szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint rendesen, idén is összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai közéleti személyiségek 24-es listáját. Cikksorozatunk harmadik, befejező darabjában felbukkan egy szupermén, egy jegybankelnök, két sportoló, egy roma politikus, s egy notórius visszatérő is.

Overdose az első élő állat, jelesül ló, amelyik bekerül öt éve futó összeállításunkba. Volt már reklám- és rajzfilmfigura (utóbbi Grabowski, az egérhős), az „ismeretlen” katasztrófavédő fantomja, ám hús-vér, de nem emberi lény még nem. Overdose ebben is első – mint eddig minden galoppversenyén. Májusban a baden-badeni fölényes rajt–cél győzelemmel robbant be a nemzetközi lósport élvonalába a sajtóban magyar csodaménként emlegetett paripa. Az eddig minden győzelmét utcahosszal abszolváló telivért Mikóczy Zoltán szlovák állampolgárságú, Magyarországon és Romániában is több acélipari vállalkozást birtokló üzletember mindössze 3 ezer eurónak megfelelő angol fontért vásárolta meg az angliai Newmarketben. Jelenleg lovát 3,5–4 millió eurósra taksálják, ami még elmarad a vételi csúcsnak számító Green Monkey 16 millió dolláros árától, de két év alatt így is csinos növekménynek számít. Overdose egyelőre nem eladó. Az Alagon készülő galoppló veretlen, bár az év legrangosabb rövid távú versenyén nem arathatott diadalt. Október elején, a párizsi Prix de L’Arc de Triomphe-on is elsőként ért ugyan célba, de legfőbb riválisának rontott rajtja miatt pár óra múlva megismételtették a futamot, ám azon Mikóczy és az idomár Ribárszki Sándor már nem engedte újra startbokszba állni Overdose-t. (Fotó: Fazekas István)

Kolompár Orbán ellen vádat emelt az ügyészség. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke jogosulatlan gazdasági előnyökre tett szert. A vádhatóság szerint az általa vezetett kiskunmajsai szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 13 millió forint támogatást kapott a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítására, amiből 7,2 milliót hívtak le, de a teljesítést az ügyészség szerint hamis tartalmú számlákkal igazolták. Ilyen számlát állított ki állítólag az általa vezetett cég nevében Kolompár Orbánné is. A kiskunmajsai szervezet ellen egyébként 200 millió forintot meghaladó kár ügyében is folyik nyomozás. Kolompár politikai szándékokat lát az eljárás mögött. Az OCÖ évzáró ünnepi ülésén így világította meg saját helyzetét: „Aki a roma út elé fekszik, azon át kell taposni könyörtelenül. (….) Vannak olyan politikusok, akik olyanok, mint a hiénák, parazitákat hordoznak testükön, és azokat küldik csatába maguk helyett. (…) A hiénákat ki kell magunk közül kergetni, és le kell őket ölőszerrel gyomirtózni. (….) Az elmúlt hat évben kinőtte magát az oroszlán, akit a hiénák el akartak ejteni.” A majsai oroszlán ugrani készül. (Fotó: Müller Judit)

Pataki Dániel nemzetközi karrierje újabb fordulatot vett. A Nemzeti Hírközlési Hatóság első emberének munkájáról az egyszeri ember keveset tud. Látszólag fogyasztóvédő szerepet tölt be, valójában sokkal inkább azon őrködik a hatóság, hogy a távközlési piacon minél tökéletesebb verseny alakuljon ki. A távközlési végződtetési díjak, nagykereskedelmi percdíjak, s ászf-ek labirintusában elért változásokat ugyan nem könnyű a halandónak átlátni, de annyit tapasztalhat, hogy egyre több szolgáltató verseng a kegyeiért. Panaszt nemigen hallani Patakiékra. Így lehetett ezzel a kormányfő is, aki nemrég újabb öt évre meghosszabbította a hivatalvezető mandátumát. Talán az is közrejátszott ebben, hogy az NHH fejét nemrég az európai frekvencia szabályozó hatóságokat tömörítő Radio Spectrum Policy Group élére választották, ahol a rádiófrekvenciák közcélú alkalmazását forszírozza majd. Az effélében is lehet már gyakorlata Patakinak: már az idén is az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek soros elnöke volt. (Fotó: Fazekas István)

Mészáros András menedzsert egyik pillanatról a másikra, mégsem váratlanul távolították el a Pécs 2010 európai kulturális főváros (EKF) projekt éléről. A kizeccölt korábbi EKF-vezetők és a város értelmisége folyamatosan bírálta döntéseit, de persze nem az ő „nyomásukra” ejtették korábbi megbízói, az őt idén októberig védelmező pécsi vezetők. Korábbi lojális megnyilatkozásaikkal szemben most már arról beszéltek, hogy elégedetlenek a program készültsége állapotával és „kommunikációjával”, Mészáros stílusával, valamint sokallják a projektvezetők „bekerülési költségét”. A főigazgató és két munkatársa 70–80 milliójába került az EKF-nek – szivárogtatták ki. A lapátra tett főigazgató ezt nem ismeri el, és bírósághoz fordult, hogy kikényszerítse a jogosnak érzett, 2010-ig szerződésben rögzített járandóságait. Bár a kormány színleg nem szól bele az EKF ügyetlenkedéseibe, mégis úgy hírlik, Hiller István miniszter is elégedetlen volt Mészárossal, és Suchman Tamás személyében „titkos tanácsost” kapott az azóta némi lendületet vett projekt. Két hete aláírták három nagy építkezésének uniós támogatási szerződését, lehet építkezni. Nem tudni, mennyi szerepe volt ebben Mészárosnak, és mennyi a leváltását követő össznépi felbuzdulásnak. Mészáros egykoron a BAT dohánygyár kormányzati kapcsolatokért felelős kommunikátora volt. Most is van min füstölögni. (Fotó: MTI)

Simor András jegybankelnök karakte-réből előzetesen éppen a karakterességet hiányolták leginkább a mindentudók. Megválasztása idején úgy okoskodtak, hogy valóban jó a diplomáciai érzéke, képes elsimítani az ellentéteket, ügyesen mozog a monetáris politika különféle szakmai táborai között, de ha jön a baj, nem lesz elég erős szembeszállni a vésszel vagy (sokszor avagy) a kormánnyal. A „kompromisszumok robotosaként” tekintettek rá, akiből hiányzik az (intellektuális és személyes) bátorság. Ehhez képest februárban a Magyar Nemzeti Bank eltörölte a forint árfolyamsávját, és – amikor kellett – többször sikeresen avatkozott be a forint védelmében. Az sem felelt meg az előzetes képnek, hogy egy azóta elhíresült, szokatlanul nyílthangú cikkében buzdított a központi jóléti kiadások radikális csökkentésére, amit később sem „szívott vissza”. Az országra szakadt válság kezelésénél is jeleskedett. A Monetáris Tanács egyetlen huszárvágással három százalékkal emelte meg az alapkamatot, így a forint bedőlését még időben sikerült megakadályozni. Simornak az IMF-hitelkeret kibrusztolásában is fontos szerepe volt. Fontosnak találta a Költségvetési Tanács létrehozását, arról már nem ő tehet, hogy elképzeléséből a törvényalkotók keveset hoztak ki. Egyelőre annak a közembernek a típusát látni benne, aki a posztjához lojális, s nem pedig ahhoz, aki őt oda ültette. (Fotó: Túry Gergely)

Szávay Ágnes az első fordulóban vereséget szenvedett – hallottuk eleget idén. Vagy a másodikban, vagy a harmadikban. A tavalyi év káprázatosan sikerült a magyar tininek, aki a női teniszben, ebben a bivalyerős mezőnyű profi látványsportban tudott a 2007-es esztendő legtöbbet fejlődő versenyzője lenni. Sokan már idén az első tízbe várták, s csak az óvatosabbak pedzegették, az is szép lenne, ha a korábbi ranglistahelyét megtartaná a 2007 legjobb magyar sportolónőjének választott tini játékos. És kevés kellett ahhoz, hogy a derűlátóknak igaza legyen: április közepén már a 13. volt Szávay. Igaz, az is látszott, ha formája nem javul, a tavalyi év második felében szerzett ranglistapontjait elveszíti. Párosban még csak-csak, de egyéniben – az egy párizsi versenyt kivéve – szinte egész évben nem ment neki, több betlije volt, mint sikere. Az idei rossz szereplése ellenére a legnagyobb botorság lenne Szávayt temetni. Több példa is akad arra, hogy ígéretesen induló teniszkarrier egy-két idényre megdöccen. Itt van mindjárt hősünk párospartnerének, Szafinának az esete, aki 2006-ban nagyszerű évet zárt, 2007-ben pedig rosszat, hogy aztán idén a legnagyobbak közé emelkedjék. És hát azt se felejtsük, mit nem adtunk volna két éve, ha az országnak van egy olyan női játékosa, aki egyéniben a 28., párosban pedig a 63. helyet foglalja el a WTA-ranglistán. (Fotó: AP)

Vajda Attila kenus a legnagyobb olimpiai reménységeink között tartottuk számon. És ami fontosabb, nem csak mi, de a nemzetközi kajak-kenus közvélemény is őt tekintette a kenu–1000 méter elsőszámú esélyesének. Tekintve hogy kenusok közt sihedernek számít a maga 25 évével, nyomasztó teher lehetett neki az esélyesség, de elviselte és győzött. Rövid pályafutása alatt többször is bizonyította versenyzői képességeit, nem csak azt, hogy ihletetten lapátol, de azt is, hogy vert helyzetből is képes felállni. Szinte teljesen ismeretlenül sikerült négy éve bronzot nyernie az athéni olimpián, hogy aztán két év teljen el az újabb nagy sikerig. A 2006-os vb-nek szülővárosa Szeged adott otthont, de egy háztartási baleset még azt is majdnem megakadályozta, hogy elinduljon. A szétvágott lábbal elért bronza felért egy arannyal. Aztán hamar eljött annak is a napja: 2007-ben ő nyerte az Eb-t és a vb-t. Idén tavasszal még ráijesztett szurkolóira, amikor a milánói Eb-n csak a 8. helyet csípte meg. De – ma már tudjuk – edzőjével, Vécsi Viktorral együtt sikerült jól időzítenie a formáját. Tíz napja Vajda az év magyar sportolja lett. Az olimpiára készülő kajakkirályunk, Kolonics György a hajójában halt meg júliusban. Trónja nem sokáig maradt üresen. (Fotó: AP)

Zuschlag János évvégi visszatekintő sorozatunk ötéves története során harmadszor kerül be a bukott közéleti szereplők közé. Nem mintha akár egyszer is kérte volna. Több epizódszerep után azonban 2008-ban már abszolút főszereplője lett a híreknek, hiszen ősszel elkezdődött a nevével fémjelzett, 15 további vádlottat érintő büntetőper. A volt MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori megyei pártelnök a vád szerint törvénytelenséget követtek el azzal, hogy civil szervezetek révén 75 millió forint állami pályázati pénzhez jutottak hozzá jogosulatlanul, majd használták fel a pénzeket szabálytalanul. A tanúk vallomása szerint több vezető pártpolitikus tudott a simlikről, más pártközeli személyek pedig állítólag a nyomozást próbálták eltussolni. A tárgyalássorozaton meghallgatott, érdekesebbnél érdekesebb tanúvallomások és hangfelvételek nyomán olyan figurát ismerhettünk meg Zuschlag Jánosban, aki miatt egyenesen ciki megbuknia bárkinek is. (Fotó: Túry Gergely)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

A legjobb vagy legpocsékabb évét zárt személyiségek újabb válogatását olvashatják. Tavalyi jóslatunkkal szemben politikusok csak nyomokban fedezhetők fel listánkon, a közélet hullámvasútján ülőket, az egyhelyben toporgó honatyákat és városvezetőket, a szerepükbe betonozott vezéreket látványosan mellőztük. Olvassa el most a második részt, amelyet szombaton követ a harmadik.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddig legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2007 híreinek főszereplői voltak 2. rész

Összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat második darabját olvashatják. Megtalálják benne az Ikarus megmentőjét, sportolókat, akik az elitbe küzdötték magukat, dulakodó politikust, no meg Kossuth- és Széchenyi-díjasokat.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

A legjobb vagy legpocsékabb évét zárt személyiségek újabb válogatását olvashatják. A politikát jobbára mellőztük, de megtalálja listánkon az év hangját, a jelentéseket író filmrendezőt, s a férfit, aki hatalmas mennyiségű romlott ételtől mentette meg az országot. Harmadik, befejező rész.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddig legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2008 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

Mint rendesen, idén is összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai közéleti személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat első darabjában felbukkan egy panamabotrány főkolomposa, egy fáradhatatlan szerzetes, egy kinetikus szobrász, egy fiatal titán, aki nagyot koppant, egy elnök úr és az államfő jelöltje is.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

Természetesen 2006 végén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. Bár egy éve azt jósoltuk, idén a 24-es névsor tele lesz bukó és nyerő politikusokkal, a tülekedésnek nyoma sincs. A politikai vidámpark hullámvasútján ülőket, az egyhelyben toporgó honatyákat és városvezetőket, a szerepükbe betonozott vezéreket látványosan mellőztük inkább, belőlük csak hírmondó maradt. Olvassa el most az első részt, amelyet pénteken és szombaton követ a második és harmadik.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2007 híreinek főszereplői voltak 3. rész

Összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat befejező darabját olvashatják. Van itt netguru, kockafejű főtörzs, drogterapeuta lelkésznő, no meg a titokminiszter és persze Zuschlag János.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Az első részt már átböngészhették, az alant olvasható második részt pedig a jövő hét hétfőjén követi a harmadik - záró - összesítés.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2007 híreinek főszereplői voltak 1. rész

Ahogy megszokhatták, idén is összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját, amelyet három részben közlünk. Ez most az első. Találunk itt osztrák-magyar magyart, vaskezű edzőnőt, s szélvészgyors úszót, rajzfilmfigurát, s több kalandos életű kormánypárti politikust.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2008 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

Mint rendesen, idén is összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai közéleti személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat második darabjában felbukkan egy karakter-öngyilkos miniszter, egy levitézlett pólólegenda, s egy jelenlegi sztáredző, egy zenekar, s egy üzletember, akit alighogy megismertünk, már e is csuktak.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Az első és a második részt már átböngészhették az elmúlt hetekben, alant pedig olvasható a válogatás harmadik, befejező része.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Egyetlen újrázónk Aján Tamás, akit jövőre már csak mint sportdiplomatát emlegethetünk. Most az első rész, pénteken és jövő hétfőn következik a többi.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddigi legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Nyolcvanezer forintot kapnak a hétvégén is oltó orvosok

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja

Megvan az idei Pride-felvonulás időpontja