szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

El akar állni a Tempo Kht-val kötött szerződéstől a terézvárosi vezetés, mert az Anker-köz két épületének ajándékba adott pincerész elvi építési engedélyén nem az szerepel, amire az önkormányzat a kht-val megállapodott. A lakók kezdettől fogva tiltakoztak az építkezés ellen, bár a két patinás, száz éves épület mindenképpen felújításra szorul, amit a kht végzett volna el.


Több mint egy évtizeddel ezelőtt szállodát szeretett volna az Anker-köz 1-3. és a 2-4. szám alatti épületeiből kialakítani a VI. kerületi önkormányzat. A lakókkal való hosszas pereskedés után azonban a kerület vezetése elállt ettől, s az ott élők 1998 februárjában megvehették otthonukat.

Az egyik ingatlan, az Anker-köz 2-4. alakuló közgyűlésén derült ki, hogy az önkormányzat igényt tart a pince többségi területére, és ennek ellentételezéseként a padlás egész területét osztatlan közös tulajdonba sorolta. A közgyűlésen a lakók a terézvárosi vezetéssel arról is megállapodtak, hogy a régi pincerekeszeket használhatják.

© Stiller Ákos
Időközben azonban néhány magyar befektető lehetőséget látott az Anker-köz elhanyagolt pincéiben, s 2005 májusában, immár a Tempo Kulturális és Vagyonhasznosító Közhasznú Társaság (Tempo Kht.) 
nevében megkeresték a terézvárosi önkormányzatot, hogy ott „egy magas színvonalú és technikai felszereltségű színházat építsenek a Budapesti Kamaraszínházzal együtt-működve, a kiegészítő vendéglátóipari létesítményekkel együtt”. 
 
A képviselő-testület támogatta a tervet, s annak megvalósításához  a társasházban, a pinceszinten található ingatlanok tulajdonjogát térítésmentesen átadta a kht.-nek, amiről a megállapodást 2005. októberében írták alá.

Zdravics János, az Anker-köz 1-3. és 2-4. szám alatti épületek kezelésével foglalkozó Ter-Ép Kft. vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ők is csak akkor „kerültek képbe”, amikor az önkormányzaton követelték a mintegy 2000 négyzetméteres pince után követelt közös költséget, ám a hivataltól a Tempo Kht.-hoz irányították őket. „A Tempo végül megegyezett az önkormányzattal és befizette a hátralékot”.

„A pince tulajdonviszonyai rendezetlenek, amit mi jeleztünk a Tempónak” – tette hozzá Zdravics. Megemlítette: az sem tisztázott egyébként, hogy milyen munkákat végez el a Tempo az épületeken, pedig éppen azért kapta ajándékba a pincerészt, hogy elvégezze az ingatlanokon azokat a felújításokat, amelyekre az önkormányzatnak nem futotta. „Amíg ez nincs meg, addig nem tudjuk az elképzelést a lakók elé terjeszteni, s a beleegyezésüket kérni a pinceszínház kialakításához.” Mindezt az önkormányzatnak is megírták augusztusban. Válasz nem érkezett, viszont megjelentek a Tempo emberei, s nekikezdtek a pincében a bontásnak.

A hvg.hu-nak a lakók egyik képviselője, Pállfy Dezső elmondta, miután idén augusztusban a kht. minden előzetes értesítés nélkül megkezdte a pincében a bontásokat, ezért az Anker köz 2-4. lakói augusztus 28-án birtokvédelmet kértek a polgármesteri hivataltól.”

© Stiller Ákos
A terézvárosi jegyző a birtokvédelemről való döntést a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalhoz utalta át, kérve, hogy az eljárás lefolytatására másik hatóságot jelöljön ki. Ezt azzal indokolta, hogy az ingatlanban a Terézvárosnak is van tulajdonjoga, az Anker-köz 1-3. és 2-4. közötti úté.  „Szintén az út tulajdonjoga miatt nem a VI. kerületi építési hatóság, hanem az V. kerületi dönt az elvi építési engedély ügyben” – tájékoztatta az önkormányzat a  hvg.hu-t. 

A lakók emellett, mivel a pincehasználatuk a bontás miatt megszűnt, kérték az önkormányzatot a területrendezésre, de nem kaptak választ az illetékesektől. Nem mellékesen megjegyezték azt is, hogy mivel a pince rendeltetésének megváltozásáról van szó, a tulajdonosok kétharmadának hozzá kellene járulnia ehhez, ám ez egyik lakógyűlés napirendjén sem szerepelt. Összefoglalva, a tulajdonosok nem akarnak színházat a pincéjükbe, s többségük alá is írta azt a nyilatkozatot, amelyet a terézvárosi önkormányzat kért tőlük.

A lakók egyik érve a színház ellen az, hogy ebben az esetben megszűnne az Anker-közben minden parkolási lehetőség. „Ami viszont már így sem biztonságos, mert a födém olyan állapotban van, hogy bármikor beszakadhat” – tudatta a hvg.hu-val a Tempo Kht. ügyvezető igazgatója, Bank Tamás.

Megjegyezte: a beruházás a lakók érdekeit is szolgálja, többek közt az új kazán beállításával és a homlokzat-felújítással, amelyek költségei külön-külön több százmillió forintra rúgnak. „Mindezzel és a fejlesztésekkel duplájára nőne az Anker-közi ingatlanok ára. Éppen ezért folyamatos tárgyalásokban vagyunk mind a lakókkal, mind az önkormányzattal” – jegyezte meg az ügyvezető. Ő nem érti a tulajdonosok ellenállását, de közölte, nem küzdenek a végsőkig a kulturális központ megvalósításáért, amennyiben nem kapják meg az elvi építési engedélyt, levonulnak.

Az önkormányzat az ügy kapcsán hangsúlyozta, hogy ha a Tempo nem teljesíti a szerződésben vállalt kulturális kötelezettségét, megteszik  a szükséges lépéseket, akár a szerződéstől való elállás útján is.  Most ez van kilátásban, ugyanis a terézvárosi önkormányzat az építési engedély ügyében eljáró V. kerületi Polgármesteri Hivataltól – mint illetékes hatóságtól – jogosultként betekintést kért az elvi építési engedély kérelembe. „Az önkormányzat ekkor szembesült azzal a ténnyel, hogy  a Tempo Kht. nem az érvényben lévő megállapodásban foglaltak szerinti engedély-kérelmet nyújtott be, csak emlékeztetőül megemlítem, a cél a kulturális felhasználás elősegítése volt” – közölte Szilágyi Erika, Terézváros Önkormányzatának sajtófőnöke. Hozzátette: ezért Verók István polgármester úgy döntött, hogy a soron következő, azaz 2008. szeptember 18-ai képviselő-testületi ülés elé terjeszti a szerződéstől történő elállást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szökésben a férfi, aki késsel próbált kirabolni egy pénzszállítót Budapesten

Szökésben a férfi, aki késsel próbált kirabolni egy pénzszállítót Budapesten

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene