szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A temetésen való részvételt megköszönő családi közleményből tudható csupán, hogy október elején 86 évesen meghalt Szalai Béla.

© MTI
Az élete során betöltött funkciók apróhirdetéses felsorolásából hiányoztak a legjelentősebbek, a Magyar Dolgozók Pártjában (MDP) 1955-ben elért politikai bizottsági (pb) tagság és a központi vezetőség titkára beosztás. A közgazdász végzettségű népi kollégista az ifjúsági mozgalomból 1949-ben zsilipelt át a pártapparátusba. Gyorsan felívelő karrierjét elsősorban az MDP második emberének, a gazdasági ügyekben döntő szavú Gerő Ernőnek köszönhette, azon túl, hogy az 1950-es évek legelején a minisztertanács titkárságvezetőjeként Moszkvában is mint "előléptetésre méltó, odaadó pártfunkcionáriust" tartották számon. Gyorsírói tudásával forrásértékű krónikássá vált, a Rákosi Mátyás-Nagy Imre kormányfőcserére 1953 júniusában a szovjet fővárosba kirendelt delegáció tagjaként ő vezette a részletes jegyzőkönyvet. Szalai a Tervhivatal elnökeként (képünkön 1954-ben) is a Nagy Imre-ellenes pártvonal jellegzetes kádere volt, 1956 júliusában még miniszterelnöki kinevezését is latolgatta a Rákosi leváltására Budapestre érkezett szovjet pb-tag, Anasztasz Mikojan. 1956 után a politika másodvonalába került, 1985-ben berlini nagykövetként ment nyugdíjba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált

Élesben Szarka Gáborral: Gyalázat kategória, amit néhány oktató csinált