szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömének adott hangot, hogy a bíróság első fokon feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet; a Magyar Demokratikus Charta szintén üdvözölte az ítéletet, miként a zsidó hitközség is; a Fidesz nem kommentálta a döntést.

A miniszterelnök kijelentette: nagyon örült a döntésnek, "nagy kő esett le" a szívéről, amikor értesült az ítéletről. Azt várjuk, hogy később a jogerős döntés is ugyanezt fogja megerősíteni" - jegyezte meg. Óvni és őrizni kell a gyülekezés, az egyesülés szabadságát, de ez a szabadság nem terjedhet odáig, hogy mások más nagyon fontos szabadságjogát sértse - mondta. 

A Magyar Gárda egyesület feloszlatásának szimbolikus hatása nagyobb, mint a konkrét jelentősége - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. "Ilyen ügyben először a magyar bíróság kimondta, hogy ezt ne", Magyarországon ne lehessen megfélemlíteni, kisebbségek ellen lázítani, az elrettentés módszereit alkalmazni - fogalmazott a kormánypárti politikus.

A Magyar Gárda tagjai állnak a Hősök terén, ahová a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom hirdetett demonstrációt.
© MTI - Földi Imre


A Magyar Gárda-per a magyarországi demokrácia vizsgája volt, amelyen az igazságszolgáltatás megfelelt - nyilatkozta Egri Oszkár, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) jogi képviselője. Egri Oszkár utalt arra, hogy a magyarországi zsidóságnak nem lehet félnivalója, mert az európai jogrendnek megfelelően a szélsőségeket minden államnak fel kell számolnia.

A Magyar Demokratikus Charta közleményében "megnyugvással" fogadta a hírt, hogy a Fővárosi Bíróság feloszlatta a Magyar Gárdát. A szervezet szóvivői, Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szerint ez az ítélet arról tanúskodik, hogy a hatályos magyar jog is lehetővé teszi a fellépést a kisebbségek elleni uszítással, az emberek fenyegetésével, a köztársaság normáinak semmibe vételével szemben.

Kolláth György alkotmányjogász arról beszélt, hogy megszűnése után is megmaradhat a gárda mozgalma az egyesülési jog alapján. Ezt mindaddig megteheti, ameddig bűncselekményt vagy szabálysértést nem követ el.

A Fidesz szóvivője nem kívánta kommentálni a Magyar Gárda feloszlatásával kapcsolatos nem jogerős bírósági döntést. Szijjártó Péter azt mondta, nagyon szerencsétlennek gondolná, ha egy politikus nem jogerős bírósági döntéseket kommentálna.

A Magyar Gárda Mozgalom közleménye szerint a szerveződést létrehozó egyesület követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott, a polgári per megindítása pedig politikai nyomásra történt. A mozgalom tudatta: tovább folytatja tevékenységét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Magyar Gárda szerint nem megalapozott az ítélet

A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem vitt végbe jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott. A mozgalom szerdán közleményben tudatta álláspontját, hozzátéve: folytatja tevékenységét a továbbiakban is.

MTI/hvg.hu Itthon

Folytatódott a Magyar Gárda-per

Az új bíró többórás iratismertetéssel folytatta a Magyar Gárda feloszlatására irányuló polgári per negyedik tárgyalását a Fővárosi Bíróságon hétfőn. A márciusban kezdődött pert Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke tárgyalja, mert a korábbi bíró, miután augusztusban ismeretlenek megfenyegették, elfogultságot jelentett be.

MTI Itthon

Brutálisan összeverték a Magyar Gárda egyik alapítóját

Súlyos koponyasérüléseket szenvedett, s a bántalmazás miatt már egy műtéten is átesett a Magyar Gárda egyik alapítója, Sz. Attila, akit hétfőn hajnalban vertek össze, miután négy ember betört vecsési házába. Az egyik elkövetőt, aki egy 38 éves fővárosi férfi, már el is fogták - olvasható a Magyar Nemzetben.

MTI Itthon

"A Gárda célja a megfélemlítés, tevékenysége jogsértő"

Az ügyész szerint a Magyar Gárda célja a megfélemlítés, tevékenysége jogsértő, ezért fel kell oszlatni. A szervezet ügyvédje szerint az ügyészség nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani indítványát - hangzott el Gárda feloszlatására irányuló polgári perben a Fővárosi Bíróságon.

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Népszava: Többször is meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórház intenzív osztályán

Népszava: Többször is meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórház intenzív osztályán