szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elemzéseket és konzultációkat követően tesz javaslatot az igazságügyi és rendészeti miniszter a jogszabályok kiegészítésére, hogy megfelelően kezelhessék a szélsőséges megnyilvánulásokat – erről maga Draskovics Tibor tájékoztatta levélben a kormányfőt.

Hajigálnak, skandálnak. Népi tánc
© MTI - Koszticsák Szilárd
A kormányszóvivő.hu portálon péntek délután hozták nyilvánosságra az igazságügyi és rendészeti miniszter jelentését és a legfőbb ügyész tájékoztatását a július 5-i rendzavarásokról. „A közvéleményt joggal irritáló – erőszakos vagy a laikusok által annak tekintett – magatartások ügyészségi, illetve bírósági megítélésének ellentmondásossága nyilvánvalóan nehezítette és a jövőben is nehezíteni fogja a rendőrség eredményes eljárását” – írta Draskovics Tibor.

Részletesen elemzik a hatályos jogszabályokat és azok érvényesülését a rendőrségi, ügyészségi és bírósági gyakorlatban, továbbá a legfőbb ügyésszel is konzultációt kezdeményez az ügyben. Mint közölte, ezek eredményeképpen tesz javaslatot a jogszabályok kiegészítésére, illetve korrekciójára, hogy megfelelően kezelhessék a szélsőséges megnyilvánulásokat.

Draskovics a tájékoztatókat összegezve azt írta: a bejelentett demonstrációk résztvevői bűncselekményeket nem követtek el, a másságukat hirdetők felvonulásának résztvevőit – a tojásdobálást leszámítva – fizikai erőszak, közvetlen inzultus nem érte. Az erőszakos cselekmények túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak, elkövetőik a biztosított területen kívül, „nyilvánvalóan szervezetten fellépő szélsőségesek voltak”. Kitért arra is, hogy a melegfelvonulás résztvevőit akkor lehetett volna eredményesebben megvédeni, ha az Andrássy út egészét és a betorkolló utcákat is lezárják, de ezt a szervezők is ellenezték.

A legkiterjedtebb erőszakos cselekmény jóval a melegfelvonulás odaérkezése előtt, a Hősök terén történt. Habár a miniszter szerint a rendőrség ezt eredményesen kezelte, fellépése nem volt elég gyors. Kitért arra, hogy a sajtóban megjelent rendőrségi mentőautó személyzete nyilvánvalóan hibázott, amikor a hozzá fordulót nem látta el, emiatt fegyelmi eljárás indult. Továbbá négy előállított sérelmezte a rendőri eljárást, de a parancsnoki kivizsgálás szerint nem történt jogsértés.

Kovács Tamás legfőbb ügyész tájékoztatója szerint a BRFK-n és a kerületi kapitányságokon 11 büntetőeljárás indult. Ebből kettő ismeretlen tettesek ellen, a további 9 ügyben összesen 25 személlyel szemben folyik a nyomozás, magánlaksértés vétsége, garázdaság bűntette, illetve vétsége miatt. A 11 büntetőügyből 5 átkerült a Budapesti Nyomozó Ügyészségre, mert – mint Kovács Tamás írta – ezekben az esetekben rendőrök elleni támadás történt.

A legfőbb ügyész tájékoztatójában az is olvasható, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészségen 17 embert érintő, 13 büntetőeljárás indult felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A szabálysértésekről szólva azt írta: garázdaság miatt 7, jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt 4, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt 3 embert állítottak elő. A garázdaság szabálysértése miatt előállítottak esetében 3 emberrel szemben az eljárást a bíróság megszüntette ténybeli tévedés miatt, a további négy ember cselekményét átminősítette rendzavarássá és velük szemben pénzbírságot szabott ki.

A jogszerűtlen intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt indult ügyekben 2 ember ellen pénzbírságot szabtak ki, egy eljárás folyamatban van, egy esetben pedig nem folytatták le a szabálysértési eljárást azonnal.

A közismert személyek sérelmére elkövetett bűncselekményekről Kovács Tamás tájékoztatása szerint a Horn Gábort ért bántalmazás iratait a Központi Nyomozó Főügyészség a XIV. kerületi rendőrkapitányságra tette át. A nyomozó főügyészség értékeli ugyanakkor büntetőjogilag a Lévai Katalin európai parlamenti képviselő és Szetey Gábor volt államtitkár személyét érintő cselekményt. „A nevezetteket szállító kisbuszt ismeretlen személyek kővel megdobták, a gépkocsi ablaka betört és annak törmeléke beterítette a járműben utazókat, sérülése azonban senkinek sem keletkezett” – olvasható a legfőbb ügyész tájékoztatójában.

Orosz József, a Klubrádió riportere esetében Kovács Tamás azt írta: az újságíró feljelentést nem tett, közvádas bűncselekmény gyanúja nem merült fel, de sajtótájékoztatóján a „garázdaság bűncselekménye törvényi tényállási elemeit kimerítő módon történő bántalmazásról adtak számot”, ennek büntetőjogi értékeléséről az ügyészség intézkedik.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitányának jelentéséből kiderül: a biztosításban 2141-an vettek részt. Az aznap történteket részletesen, időrendben sorra vevő dokumentumból kiderül az is, hogy a biztosítás végrehajtása során 17 rendőr sérült meg és mintegy 10 millió forint értékben keletkezett kár a rendőrségi járművekben és felszerelésben.

Összesen 59 embert állítottak elő, közülük 43-at bűncselekmény gyanúja miatt – írta Tóth Gábor. A rendőri biztosítás költsége az előzetes számítások alapján meghaladja a 250 millió forintot. A főkapitány szerint a „rendőri műveletek során a tett intézkedések és a szolgálati fellépés egyaránt törvényes, szakszerű és arányos volt”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

HVG Itthon

Melegfelvonulás: az NBH szólt előre a szervezkedésről

A szélsőséges csoportok aktívan készültek akciójukra, mozgósításuk, fenyegetőzéseik nyilvános fórumokon is nyomon követhetőek voltak, s a rendőröknek gondosan elkészített elemzést adtak az eseményeket megelőzően - áll a legfrissebb HVG-ben.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

Itthon

Részt vettem a melegfelvonuláson - beszámoló

Minden eddiginél súlyosabb fizikai és szóbeli erőszak jellemezte a szombati melegfelvonulást. A Fradi-pálya közönsége kihelyezett ülést tartott a Városligeti tónál. Tudósítónk ott vonult a menetben. Helyszíni beszámoló.

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Rich Lesser: Szénadót mindenhova!

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére

Von der Leyen: A határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére