szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a kormányalakítás napján a választásokon megszerzett bizalom megőrzésére törekedett a Nézőpont Intézet meglátása alapján, míg a Progresszív Intézet igazgatója szerint Orbán Viktor eltérő hangokat ütött meg szombaton.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója érthetőnek nevezte, hogy Orbán Viktor két különböző beszédet mondott a nap folyamán, hiszen délelőtt még miniszterelnök-jelöltként beszélt a parlamenti képviselőkhöz, délután pedig már megválasztott kormányfőként, a kinevezett kormánnyal a hát mögött szólt támogatóihoz.

Orbán Viktor az Országgyűlésben elsősorban a kormányprogramban használt fogalmak magyarázatával foglalkozott. A nyugati példákkal alátámasztott "alkotmányos forradalom" kifejezéssel azt próbálta érzékeltetni, hogy kormánya élni akar a választói felhatalmazással - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet munkatársa. Hozzátette: a kormányalakítás során az is kiderült, hogy az új ciklus politikai nyelvezetének az istenhit megvallása is természetes része lesz.

Magyar Kornélia, a Progresszív intézet igazgatója ezzel szemben azt húzta alá, hogy a kormányfő a parlamentben puhított az általa korábban a választásokkal azonosított forradalom kifejezésen, amit a mostani kontextusban inkább forradalmi változásként, hovatovább reformként lehet értékelni. Orbán Viktor továbbá a Bajnai Gordonnal való kézszorítással, illetve a Lendvai Ildikónak adott kézcsókkal korábban nem tapasztalt, figyelemre méltó gesztusokat is tett - fűzte hozzá. Magyar Kornélia szerint az Orbán Viktor által az Országgyűlésben is felvázolt társadalmi szerződés képe ellent mond - például finn, szlovák, ír és spanyol - a nemzetközi példáknak, amelyek azt mutatják, hogy az ilyen kontraktusok hosszú hónapok, évek tárgyalásai után születnek.

A társadalmi kiegyezés azon múlik, hogy a kormány milyen konkrétumok mentén tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Szerződésről ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha az érintettek - tehát a munkaadók és munkavállalók, de esetenként az ellenzék is - világosan látják, hogy mit vállal, illetve ennek fejében mit kér a kabinet. Ennek hiányában a társadalmi szerződés fogalma üres politikai szólammá vagy diktátummá válik - fejtette ki Magyar Kornélia. 

Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: Orbán Viktor szombati beszédeiben a választók bizalmának megőrzésére törekedett a választás társadalmi szerződésként való azonosításával, illetve a sok millió magyar ember vállán álló kormány képével. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis megmutatta, hogy egy kormány nem tud csak a parlamenti többségre támaszkodva nehéz döntéseket hozni, holott az ünnepélyes kormányalakítás után az új kormányfő bevallása szerint is nehéz időkre lehet számítani - fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet szakértője megjegyezte továbbá, hogy a Fidesz szombat délutáni gyűlésének az ellenzéki korszak lezárása is célja volt, hiszen a párt a korábbi "nehéz és fontos" pillanataiban, így 2002 tavaszán és 2006 őszén is ide hívta szimpatizánsait. 

Magyar Kornélia úgy vélekedett, hogy a frissen kinevezett miniszterelnök a hívei előtt már a régóta alkalmazott, támadóbb hangvételű szóhasználattal élt, amelynek egyik sajátossága, hogy politikai ellenfeleit kizárja a nemzetből. Magyar Kornélia meglátása alapján Orbán Viktor így tett, amikor Kossuth téri beszédében "nyolc éve bajbajutott" országról beszélt, saját magát és pártját a hazával azonosítva. A Progresszív Intézet igazgatója szerint az új miniszterelnök az elmúlt húsz év értékelésénél is elutasító gondolatokat jelenített meg, átmenetinek titulálva a rendszerváltás óta eltelt időt, mindeközben figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ennek a két évtizednek a Fidesz és személye is meghatározó szereplője volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán: nehéz lesz, "nem babazsúrra készülünk"

Orbán Viktor szerint a győzelem után, a munka megkezdése előtt sem mondhat mást, mint hogy "nehéz lesz". Az új miniszterelnök a Fidesz-KDNP szombati budapesti nagygyűlésén, a Kossuth téren azt mondta: "nem a tisztem, hanem a szívem hozott ide". A politikus hangsúlyozta, "nem babazsúrra" készülnek, hiszen nagy munka vár rájuk.

hvg.hu/MTI Itthon

Az új kormányprogram és a régi-új miniszterelnök

Szombaton a magyar országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. A szavazáson 261 igen és 107 nem szavazat mellett kapott kétharmados többséget az új miniszterelnök. Orbán Viktor megszavazása mellett a kormányprogramot is elfogadta a Parlament. Orbán Viktor korábban, 1998 és 2002 között már állt magyar kormány élén.

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre