szerző:
hvg.hu/MTI

Én nem vagyok vetélytársa senkinek, meghatározott időre és feladatra vállaltam a nehéz, de megtisztelő munkát - mondta Bajnai Gordon hétfő délelőtti sajtónyilatkozatában. Szerinte az előrehozott választás sem ördögtől való, csak most nem a legjobb megoldás. A miniszterelnök-jelölt szeretné, ha az MSZP-frakció tagjai és más pártok őt támogató képviselői is ellátnák aláírásukkal programját.

Az MSZP azt javasolja, hogy új kormánya legyen az országnak, s az új kormányfő Bajnai Gordon legyen. Bajnai Gordonnak van programja, s többségi támogatása a parlamentben - nyitotta meg Gyurcsány Ferenc hétfő délelőtt a kormánypárt új miniszterelnök-jelöltjét bemutató sajtótájékoztatót. 

A hivatalos felkérés azután ért, hogy a válságkezelő programomat és szigorú feltételeimet ismertettem a parlamenti többséget adó pártokkal - mondta Bajnai Gordon. Az elmúlt hét méltatlan, sokak számára talán megalázó fejleményei dacára elvállaltam az embert próbáló, de hazafias feladatot - folytatta, mégpedig azért, mert "én is szeretem a hazámat, s hazánk most a gazdasági válság veszélyétől van fenyegetve".

Fájni fog

Magyarországnak most nincs vesztegetni való ideje, nincsenek felesleges hónapjaink arra, hogy az állam működésében gyökeres változtatásokat hajsunk végre - mondta. Magyarországon százezrek figyelik ijedten, néha rettegve a forint árfolyamát, honfitársaink millióinak otthona, autója, munkahelye múlhat a forintárfolyam alakulásán, s azon, hogy hogyan kezeljük a válságot - mondta a szocialisták és szabad demokraták kormányfőjelöltje.

Gyurcsány Ferenc távozik, miközben Bajnai Gordon sajtónyilatkozatot tesz a Parlamentben. Bajnai kormányfő-jelöltségét mind az MSZP képviselőcsoportja, mind az SZDSZ ügyvivői testülete elfogadta.
© MTI - Soós Lajos


Bajnai ellenjegyzést vár
A miniszterelnök-jelölt szeretné, ha az MSZP-frakció tagjai és más pártok őt támogató képviselői is ellátnák aláírásukkal programját.
 
Azt még nem tudják, hogy ténylegesen alá kell írniuk egy szerződést, vagy név szerinti szavazás fogja megpecsételni a kormányfőjelölt programját az Országgyűlésben.
Felidézte, sokan megkérdezték tőle, hogy politikai ambíciók nélkül, gazdasági szakemberként miért vállalta el a felkérést. "Egyrészt azért, mert mint minden honfitársam, én is szeretem a hazámat", amelyet a gazdasági válság fenyeget, másrészt azért, mert Magyarországnak most nincs vesztegetni való ideje - hangoztatta a kormányfő-jelölt.
   
Véleménye szerint késlekedés nélkül, azonnal cselekedni kell, nincsenek felesleges hónapok arra, hogy tovább halogassák az állam működtetésében végrehajtandó gyökeres változtatásokat.
    
Szavai szerint minden belpolitikai vitával vagy egymás elleni kampányolással eltékozolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Minden elvesztegetett idő egyre mélyebb válságba taszíthat minket, egyre messzebb kerülhetünk attól, hogy mi magyarok is euróval fizethessünk - mondta.
   
Bajnai Gordon kiemelte: a mai bizonytalanság azonnali megoldására van szükség, és ami ebből következik a tovább nem halogatható kemény, de gyógyító hatású lépések megtételére. "Késlekedés nélkül, itt és most" - szögezte le politikus.

Ha megkapom a parlamenti támogatást, akkor nyíltságot, egyenes beszédet ígérek, szavaimmal nem fogok politizálni - ígérte a kormányfőjelölt.

Kemény, de gyógyító hatású lépéseket ígért Bajnai, aki azt mondta, programjának végrehajtása fájni fog, sokaktól követel áldozatot, lemondást, s minden magyar embert érint. Viszont meglesz az eredménye, új távlatokat nyithatunk az ország számára, Magyarország visszatérhet a győzelemre esélyes országok közé - mondta Bajnai. Ehhez őszintén kell beszélnünk egymással, mint felnőtt a felnőttel - mondta. Ha nem változtatunk a dolgok menetén, akkor Magyarország nem kerülheti el a nagyobb bajt, s a válság méginkább benyomul a polgárok hétköznapjaiba - mondta Bajnai.

Nem vagyok vetélytárs

A politikai bénultságot válságkezelő kormánynak kell felváltania, amelynek működése nem a programot támogató politikusok rövid távú érdekeit szolgálja - mondta Bajnai. A világon ilyen helyzetben előfordul, hogy válságkezelő szakértői kormányt kérnek fel, amely tagjainak nincsenek politikai ambíciói, amelyet nem a népszerűségi index alakulása motivál - mondta. Reméli, hogy személye is segíti a válságkezelés ügyét.

Kormányváltás - Olvassa el a legfrissebb híreket a hvg.hu-n!
Én nem vagyok vetélytársa senkinek, ennek a kormánynak világos a mandátuma, meghatározott időre, meghatározott feladatra vállaltam ezt a munkát  - mondta. Bajnai szerint az előrehozott választás nem az ördögtől való, de a válságkezelő kormány mindaddig - és csak addig - jobb megoldás Magyarország számára más megoldásoknál, amíg a parlamenti többség támogatását élvezi. 

Bajnai azt mondta, mindenkivel együttműködne, akinek van programja a magyar gazdaság megerősítésére, ezért a követlező hetekben egyeztetést kezdeményez a válság kezelésében tenni tudó és akaró szakmai szervezetekkel, s az országggyűlés valamennyi pártjával. Magyarországnak most mindenki támogatására szüksége van - fejezte be a nyilatkozatot Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon

1968. március 5-én született Szegeden. 1991-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakán szerzett diplomát.

1991 és 1993 között a Creditum pénzügyi tanácsadó cég munkatársa volt. 1993-ban Londonban, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) volt szakmai gyakorlaton, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt tanácsadójaként dolgozott. 1995-től a CA-IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója volt, 1999-től vezérigazgató-helyetteseként közreműködött több nagy cég tőzsdére vitelében. 2000-2005-ben a Wallis Rt. vezérigazgatója volt, eközben 2001-2004 között részt vett a Graboplast Rt., 2003-2005 között a Rába Rt. igazgatóságának munkájában.
   
2005-től a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke, a Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja. 2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az Év fiatal menedzserének választotta. 2006 júliusától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos volt.
   
2007-2008 között önkormányzati és területfejlesztési miniszterként dolgozott. 2008. május 1. óta az akkor létrehozott Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium vezetője. 


Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Itthon

Gyurcsány lemond, Bajnai lehet a kormányfőjelölt

Benyújtotta lemondását Gyurcsány Ferenc a pártelnöki posztról szombaton. A kormánypárt több fóruma is foglalkozott, illetve foglalkozik a kormányfőjelölés kérdésével: reggel kezdte tanácskozását a párt országos elnöksége, délutánra a fővárosba hívták a megyei vezetőket, este összeült az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, amely Bajnai Gordon gazdasági miniszter kormányfő-jelöléséről tárgyal. A frakcióülésen nem vett részt sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon.

MTI Itthon

Az MSZP egyeztet, jelen van Bajnai is

Kiss Péter, az MSZP alelnöke a párt elnökségi üléséről távozóban azt mondta a helyszínen várakozó újságíróknak szombat délután: nagyon reméli, hogy az egyeztetések eredményesek lesznek.

MTI/hvg.hu Itthon

Az SZDSZ is támogatja Bajnai Gordon jelölését

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MSZP hivatalos kormányfőjelöltje - jelentette be Kiss Péter, a szocialisták alelnöke vasárnap este a frakcióülés után. Az SZDSZ ugyancsak a jelölt támogatásáról döntött a késő éjszakáig folyó tárgyalások végén. Bajnai mindkét találkozón ott volt.

hvg.hu Itthon

Bajnai takarékossági programja

Mintegy 600 milliárd forintot takarítana meg a költségvetési kiadásokból Bajnai Gordon programja. Szépséghibája, hogy a legtöbb intézkedés jövőre, a választás évében lépne életbe. Az Index által kiszivárogtatott csomag megszüntetné a forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatást, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezményt, a távhő- és gázkompenzációt. A gyed csak a gyerek egy éves koráig járna és már ott felválthatja a szerényebb összegű gyes. A családi pótlékot a következő két évben befagyasztják, a rendszeres szociális segélyt megkurtítják.

MTI Gazdaság

Bajnai hírére forinterősödést várnak, mégis gyengül

Ahogyan a lengyel zloty, úgy a forint is gyengült pénteken a globális gazdaságot övező bizonytalanságok erősödése következtében. A dollár jelentős erősödése is a kockázatok növekedésére utal, azon túl, hogy a forintra a politikai bizonytalanságok is negatív hatást gyakorolnak - írja elemzők véleményét idézve a DowJones.

MTI/hvg.hu Itthon

Bajnai vár az SZDSZ válaszára

Bajnai Gordon programbeszédet mondott az MSZP-frakció vasárnap esti ülésén, majd szimpátiaszavazáson támogatást szerzett programjához, így ő a szocialisták kormányfőjelöltje. A gazdasági miniszter állítólag éjfélig adott időt az SZDSZ-nek, ám Demszky Gábor szerint ilyen ultimátum nem volt.

Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

Rászólt a hivatal egy 102 éves férfira, hogy iratkozzon be az óvodába

Nincs altatóorvos, a kardiológus altat a miskolci kórházban

Nincs altatóorvos, a kardiológus altat a miskolci kórházban

Tovább drágulhat a kenyér

Tovább drágulhat a kenyér

Nem éppen örömteli, ami a magyar autóparkkal történik

Nem éppen örömteli, ami a magyar autóparkkal történik

Valóra vált a csillagászok álma: felfedeztek egy csillagfolyamot, ami szinte teljesen elfoglalja a déli égboltot

Valóra vált a csillagászok álma: felfedeztek egy csillagfolyamot, ami szinte teljesen elfoglalja a déli égboltot

Lázár János hallgatott egy jót az agrárium nagyágyúival rendezett fórumon

Lázár János hallgatott egy jót az agrárium nagyágyúival rendezett fórumon