szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sírrongálók garázdálkodtak a karcagi református temetőben; az ismeretlen tettesek 18 sírról rángatták le vagy rugdosták le a betonból, illetve márványból készült vázákat, amelyek közül több összetört - közölte rendőrség szerdán.

A város déli temetőjében történt rongálást egy helyi lakos jelentette - mondta el a keddi esetről Karcag rendőrkapitánya, hozzátéve: a kár pontos felmérése folyamatban van. Csík Róbert rendőr alezredes szerint az elkövetők feltehetően erejüket fitogtató fiatalok voltak, akik könnyen be tudtak jutni a kerítés nélküli, védetlen sírkertbe.

A rendőri vezető megjegyezte, két héttel korábban Kunhegyesen is történt sírgyalázás, az ottani temetőben egy sírra gyalázkodó feliratot festettek, hármat festékkel öntöttek le. Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyakorta rongálják meg sírokat heccből vagy a rajtuk lévő színesfém díszítések eltulajdonítása miatt, és az esetek többségében az elkövetők büntetlenül megússzák vandál cselekedetüket.

Legutóbb 2007 márciusában Törökszentmiklóson volt egy nagy felháborodást kiváltó bűncselekmény, a református temetőben összesen 52 sírt gyaláztak meg oly módon, hogy a fejrészt ledöntötték, a rajtuk lévő díszeket, kelyheket és vázákat letörték. A kár meghaladta a félmillió forintot. A rendőrségnek akkor sikerült elfognia azt a három tizenéves fiút, aki a rongálást elkövette.

Törökszentmiklóson az új sírokra már csak elvétve tesznek színesfémből díszítéseket, mert a sírkőkészítők eleve lebeszélik erről a hozzátartozókat, hogy ily módon is megpróbálják csökkenteni a károkozás veszélyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

"Csináljunk egy normális zsidógyalázást"

Zsidó temető gyalázásáról tettek fel videofelvételt a legismertebb videomegosztó oldalra. A felvételen szereplő két fiatal rugdossa,köpködi, megpróbálja levizelni a sírköveket.

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

Feljelenti Rogán apósát az OLAF-nál a Momentum

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg