szerző:
MTI

A heroinfogyasztás Budapestre jellemző és néhány nagyobb városban is megjelenik, például Miskolcon és Pécsett. A fővárosban lassan, de nő a marihuánát fogyasztók száma, az igazi veszély azonban az, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak ehhez a kábítószerhez - mondta Ródler Norbert őrnagy, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.

Már volt példa arra, hogy általános iskolás adott át marihuánát az osztálytársainak. A szintetikus kábítószereknél és a marihuánánál azt tapasztalják, hogy folyamatosan emelkedik a fogyasztók száma és már az általános iskolákba is bekerült a drog - mondta Ródler Norbert őrnagy, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni szolgálatának vezetője.
 
Ez az igazán komoly probléma, ami azért is veszélyes, mert sok fiatal nem tartja veszélyesnek például a marihuánát, pedig az agynak ugyanazt a részét stimulálja, mint a heroin - tette hozzá. Mint mondta, sok az alkalmi fogyasztója ezeknek a kábítószereknek, ezért nem lehet megbecsülni, hányan nyúlnak hozzá a fővárosban. A fiatalok nagyon nagy százaléka kipróbálja a marihuánát - jobb esetben nem érzi jól magát utána és nem nyúl hozzá többször, rossz esetben folytatja - magyarázta. 
 
A heroinfogyasztás Budapestre jellemző és néhány nagyobb városban is megjelenik, mint Miskolcon és Pécsett. A fogyasztók között néhány ezres a kemény mag, de ez az egyetlen kábítószertípus, ahol az utóbbi időben megállt a fogyasztók számának növekedése, sőt enyhe csökkenés tapasztalható. A heroinfogyasztók számát azért lehet könnyebben megbecsülni, mert ők megjelennek a drogfogyasztókat kezelő intézményekben, szervezeteknél. Ez a rendőrség és a civil szervezetek komoly fellépésére vezethető vissza. Ez az a kábítószer, amelynél senki nem beszél legalizációról, nincs ellenvélemény, mindenki azt mondja, hogy rendkívül veszélyes - mutatott rá Ródler.
 
A heroin 93 százaléka Afganisztánból származik, az Európába irányuló útvonalak közül 2-3 is érinti Magyarországot. Jellemzően törökök és koszovói albánok foglalkoznak a csempészetével, a helyi elosztásba viszont már beszállnak a magyarok, vietnamiak, kis számban arabok is. A heroincsempészettel jellemzően olyan komoly szervezett csoportok foglalkoznak, amelyek - felismerve a kábítószerben rejlő lehetőségeket - más bűncselekmények elkövetéséről "váltottak át" a kábítószer-csempészetre. A többi drogot jellemzően magyarok csempészik be és terjesztik. Mint mondta, a marihuána és szintetikus kábítószerek csempészetére bárki "vállalkozhat", akinek megfelelő külföldi kapcsolatai vannak. 
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon elfogyasztott marihuána felét már itthon, illegális ültetvényeken állítják elő, a többit Hollandiából, Belgiumból, illetve Szlovákia felől hozzák Magyarországra. A szintetikus kábítószerek - mint az amfetamin és az amfetaminszármazék extasy - szintén Nyugat-Európából származnak, bár már kelet-európai laborokból származók is megjelentek a magyar piacon. 
 
Az egyelőre nem jellemző, hogy utóbbiakat Magyarországon állították volna elő, sokkal egyszerűbb és kockázatmentesebb ugyanis kimenni külföldre az "anyagért" és behozni az országba, kihasználva, hogy a schengeni határokon megszűnt az ellenőrzés - mondta. 
 
Ródler Norbert megjegyezte: a kábítószer ellen elsősorban a folyamatos hírszerzéssel lehet küzdeni, így jutnak el a terjesztőkhöz, csempészekhez, és az ő elfogásukkal lehet igazán csökkenteni a kábítószer-kínálatot. Ha egy utcai terjesztőt fognak el, annak semmi hatása nincs a piacra, a terjesztő helyére azonnal más lép - tette hozzá. 
 
Emlékeztetett rá: a törvény a kábítószer-fogyasztást rendeli büntetni. Hozzátette: a rendőrség nem keresi célirányosan a fogyasztókat, de ha információt vagy hivatalosan tudomást szerez róluk, intézkedik velük szemben. A rendőrség azonban 2004-2005 óta inkább arra törekszik, hogy a terjesztőket fogja el. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon az év elején a korábbi kisebb egységek összevonásával és megerősítésével jött létre a kábítószer-bűnözés elleni szolgálat. Az átszervezés meghozta az első eredményeket: a legtöbb kábítószer esetében már többet foglaltak le, mint tavaly egész évben. Marihuánából 50 kilogramm fogyasztásra kész kábítószert foglaltak le és mintegy 3 ezer vadkendertövet, 7-8 kilogramm amfetamint, 2-3 kilogramm kokaint és 15 ezer extasy-tablettát. 

Az őrnagy elmondta azt is: korábban Budapesten havonta egy, legfeljebb két esetben fordult elő, hogy kábítószer-fogyasztással összefüggésben meghalt valaki. Mint mondta, a kábítószer-fogyasztással összefüggő haláleseteknek jellemzően három okuk van. Az egyik a relatív túladagolás, amikor az elfogyasztott szer az adott embernek, adott mennyiségben, adott időben halálos; máskor, más körülmények között nem lenne az. A második - leggyakoribb - ok, hogy a kábítószer előtt más anyagot is fogyaszt a drogot vásárló, például gyógyszert vagy alkoholt. A harmadik, legritkább halálok, hogy valamilyen szennyezőanyag van a kábítószerben, mivel a terjesztők jellemzően olyan anyaggal hígítják a kábítószert, amely nem veszélyes. 

A rendőrtiszt emlékezete szerint előfordult már, hogy 24 óra alatt három, kábítószerrel összefüggő haláleset történt a fővárosban, de az első augusztusi hétvégéhez hasonlóra - amikor két nap alatt négyen vesztették életüket, feltehetően kábítószer-fogyasztás miatt - ő sem emlékezett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Van összefüggés a budapesti heroinhalálok között

Több összefüggést is talált már a rendőrség annak a négy heroinistának a halála ügyében, akik 24 óra leforgása alatt vesztették életüket a hétvégén Budapesten - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Négyen is túladagolásban halhattak meg Budapesten

Valószínűleg kábítószer-túladagolásban négy ember halt meg szombaton éjjel Budapesten, holttestüket különböző helyszíneken találták meg - értesült az MTI; a BRFK sajtóosztályán egyelőre csak a halálesetek tényét erősítették meg.

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

A pletykák szerint záporozni fognak idén az érdekes telefonok a Samsungtól

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Riporterek Határok Nélkül: Kovács Zoltán gúnyt űz a magyarokból

Csinál valamit a Google, amivel elég jó járhatnak a cégek

Csinál valamit a Google, amivel elég jó járhatnak a cégek

Az elemzőket is meglepte, mekkora nyereséget ért el a McDonald's

Az elemzőket is meglepte, mekkora nyereséget ért el a McDonald's

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát

Megbüntettek egy kínai boltot, mert megemelte a szájmaszk árát