az elmúlt években lényegesen csökkentek a magyarországi háztartások jövedelmei közötti egyenlőtlenségek, a relatív szegénység nem nőtt, a lakosság igen kis aránya tanul felnőttkorában, a nyelvtudásban pedig még mindig nagy a lemaradásunk Európa fejlettebb országaihoz képest - áll a TÁRKI legfrissebb elemzésében. A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a bal és jobb oldali politikai nézetekben komoly orientációs zavarok mutatkoznak.

MTI Itthon

Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

Nem változott lényegesen a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban - tudható meg a Tárki március közepén - a népszavazás után - ezer ember megkérdezésével készített felméréséből, amelynek eredményeit szerdán publikálta az intézet.

Itthon

Már a nyugdíjasok is a Fideszt választanák

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely a Népszabadságban jelent meg.

Mindenkit letepert a Huawei, a P40 Prónak van a legjobb kamerája

Mindenkit letepert a Huawei, a P40 Prónak van a legjobb kamerája

Tusk szerint a járvány után elszámolnak a Fidesszel

Tusk szerint a járvány után elszámolnak a Fidesszel

Wagnernek is odacsap a koronavírus

Wagnernek is odacsap a koronavírus