szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átfogó államháztartási reform nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés gyorsulása - mondta Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Buda-Cash Brókerház közös rendezvényén.

A közteherviselés, illetve az adóreform alapja, hogy többen fizessenek kevesebb személyi jövedelemadót. Eközben a minimálbér adómentességét meg kell szüntetni, akárcsak a helyi iparűzési adót, így emellett már nem magas a 20 százalékos társasági adó - jelezte Bokros Lajos, a CEU professzora.
 
A rendszerváltás leggyengébb láncszeme a gyógyítás, ahol 20 éve szinte semmi sem történt - jelentette ki a volt pénzügyminiszter, akinek javaslata, hogy minden 18 év feletti állampolgár fizessen fix egészségügyi hozzájárulást, például 10 ezer forintot.
 
A túlméretezett, 76 intézményből álló felsőoktatást a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani - állította Bokros Lajos.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bokros: a növekedés gátja a magas újraelosztás

A költségvetési újraelosztás közel 50 százalékos mértéke akadályozza a gazdasági növekedést és a versenyképesség javulását Magyarországon - jelentette ki Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója a Pénzügykutató Zrt. konferenciáján, amelyet a Fordulat és reform 20 év után címmel rendeztek.

hvg.hu Gazdaság

Bokros: 2010 előtt nem lesz érezhető gazdasági növekedés

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint most már kimondható, hogy egy évtized elveszett, érdemi gazdasági növekedést 2010 előtt akkor sem lehetne elérni, ha bármely kormány most rögtön nekilátna a reformoknak. Politikai konszenzus kellene. Varga Mihály, volt pénzügyminiszter szerint az euró céldátumának kitűzése konszezusteremtő lehetne – hangzott el a Hungarian Business Leaders Forum és az ICEG Európai Központjának szervezésében tartott Pénzügyi Csúcstalálkozón.

MTI Gazdaság

Bokros: mindenki fizessen havi tízezer forintot!

Már nem lehet pusztán pozitív ösztönzőkkel kirántani az országot a mostani zsákutcából, csak "a furkósbot és a mézesmadzag megfelelő arányú keverésével" - mondta Bokros Lajos, a CEU (Közép-európai Egyetem) professzora, volt pénzügyminiszter.

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban