"Magyarországon meghiúsult a mentőcsomag", "Lopakodva terjed a válság Magyarországon", "Budapest a pénzügyi válságból kivezető utat keresi" - ezekkel a címekkel számoltak be a hétfői német lapok a magyarországi fejleményekről.

© Stiller Ákos
A Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti és politikai napilap bécsi keltezésű tudósításának bevezetőjében kiemelte: a forint árfolyama "a pincében" van, a hitelpiac megbénult, s tart a budapesti tőzsde mélyrepülése, azaz a világméretű pénzügyi válság különösen keményen sújtja Magyarországot. Ennek ellenére az országot az összeomlástól megmenteni hivatott, pártok fölötti válságcsúcs a hét végén kudarccal végződött. Az ellenzék megtagadta hozzájárulását a mentőcsomaghoz, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelte - írta a lap.

Az újság idézte Orbán Viktort, a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz vezetőjét, aki szerint "Gyurcsány a felelős a válságért, s neki kell vállalnia a felelősséget". A lap utalt arra, hogy a Gyurcsány által kezdeményezett "nemzeti paktumnak" konszenzust kellett volna teremtenie a nyugdíjak jövőbeni finanszírozásáról és az állami kiadások reformjáról.

Az FTD szerint a nemzeti csúcs kudarca tovább élezi a helyzetet. A magyar gazdaságot a pénzügyi válság különösen erősen sújtotta - írta a lap, amely a sebezhetőség okát abban látta, hogy az ország erősen eladósodott, s a bankrendszer rendkívül erősen függ a külföldi tőkétől. Az okok elemezése után a lap rámutatott: a krízis elhárítása érdekében a Gyurcsány vezette kormányzó szocialisták egyebek közt az állami kiadások csökkentését, a reálbérek befagyasztását és a nyugdíjrendszer reformját indítványozzák. Ehhez azonban szükségük van egy ellenzéki párt támogatására, a liberálisoknak a koalícióból történt kilépése után ugyanis Gyurcsány kisebbségi kormány élén áll.

A miniszterelnök felszólította politikai ellenfeleit a vita befejezésére - írta a lap, majd idézte ismét Orbánt, aki szerint "a Gyurcsány-program annak a politikának a folytatása, amely Magyarországot a válságba sodorta". Végezetül beszámolt arról, hogy Orbán a válságcsúcson előterjesztette saját mentőcsomagját, amelynek középpontjában egy növekedési program és adócsökkentés áll.

A német üzleti körök napilapja, a Handelsblatt az FTD-hoz hasonlóan beszámolt a válság magyarországi hatásairól, a nemzeti csúcs célkitűzéseiről. Az újság ugyanakkor úgy vélekedett: elsősorban a politika felelős azért, hogy az országban ilyen mértékben rosszabbodott a helyzet. A két évvel korábbi választások előtt ugyanis a költségvetési deficit több mint nyolc százalékra növekedett. A Gyurcsány vezette kormány ugyanis nagyvonalú választási ajándékokkal táplálta a lakosság körében azt a hitet, amely szerint a magas növekedés tovább folytatható.

A Handelsblatt szerint a súlyos külföldi eladósodásért ugyanakkor felelősség terheli a bankokat is, amelyek az elmúlt években a magyaroknak nem forintban, hanem külföldi valutában, például euróban és svájci frankban adtak hiteleket. Lakásépítésre és autóvásárlásra pedig a jóval alacsonyabb külföldi kamatok melletti hitelekkel igyekeztek csábítani az ügyfeleket, miközben Magyarországon ebben az időszakban a kamatok jóval magasabbak voltak.

A budapesti pénzügyi világ most abban reménykedik, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank bejelentett támogatása meg tudja akadályozni az "egészen nagy összeomlást" - vélekedett a Handelsblatt.

A magyarországi helyzettel foglalkozó tudósításában a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki: az országban tart a vita a szocialista kisebbségi kormány és az ellenzék között a pénzügyi válságból kivezető útról. A kormány és az ellenzék képviselői, valamint a gazdasági szakértők közötti, hétvégi találkozó ugyanakkor viszállyal ért véget - írta a lap. Ennek ellenére Gyurcsány még mindig reménykedik egy pártok fölötti "nemzeti paktumban".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Videók a nemzeti csúcsról

Rövid mozgóképes zanza a szombati Nemzeti Csúcsról azoknak, akik elmulasztották megnézni azt a televízióban.

hvg.hu Vélemény

Osztrák lap lesújtó véleménye a nemzeti csúcsról

Magyarország nyakig benne van című cikkében a Kurrier osztrák lap vasárnapi száma megállapítja: a pénzügyi válság elkerülésére összehívott nemzeti csúcs Magyarországon veszekedéssel ért véget. A forint erős nyomás alá került.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok október végére

Az elmúlt hét ismét nagy ingadozásokat hozott a tőzsdéken. A részvények árfolyamai és az indexek értékei gyakran 10 százalékot meghaladó mértékben változtak, ami továbbra is a piacok idegességét mutatja. A válság a reálgazdaságot is elérte, és a rossz tendencia továbbra is folytatódik. Mire figyeljünk ilyen helyzetben?

Vélemény

Nemzeti csúcs: leültek és elbeszéltek egymás mellett

Megérte a pénzt, időt, az előkészítésébe fektetett energiát az akadémián szombaton tartott egész napos rendezvény? Hozott valami extrát? A hvg.hu kiküldött újságírója erről kérdezte a tanácskozás néhány résztvevőjét. Mint várható volt, a vélemények megoszlottak.

Vélemény

Mózer András: a Nagy Nemzeti Totyorgás

A nemzeti csúcs egyetlen, de nagyon egyértelmű üzenetet közvetített: ez a társaság most a legjobb célpont a spekulációra, ezek aztán képtelenek bárminek az eldöntésére. Tessék bennünket megtámadni! Szomorú, hogy a rendszerváltás idején összerántott garnitúra erre volt képes: a Valutalaptól a Valutaalapig vezetni az országot.

Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Jakus Ibolya: Itt a plakát, hol a plakát

Videó: Már kézből is megnézhetjük, milyen lehet az iPhone 11

Videó: Már kézből is megnézhetjük, milyen lehet az iPhone 11

Nyári meleg lesz ma

Nyári meleg lesz ma

Hárommillió forintnyi rubelért árulják Putyin régi névjegykártyáját

Hárommillió forintnyi rubelért árulják Putyin régi névjegykártyáját

Ferde a fal az új lakásban? Így egyenesbe kerülhet!

Ferde a fal az új lakásban? Így egyenesbe kerülhet!