szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sikkasztással vádolt Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének felmentését kérte ügyvédje a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon szerdán.

Varga Zoltán végigtárgyalja
Varga Zoltán végigtárgyalja a brókerbotrány büntetőperét, csak ezután kerül át a Legfelsőbb Bíróságra - mondta Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese egy szerdai háttérbeszélgetésen újságírói kérdésre válaszolva. Varga Zoltán szeptember 1-jétől kerül át az LB-re. Ha az előzetes tervekkel ellentétben elhúzódna a per, ebben a minőségében nem fejezhetné be az elsőfokú eljárást. A hatályos büntetőeljárási törvény ugyanis azt mondja ki, hogy "a tárgyalást hat hónapon belül ismétlés nélkül lehet folytatni, ha a tanács összetételében nem történt változás; egyébként a tárgyalást elölről kell kezdeni". Kaposvári Bertalan szerint még ha elhúzódik is szeptemberre a tárgyalás, Varga Zoltán akkor is csak az elsőfokú per lezárása után kerül át a Legfelsőbb Bíróságra. A Kulcsár-ügyben várhatóan e héten végig tartanak a
védőbeszédek, az elsőfokú ítélet kihirdetésére az előzetesen kialakított menetrend alapján augusztus 22-én kerülhet sor.
A védőbeszédben az ügy koncepciós jellegét és politikai motívumait hangsúlyozta az ügyvéd, továbbá hogy téves az ügy minősítése. Kulcsár nem sikkasztást, hanem csalást követett el, melynek több száz millió forint erejéig sértettje Garamszegi is. Ráadásul Garamszegi védője szerint Kulcsár Attila - akinek beismerő, feltáró jellegű vallomásaira épül nagy mértékben a vád - szavahihetetlen.

A vád szerint Garamszegi többszázmilliós csúszópénzt vett át a K and H Bank brókercégénél, a K and H Equitiesnél dolgozó Kulcsártól 2002-2003-ban azért cserébe, hogy a Betonúttól több milliárdot fektetett be nála. Az ügyész tíz másik vádlott mellett Garamszegire is letöltendő szabadságvesztést kért korábbi perbeszédében.

Szerdán az ügyvéd hangsúlyozta: elképzelhetetlen, hogy Garamszegi, aki tulajdonos is volt a Betonútnál, törvényes jutaléka helyett a jóval kisebb, és csak illegálisan megszerezhető pénzszerzési lehetőséget választotta volna. A Betonúttól jóhiszeműen, és jogosan érkezhetett a befektetni kívánt pénz a bank brókercégéhez, Garamszegi pedig nem vett át pénzt Kulcsártól.

A Kulcsár-ügy koncepciós jellegéről szólva az ügyvéd azt állította: a bűnüldöző hatóságok ezúttal "a gombhoz keresték a kabátot", és azokat a tényeket, amelyek nem illettek a koncepcióba, kihagyták. Hiszen például tény, hogy Garamszegi volt az első magánszemély, aki feljelentést tett ebben az ügyben, ami nyilvánvalóan képtelenség lenne, abban az esetben, ha ő maga is elkövetője volna a történteknek.

Az ügyvéd szerint az, hogy az eljárásnak volt egy rendőri és egy ügyészi szála, összefüggésben állhat azzal, hogy a két hatóságot a két szemben álló nagy párt befolyásolhatta. Garamszegi védője szerint Kulcsárnak ügyészi kihallgatása során szinte sulykolták védence nevét.

Városi pletykák szerint pedig ebben az ügyben Kulcsár vallomásán múlik, hogy kiből lesz vádlott, és kiből tanú: "ehhez egy táskás emberrel kell megállapodni" - vélekedett az ügyvéd, aki emlékeztetett arra is, hogy az eljárás kezdeti szakaszában Kulcsár védője a nagy hírű Bánáti János ügyvéd volt, akinek azonban rövidesen megszűnt a megbízatása.

Majd egy, a védőbeszédben idézett telefonlehallgatás szerint Kulcsár arról beszélt: egy ügyvéd mondta neki, hogy meg lehet egyezni "velük", hogy csak az ügy egyik felét viszi el, mert a másik felében politikusok is érintettek. Az eljárás egyik dokumentumában a védő szerint olyan nevek szerepelnek, melyeket ki sem mer mondani, de velük szemben a magyar hatóságok nem is járhatnak el, csak egy svéd királyi ügyész.

Az ügyvéd szerint Garamszeginek két okból kell a vádlottak padján ülnie. Egyfelől azért, mert Kulcsár, vagy a környezete úgy véli, hogy ha a büntetőjogi felelősséget a Betonúthoz telepítik, ahol a legnagyobb  valószínűsége a károk megtérülésének, akkor a bank helytállási kötelezettsége is másképp alakulhat. Másrészt pedig azért, mert Garamaszegi 1994 és 1998 között szocialista önkormányzati képviselő volt a fővárosban. A védő szerint a Kulcsár-ügy a tárgyalóteremben mentes maradt a politikától, de másutt nem. A Kulcsár-ügy védőbeszédekkel folytatódik a Fővárosi Bíróságon, az elsőfokú ítéletet várhatóan augusztus 22-én hirdetnek.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley