szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan 12 százalékkal csökken Magyarország népessége 2050-ig - derült ki a Tárki és az UniCredit Bank Európai Társadalmi Jelentés című tanulmánykötetéből.

Gábos András, az erről szóló fejezet egyik szerzője elmondta: ez a 12 százalékos csökkenés az Eurostat előrejelzése, ennél azonban vannak pesszimistább várakozások is. A termékenységi tendenciákat elemezve kifejtette: Európa északi részén a legmagasabb a termékenység, a legalacsonyabb pedig Kelet-Európában, azonban a következő évtizedekben várhatóan csökkennek az egyes régiók közötti különbségek. 
 
A jelentés kitér a halandóság kérdésére is, és megállapítja: Magyarország a születéskor várható életkort figyelembe véve a balti államok mellett a legrosszabb helyzetű ország Európában. 2050-re a magyar férfiak születéskor várható életkorát 78 évre, míg például a szomszédos Ausztriában élőkét 84 évre prognosztizálja. 
 
Az e témához fűződő egészségpolitikai kihívásokról Jávor András, a Tárki Egészség Központ vezetője elmondta, a születéskor várható élettartamot illetően Magyarországon drámai eltérés van attól függően, hogy mekkora a település nagysága. A kisfalvak és Budapest között akár négy év is lehet a különbség a főváros javára - jegyezte meg. 
 
Magyarország az Európai Unióban a legelső a százezer lakosra jutó rákhalálozásban - jóval meghaladva a 2004-ben, velünk együtt csatlakozott országok átlagát is. 
 
Az Európai Társadalmi Jelentés számot ad a vándorlásról is. Becsléseik szerint az EU teljes népességén belül 2005-ben 8,3 százalékot tett ki a bevándorlók aránya, ami körülbelül 40 millió embert jelent. Magyarországon - teszik hozzá a készítők - ugyanezen évben mintegy 316 ezer migráns élt, túlnyomó részben magyar nemzetiségűek. 
 
A témával kapcsolatban Sik Endre, a Tárki vezető kutatója megjegyezte, a migráció, a vándorlás természete egyre inkább változó, és ma már egyre kevésbé jelenti csupán azt, hogy valaki az egyik országból a másikba vándorol. 
 
Gábos András a felvázolt demográfiai folyamatok társadalmi következményei között említette például a népességszám csökkenését, az idősek létszámának drámai megugrását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bevándorlás - a feltételezések szerint - fékezheti a népesség öregedésének folyamatát. 
 
A háztartásszerkezet változásait érintve kifejtette, hogy - csakúgy, mint az EU-ban - Magyarországon is egyre nő az egyszemélyes háztartások aránya, a gyermekeseké pedig csökken. A Tárki és az UniCredit Bank 2008-as Európai Társadalmi Jelentésének egyik újdonsága, hogy az EU országainak lakosságát mint egységes társadalmat mutatja be. A demográfiai folyamatokon túl tárgyalja többi közt a munkaerőpiac helyzetét, a jövedelmek eloszlását és a lakáskörülményeket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!