szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az osztrák egészségügy modernizálásáról, egyebek között a Magyarországon is bevezetni kívánt elektronikus társadalombiztosítási kártya tapasztalatairól tájékozódott hétfőn Bécsben Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A tapasztalatok egyértelműen pozitívak - mondta el telefonon az MTI-nek Székely Tamás az egynapos látogatás végén. Ugyancsak hasznosnak bizonyult Ausztriában a kórházak működtetésére szakosodott holdingok létrehozása, amelyek tartományonként szerveződve foglalkoznak a működési feltételek optimalizálásával.

Az elektronikus társadalombiztosítási kártya alkalmas arra, hogy a beteg, a szolgáltatók és a biztosítók között online kapcsolatot lehessen kialakítani. A jelenléte mindenképpen szükséges ahhoz, hogy bármilyen egészségügyi tranzakciót a társadalombiztosítás el tudjon számolni, s ezzel nyilvánvalóan megkönnyíti az ellenőrzést. A kártyával ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi történetének bizonyos elemeihez hozzá lehet férni, s ezekkel például az esetleges ismételt vizsgálatokat ki lehetne szűrni. "Nyilvánvalóan ahhoz, hogy ezt a funkciót meg lehessen csinálni, az adatvédelmi törvényben foglaltakat abszolút be kell tartani" - hangsúlyozta Székely Tamás.

A holdingok megalakulása főleg a beszerzések szempontjából előnyös a forgalmazókkal, illetve a gyártókkal szemben akkor, amikor egy nagyobb megrendelésről van szó. Az osztrák tapasztalatok szerint azt a csatát volt nehéz megvívni a holdingon belül, hogy az egyes intézményeknek a szakmai struktúrája hogyan alakuljon. Nyilvánvalóan ha egyes szakmákból kevés centrum van, akkor ott magasabb szinten tudják a tevékenységüket folytatni, mint azokon a helyeken, ahol mondjuk évente egy ilyen esetet látnak el, és természetszerűleg a drága technológia, illetve a szakorvosok, illetve szakdolgozóknak a kihasználtsága is sokkal jobb így.

Andrea Kdolsky osztrák egészségügyi miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy meg kell győzni a kórházakat, orvosokat, hogy ez a szervezeti forma miért jó - emelte ki Székely Tamás.

A látogatáson szó volt arról a közös problémáról is, hogy a lakosság elöregszik, s emiatt az egészségügyi kiadások nőnek, miközben a járulékfizetők száma csökken. Erre a gondra Ausztriának sincs még megoldása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Székely visszavonatta a mentőspályázatot a HVG-cikk nyomán

Visszavonta a 4,1 milliárdos, uniós pénzzel is támogatott, a mentésirányítás fejlesztésére kiírt közbeszerzését kedden az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A tenderkiírás sérti a versenysemlegességet - írta a szerdai Népszabadság.

MTI Itthon

Székely őszre ígér új egészségbiztosítási törvényt

A jelenleg érvényben lévő egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán megtörténik, új jogszabály valószínűleg ősszel lesz – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

MTI Itthon

Székely: doktori cím a patikusdiploma mellé

Székely Tamás a legfőbb céljának tekinti, hogy helyreállítsa az egészségügybe vetett bizalmat. Az egészségügyi miniszter erről a Magyar Gyógyszerész Kamara közgyűlésén beszélt.

MTI Itthon

Székely: a pénztártörvény visszavonása nem megoldás

Az új miniszter, Székely Tamás szerint ha az OEP-et valódi biztosítóvá akarják alakítani, akkor szükséges, hogy ne legyen szerződési kötelezettsége a teljes szektorral, hanem minőségi szempontokat érvényesíthessen.

MTI Itthon

Székely csökkentené a háziorvosok adminisztrációs terheit

Az egészségügy presztízsének visszaállítását, az ágazat átpolitizáltságának csökkentését, precíz jogszabályalkotást, az ágazatban dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be jövőbeni terveiről.

hvg.hu/MTI Itthon

Székely: 2009-től indulhat az új egészségügyi rendszer

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány szerdán megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk