szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszüntette kedden Budapesten a szmogriadót a főpolgármester, mivel jelentősen javultak a légszennyezettségi adatok. A forgalmi és egyéb korlátozások is megszűntek a fővárosban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a keddi időjárás kedvezően befolyásolta a légszennyezettség alakulását, s a következő két napban további javulás várható, mivel az előrejelzés szerint csapadékos és szeles idő éri el Magyarországot.
   
Lényegesen javult a korábban megkérdezett városok közül kedden a légszennyezettségi helyzet Székesfehérváron és Nyíregyházán is, meghaladta viszont a riasztási határértéket Sopronban, a tájékoztatási határértéket Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban. (A tájékoztatási határértéknél a szálló por légköri koncentrációja átlépi a 75 mikrogramm/köbmétert, a riasztási határértéknél pedig a 100 mikrogramm/köbmétert)
   
Nyíregyházán a levegő szennyezettségi koncentrációja a mérések szerint tartósan 50 mikrogram/köbméter alá csökkent, s várhatóan a továbbiakban sem fogja meghaladni a riasztási küszöbértéket. Szerdától további javulásra számítanak Nyíregyházán, miután a meteorológiai előrejelzés szerint az észak felől érkező hideg levegő beáramlása "kisöpri" a szennyezett levegőt a 120 ezres nagyváros környékéről.
   
A tájékoztatási határérték alatt maradt a szállópor koncentrációja kedden Székesfehérváron. Sopronban csökkent a levegőben szálló por koncentrációja, de még mindig meghaladja a riasztási határértéket. A jelenlegi légköri viszonyok miatt továbbra is kérik a lakosságot, hogy autóikat lehetőség szerint ne használják, kerüljék a levegőt szennyező anyagokkal történő fűtést és minél kevesebb időt tartózkodjanak szabadban. 
   
Debrecenben kedden ismét elérte, illetve némileg meghaladta a tájékoztatási határértéket a levegő porszennyezettsége. Hétfőn kitisztult Debrecen levegője, de keddre virradó éjszaka ismét emelkedni kezdett a porkoncentráció. Kedden reggel a szennyezettség már meghaladta a 70 mikrogramm/köbméter értéket, a nap folyamán pedig 80-86 között mozgott, ami azt jelenti, hogy ismét nagyobb a levegőszennyezettség a tájékoztatási határértéknél.
   
Szegeden némileg csökkent a levegőben mért szálló por mennyisége, de még mindig meghaladja a tájékoztatási határértéket. A szálló por koncentrációjának napi átlaga először január 9-én, pénteken haladta meg a riasztási küszöbértéket, a légköbméterenként a 100 mikrogrammos szintet, majd szombaton és vasárnap is ezen érték fölött maradt.
   
Hétfőn Botka László polgármester döntött arról, hogy a szennyezés csökkentése érdekében péntekig ingyenesen használható a tömegközlekedés a városban. Többek között ennek a lépésnek köszönhetően hétfőn már a riasztási küszöbérték alatt volt a szennyezés mértéke, de még mindig meghaladta a tájékoztatási határértéket.
   
Bár javult a légszennyezettségi mutató Miskolcon, azonban a városban továbbra sem fújta le az önkormányzat a szmogriadót, amelyet hétfőn rendelt el Káli Sándor polgármestere. Ha nem is számottevően, de csökkent a szállópor légköri koncentrációja Miskolcon, köbméterenként 100 mikrogramm alá esett a mérőállomások regisztrálása szerint.
   
Ez az érték még nem teszi lehetővé a szmogriadó lefújását. Miskolcon nem korlátozzák a közlekedést, az ipari üzemek működését, a szénnel, fával való tüzelést. Ugyanakkor az önkormányzat továbbra is arra kéri a dízel és kétütemű autók tulajdonosait, hogy lehetőleg ne használják járműveiket, a szabadban való tüzelés pedig továbbra is tilos, ezt a közterület-felügyelet munkatársai és a mezőőrök fokozottan ellenőrzik.
   
Egerben a hét végén ugyan elérte a szállópor koncentrátum az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket, de hétfő óta javul a helyzet, így nem tervezik szmogriadó elrendelését. A meteorológusok előrejelzése szerint szerdán egy ciklon kisöpri a szennyezett levegőt a térségből.
   
Salgótarjánban már nincs szükség korlátozásokra a levegőszennyezettség miatt, mivel a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték (50 mikrogramm/köbméter) alá csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mi van a levegőben? - Hogyan védekezzünk a szmog ellen?

A szmogriadó apropóján készült összeállításunkból kiderül, milyen kockázatokkal számolhatunk, mit jelentenek pontosan a különböző határértékek, milyen fajtái léteznek a szmognak, s hogyan védekezhetünk mindennapjaink során.

MTI Itthon

Több városban is határérték feletti a szmog

Több városban is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por koncentrációja a levegőben; Miskolcon hétfőn szmogriadót rendeltek el, Sopronban felhívással fordultak a lakossághoz, több településen az autóhasználat csökkentését kérték a helyiektől. Budapesten azt közölték, hogy kedd reggel valószínűleg feloldják a vasárnap elrendelt szmogriadót.

MTI Világ

Van-e szmogriadó Európa más országaiban?

A légszennyezettség problémáit, a szmogveszélyre vonatkozó figyelmeztetéseket és a káros anyagok koncentrációjának mérsékléséhez szükséges intézkedések körét eltérően közelítik meg Európában, s ennek megfelelően a szmogriadó is más-mást jelent a kontinens nagyvárosokban: a különbözi jogszabályi háttérnek megfelelően a korlátozó intézkedések is változatosak, egyes helyeken csak tájékoztató jellegűek a helyi hatóságok lépései, néhol pedig teljesen elmaradnak.

MTI Plázs

Szmogriadó: nem fordultak többen orvoshoz

A szálló por napi átlagkoncentrációjának emelkedése miatt nem fordultak többen orvoshoz különféle légzési panaszokkal, a megbetegedések számának emelkedését csak egy hónap elteltével lehet mérni - derült ki a megkérdezett szakemberek válaszaiból.

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök