szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyomozást indított a rendőrség a Jud Süss című film vetítésével megvalósított közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt; a házkutatások során több példányban is lefoglalták a filmet DVD-n és videókazettán - áll a rendőrség közleményében.

A vetítések után több feljelentés is érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) közösség elleni izgatás és szerzői jogok megsértése miatt - írják.

A közlemény szerint a rendőrség több tanút is meghallgatott, a nyomozás során pedig pénteken házkutatást tartottak a főváros XIII. kerületében, egy Hollán Ernő utcai lakásban és egy XII. kerületi könyváruházban, ahol DVD-n és videókazettán a Jud Süss több tucat kópiáját találták meg és foglalták le.

Az eljárás során a rendőrség azt is vizsgálja, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői joghoz kapcsolódó érdekek - tájékoztatott a BRFK.

A propagandafilm vetítésével kapcsolatban az SZDSZ XIII. kerületi frakciója még csütörtökön jelentette be, hogy feljelentést tettek a rendőrségen közösség elleni izgatás miatt, mivel Angyalföldön a napokban többször is lejátszották a filmet. Szabadai Viktor, a párt angyalföldi frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón közölte: a film csak a jogokat birtokló német alapítvány engedélyével játszható le Európában, márpedig a film vetítéséhez - ha jól tudja - a szervezőknek nem volt engedélyük.

Szabadai Viktor közölte, arról nincsenek információi, hogy pontosan ki vagy kik szervezték a vetítést egy Hegedűs Gyula utcai társasház pincéjében, ezért ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

A Népszabadság pénteki számában egy név nélkül nyilatkozó ügyvéd - aki magánszemélyként nyújtotta be a beadványt - kifejtette: jogilag lehetséges, hogy a hatóságok megszüntessék a Jud Süsst levetítő Gede testvérek által működtetett cégek, alapítványok tevékenységét.

Le kell foglalni a náci propagandafilm kópiáit, és el kell járni a vetítést szervezők ellen, mert a párizsi békeszerződés - amelyet 1947-ben Magyarország is aláírt - egyik passzusa tiltja a fasiszta szervezetek működését és az ilyen ideológiák propagálását - mondta az ügyvéd a lapnak.

A Jud Süss című náci propagandafilmet Joseph Goebbels propagandaminiszter felügyelete mellett 1940-ben forgatta Veit Harlan az antiszemitizmus "igazolására".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Tapsvihar a Jud Süss című antiszemita film vetítésén

A Harmadik Birodalom egyik legfontosabb propagandafilmjét, a Jud Süsst a Gede testvérek jóvoltából csütörtöktől vasárnapig többször levetítették egy Hegedűs Gyula utcai pincében. A film főszereplőjének, a „gonosz zsidónak” a kivégzésekor a közönség – a pénteki vetítésen – hatalmas tapsviharban tört ki. Tudósítónk ott volt.