szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány szerdán megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

 

Alapvető célok lehetnek a terv szerint az egészségügyben 2010-ig: a társadalom egészségi állapotának javítása, az területi egyenlőtlenségek felszámolása, és a források ésszerű, hatékony elosztása – hangzott el a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Székely Tamás kitért a népegészségügyi programok megerősítésének jelentőségére is. Az szenvedélybetegségekkel, a táplálkozással és a mozgással kapcsolatos programok és a szűrések is kiemelt figyelmet kapnának. Utóbbi esetében például új szűrési protokollok kidolgozása, a vastagbélrák szűrésének országos bevezetése, a nyilvánosság is szerepel a tervek között, ahogy az is, hogy a szűrési programokat „közel vigyék” a lakossághoz: szűrőbuszok, helyi programok támogatásával.

A Nemzeti Csecsemő- és Gyermek-egészségügyi Program, a Nemzeti Rákellenes Program, a Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja, a Sürgősségi ellátás Nemzeti Programja szintén kiemelt figyelmet kap majd az elképzelések szerint.

Az ellátórendszer fejlesztéséről többször és több helyen is nyilatkozott már Székely Tamás. Tervei szerint megerősítik a háziorvosi ellátást, fejlesztik a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást. A szolgáltatói verseny ösztönzése, az ellenőrzés hatékonyságának fokozása szintén szerepet kap majd, ahogy egy új finanszírozási rendszer kidolgozása is feladat.

A gyakori vitát eredményező egészségbiztosításról is megszülettek az elképzelések. Eszerint a biztosítói szerep erősítése, az ügyfélközpontú működés, a finanszírozási protokoll kidolgozása egyaránt része lenne az új rendszernek.

Az egészségügyben dolgozók helyzetének javítására is ígéretet tett már Székely Tamás. Ennek lépései lehetnek majd: a szakképzési rendszer átalakítása, a pályára lépés és pályán tartás ösztönzése. A tervek között szerepel a szabadfoglalkozású orvoslás kiterjesztésének modellezése is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga