szerző:
Roma Sajtóközpont
Tetszett a cikk?

Botrányba fulladt egy kétnapos romákkal kapcsolatos rendezvény a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), miután arra a Magyar Gárda vezetőjét is meghívták. Az állami képviselői sorban lemondták részvételüket.

Kiderült, ahogy a meghívottak egy része, úgy a rendezvénynek helyet adó akadémiai intézet vezetősége sem tudott a cigányellenes demonstrációiról elhíresült gárda vezetőjének szerepeltetéséről. Az intézet ügyvezető igazgatója felelősségre vonást ígér, az Országos Cigány Önkormányzat pedig tiltakozik. A cigányságról szóló rendezvény másnapján pedig a gárda ismét masírozik a „cigánybűnözés ellen”, ezúttal Vásárosnaményban.

„Roma élet Közép-Európában” címmel nemzetközi konferenciát és cigányokról szóló dokumentum filmfesztivált szervezett péntekre és szombatra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Politikai Tudományok Intézete a Demokratikus Politikai Kultúra Alapítvány és a SISZA Kommunikáció Kft.

A meghívó szerint a pénteki konferenciára magyar politikusokat és társadalomtudósokat invitáltak vitára: integráció vagy asszimiláció kell-e a romák felemelkedéséhez. A felkért résztvevők között szerepelt többek között Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnöke, Molnár Oszkár, annak a településnek a polgármestere, ahol a gárda megalakult, Herényi Károly az MDF frakcióvezetője, Révész Máriusz fideszes parlamenti képviselő, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke és Kállai Katalin, a kulturális tárca romaügyi stratégiai főtanácsadója.

A vita levezető elnöke Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója lett volna. Azonban sem ő, sem Kállai nem ment el a konferenciára a cigányellenes demonstrációiról is ismert Magyar Gárda vezetőjének szerepeltetése miatt. Az ezt követő média tanácskozásra többek közt olyan személyeket is hívtak, mint Csintalan Sándor, a HírTV műsorvezetője vagy Tóth Gy. László, a magát közvédelminek nevező barikad.hu internetes hírportál szerkesztő-bizottságának az elnöke. A kétnapos rendezvény szombati filmes eseményeinek fővédnökeként megjelölt Sólyom László köztársasági elnök is visszavonta részvételét, komoly egyeztetési problémákra hivatkozva. Az ombudsmanok szintén nem képviselteti magát a szombati eseményen – közölte a Roma Sajtóközponttal Kállai Ernő kisebbségi biztos, aki egy díjat adott volna át. Közben az Országos Cigány Önkormányzat is tiltakozott a gárda elnökének a konferencián való szerepeltetése ellen.

Az MTA Politikai Tudományok Intézetének vezetősége egészen csütörtökig nem tudott arról, pontosan kik szerepelnek a rendezvényen. Az intézet ügyvezető igazgatója elmondta: csak ekkor értesültek arról, hogy a Gárda és Jobbik elnöke is részt a konferencián, de addigra már odaadták az ehhez szükséges helyiségeket Simon Jánosnak, a rendezvény szervezőjének, aki az intézet főmunkatársa. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: Simon átgondolatlanul és felelőtlenül szervezte meg a programokat, amelyek nem illenek az akadémiai intézetek törekvéseihez és politikájához.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Tettlegességig fajult a Magyar Gárda ellen szervezett flashmob

Leköpdösték, megrugdosták és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről.

HavariaPress Itthon

Nyírkátán demonstrál a Magyar Gárda

Délután két órától tart figyelemfelkeltő demonstrációt Nyírkátán a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg, de mivel ugyanott a helyiek is ellendemonstrációt szerveztek, a településre jelentős számú rendőrt is irányítottak - értesült a HavariaPress.

A legsúlyosabb vádpont alól felmentették Harvey Weinsteint

A legsúlyosabb vádpont alól felmentették Harvey Weinsteint

Levélben sürgetik az EP frakcióvezetői a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását

Levélben sürgetik az EP frakcióvezetői a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását

Csukás István: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni”

Csukás István: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni”