szerző:
MTI

Zuschlag János és MSZP közötti alkudozásra történtek utalások abban a telefonbeszélgetésben, amelyet az elsőrendű vádlott egy ismeretlen személlyel folytatott; a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján a bíró felolvasta a szöveget, majd lejátszotta a felvételt a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A telefonbeszélgetésből Lados István másodrendű vádlott rögzített a mobiltelefonjával egyes részeket, azt vette fel, amit Zuschlag mondott az ismeretlen személynek.     A felvételt a házkutatás során találták meg Lados Istvánnál az ügyészek. Lados korábban azt vallotta, hogy Zuschlag János az országgyűlési mandátumról történő lemondásért cserébe alkuba bocsátkozott az MSZP-vel.
   
A telefonbeszélgetés, amelyből Lados négyszer három percet rögzített, 2005. szeptember 12-én folyt le. Akkorra Zuschlag már lemondott képviselői mandátumáról, de továbbra is a képviselői irodaházban intézte ügyeit. A trágár szavakkal tűzdelt felvételen egy "Feri" nevezetű emberről beszél.
   
"A Ferin tényleg felb...tam az agyamat, tehát azon, hogy érted, hogy éreztem két hete is, hogy gyakorlatilag mindent rám akar kenni" - hallani szavait a felvételen. Zuschlag János a telefonbeszélgetés során hozzátette: "És még meg vannak sértődve, hogy védekezek és alkudni akarok. Érted. Én meg nem is értem, én a Ferinek elmondtam, hogy b...d meg, neked négymilliárdod volt."
   
A továbbiakban arról tájékoztatta beszélgetőtársát, hogy olyan megoldást vár el a párttól, ami neki "egzisztenciális alapokat nyújt". Mint mondta, "Feri" nem érti, "hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer". Úgy fogalmazott: "Én elmondtam, hogy bele fog ebbe bukni, ha bele akar ebbe nyúlni". A folytatásban Zuschlag arról beszél, hogy a "Feri" azt mondta neki, nagyon téved, mire ő azt válaszolta: "jó, Feri, meglátjuk majd négy év múlva". "Én most húzom a dolgot, amíg nincs alku, addig megpróbálom kihúzni" - mondta beszélgetőtársának.
   
A felvétel következő részletében Zuschlag János arról beszél: problémát jelentett, "hogy mennyi lovettát kaptam a múlt évben. Mondja, hogy igen, mert higgyem el, hogy Lendvai Ildikó mély megdöbbenéssel mesélte, hogy ott, hogy alkudoztam Puchhal".
   
Zuschlag János ezután ismét "Ferire" utalt, aki "úgy adta elő, mintha Lendvai Ildikónak ez az évtized sokkja lett volna". "Bár mondjuk, az Ildikó ilyen értelemben azért egy kicsit meg volt lepődve, amikor tízmilliókról ment az alkudozás" - közölte Zuschlag.
   
Az elsőrendű vádlott úgy fogalmazott: "... nem az a baj! Úgy érzem, hogy Ferinek üldözési, vagy ilyen küldetéstudata van. És ez betegség. Tehát nagyon súlyos betegségnek tekinteném. Tényleg azt hiszi, hogy mindenki más hülye, korrupt, disznó állat, rajta kívül".
   
A felolvasott és lejátszott felvételen Zuschlag János hangsúlyozta: "Mert tudod most, mintha mindenki azt olvasná a fejemre, amit tavaly nem. Mert hát ők adták. Tehát mi itt az erkölcsi alkudozás? .... nem pisztoly lett a fejükhöz tartva".
   
A beszélgetésre a tárgyaláson egyik vádlott sem reagált. Lados István másodrendű vádlott korábban azt mondta: azért vette fel a beszélgetést, mert az megdöbbentő volt számára.
   
Kedden délután a bíróság elé állították az előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferencet, aki nem tett vallomást. A pincérből lett kiskunhalasi pártvezető többoldalas nyilatkozatot olvasott fel, amelyben ártatlannak vallotta magát. Csütörtökön a vádlottak közötti telefonbeszélgetések meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás.
   
A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.
   
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Helyi érték

Véglegesen letiltották a Zuschlag-per élő közvetítését

A per szerdai tárgyalási napján a bíró az első szünet után megtiltotta az Origo újságírójának az élő közvetítést a tárgyalásról. A hírportál főszerkesztője a döntés ellen levélben tiltakozott, de a bíró ma egyértelművé tette: nem engedélyezi az online közvetítést.

HavariaPress Itthon

Zuschlag 180 milliót kért az MSZP-től

180 millió forintot kért a szocialista párttól Zuschlag János, hogy az általa okozott károkat enyhítse, mikor szorult már körötte a hurok - mondta el az ügy másodrendű vádlottja, Lados István a per mai tárgyalásán.

HavariaPress Itthon

Nem tett vallomást Zuschlag

Egyelőre nem tett vallomást a vele szemben folytatott büntetőper mai tárgyalási napján Zuschlag János.

MTI Itthon

Lados szemében Zuschlag befolyásos volt

Lados István másodrendű vádlott a szerdai tárgyalási napon délután is a védők kérdéseire válaszolt; Krausz Csaba ötödrendű vádlott védőjének kérdésére Lados István megerősítette korábbi vallomását, amely szerint Zuschlag János komoly befolyással rendelkezett a szocialista párton belül.

Helsinkiben tavaly egyetlen gyalogos vagy biciklis sem halt meg

Helsinkiben tavaly egyetlen gyalogos vagy biciklis sem halt meg

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"

Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Tizenöt évesen elhunyt a Katwe királynője színésze

Tizenöt évesen elhunyt a Katwe királynője színésze

55 mp alatt elkapkodták a Xiaomi új telefonját

55 mp alatt elkapkodták a Xiaomi új telefonját