szerző:
MTI

A gazdasági válság táplálta népharag a szélsőjobboldalnak és a nemzeti-populista pártoknak kedvez ma Európában - írta a Der Standard című osztrák lap kommentárjában Paul Lendvai.

A neves újságíró cikkében felidézi Karl Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter három közelmúltban elhangzott beszédét, amelyeken maga is jelen volt. A hét végén Szigeti Lászlónak, a pozsonyi Kalligram Kiadó vezetőjének köszöntésén arról emlékezett meg Schwarzenberg, ami közös, és nem arról, ami elválaszt az egykori magyar koronázóvárosban, amelynek multikulturális jellegét a két világháború között - 1945-ben elüldözött - németek és - 1941 és 1944 között meggyilkolt - zsidók is formálták a magyarok és a szlovákok mellett - írta Lendvai.

A bécsi Hofburgban rendezett Európa-kongresszuson a nemzetiszocializmus "borzalmas rémálmára" és arra figyelmeztetett a volt cseh külügyminiszter, hogy milyen következményei vannak a totalitárius gondolkodásnak az egykori keleti tömb országaiban. Schwarzenberg felhívása, amely "sokkal nagyobb határozottságot" szorgalmaz a totalitarizmus elleni küzdelemben, természetesen az osztrák politikai elithez is szólt, tekintettel az utóbbi idők neonáci és jobboldali radikális kisiklásaira - állt a cikkben.

Legnagyobb jelentőségű felszólalásában, a göttweigi apátságban rendezett Wachaui Európa Fórumon történelmi áttekintésében a polgároknak az Európai Uniótól való elidegenedésétől óvott Schwarzenberg. Ha nem sikerül közelebb vinni a polgárokhoz Európát, ha nem azonosulnak vele, akkor a következő tíz évben esetleg kudarcot vall ez a nagyszerű vízió - idézte fel a szerző.

Mindaz, amit mostanában Budapesten és Bécsben hallani és olvasni lehet, sajnos Schwarzenberg komor sejtelmeit látszik megerősíteni - folytatódott a cikk. Nagy-Britanniában és Franciaországban, Olaszországban és Németországban, de Ausztriában és Magyarországon sem csak arról van szó, hogy az egykori, Francois Mitterrand, Tony Blair és Gerhard Schröder által fémjelzett szociáldemokrata hegemóniát a politika jobbra tolódása váltotta fel. A növekvő munkanélküliség és a csökkenő jólét miatti népharag ugyanis a polgári közép helyett mindenhol a szélsőjobboldalnak és a nemzeti-populista pártoknak és mozgalmaknak kedvez.

Még nem tudni, hogy túl vagyunk-e a legrosszabbon, még kevésbé érzékelni támpontokat a nemzetközi átrendeződések társadalmi-politikai következményeit illetően. Ezért a radikalizálódás veszélye különösen nagy azokban a reformországokban, amelyek az utóbbi húsz évben kölcsönből éltek, vagyis a balti országokban és Magyarországon - írta Paul Lendvai.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Paul Lendvai leleplező cikke a besúgók internacionáléjáról

Védett besúgók címmel jelentetett meg írást csütörtökön a Der Standard című osztrák napilapban Paul Lendvai vezető ausztriai publicista. „A múlt többször is megígért feldolgozása helyett Magyarországon a szocialista kormánybürokráciában harc tombol az öt titkosszolgálat háromra való csökkentése körül. Egy városszerte ismert újságíró-besúgó a hangadó, még a sztálini érából, ő a polgári titkosszolgálatok hivatalos szóvivője", írja Lendvai.

MTI Itthon

Paul Lendvai: Öngyilkosság Magyarországon

A magyarországi belpolitikai helyzetről készített látleletet Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent, Öngyilkosság Magyarországon című kommentárjában.

MTI Itthon

A nacionalizmustól félti térségünket Paul Lendvai

Közép-Európában ma a nacionalizmus jelenti a legnagyobb veszélyt – figyelmeztetett Paul Lendvai bécsi publicista Washingtonban abból az alkalomból, hogy a tengerentúlon is megjelent az 56-os forradalomról szóló könyve.

Itthon

Paul Lendvai szerint Szepesi György ügynök volt

Az Élet és Irodalom című hetilap legfrissebb számában Paul Lendvai újságíró az állambiztonsági szaklevéltártól kikért anyagok alapján több tévés és rádiós újságíróról állítja, hogy az állambiztonsági hatóság ügynöke volt. A Népszabadság pénteki számában is idézett írás elsőként említi Szepesi György rádióriporter nevét.

Minden kiderült: bejelentették az új Samsung-szuperchipet

Minden kiderült: bejelentették az új Samsung-szuperchipet

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Felcsútra viszi a Momentum az Orbánt tolvajként feltüntető plakátot

Felcsútra viszi a Momentum az Orbánt tolvajként feltüntető plakátot

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt