szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A magán-nyugdíjbefizetések állami kasszába utalása ellen tüntettek civilek vasárnap Budapesten a Kossuth Lajos téren. Szíjjártó Péter szerint hamarosan előterjesztik a nyugdíjpénztártagok át- illetve visszalépését szabályozó törvény tervezetét.

Több száz, zömmel nyugdíjas korúakból álló közönség részvételével békés, ellentüntetőktől mentes tüntetés zajlott délután a Kossuth téren. Csőke András, az egyik főszervező a téren összegyűlt több száz fős tömeg előtt elmondta, hogy tiltakoznak a kormány azon törvénye ellen, amely 14 hónapra az állami kasszába irányítja  magán-nyugdíjpénztárakba befizetett pénzeket, illetve kezdeményezik, hogy az illetékesek kezdjenek párbeszédet a tiltakozókkal.

A demonstráció szervezői levelet is megfogalmaztak Orbán Viktornak, amelyben arra emlékeztetik a kormányfőt, hogy az intézkedés mintegy 3 millió magán-nyugdíjpénztári tagot érint. A levélben sérelmezik, hogy a kormány nem egyeztetett az érintettekkel, vagy azok képviselőivel. Mint írták: tisztában vannak azzal, hogy nehéz helyzetben van az ország, de elfogadhatatlannak tartják, hogy ezt a problémát a magánpénztári tagdíjak megvonásával próbálják megoldani.

A szervezőknek nincsen még egyesülete, számukra most csak a demonstráció megrendezése volt fontos – nyilatkozta a hvg.hu-nak Csőke András.  A rendezvényre pártpolitikusokat nem hívtak, mégis megjelent Szanyi Tibor és Ungár Klára a Kossuth téren.

Orbán Viktort arra kérik, hogy kezdeményezze a pénztártagok érdekeit sértő törvény visszavonását, illetve, hogy biztosítson lehetőséget arra - egy szakértői fórum létrehozásával -, hogy független szakemberek és a 3 millió pénztártag képviselői is elmondhassák véleményüket a témában. A szervezők elmondták azt is, hogy a levelet a támogató aláírásokkal együtt hamarosan eljuttatják a címzetthez.

Mint korábban jelentettük, Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja azt javasolja az embereknek, hogy vagyonukkal ne lépjenek át az állami nyugdíjkasszába, ne ajándékozzák pénzüket a "Fidesz urainak gazdagodására".

Szijjártó Péter erre reagálva közölte, sajnálja, hogy a szocialisták továbbra is kitartanak amellett, hogy az emberek nyugdíjcélú befizetései ne biztonságba kerüljenek, hanem azokkal „spekuláns üzletemberek a nyugdíjtőzsdén próbálhassák ki a saját szerencséjüket”. A Nemzetgazdasági Minisztériumban már az utolsó fázisban van annak a törvénynek a kidolgozása, amely lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztári rendszerből át-, illetve visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe - közölte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

PSZÁF-vizsgálat a VPOP dolgozóinak magánnyugdíjpénztári befizetései miatt

Vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) dolgozóinak magán-nyugdíjpénztári befizetései miatt, mert azt ugyan levonták a dolgozók béréből, de a 2010-es befizetéseket – a dolgozók állítása szerint – nem írták jóvá a magán-nyugdíjpénztári számláikon – írja a Népszava a csütörtöki számában.

hvg.hu Gazdaság

Magánnyugdíjpénztárak: ezek az érvek söprik a büdzsébe a pénzt

A magánnyugdíjpénztárak megcsapolását a kormánypárti politikusok azzal indokolták, hogy működésük drága, kevés a hozamuk, s csak a pénztárak menedzsmentje jár jól a jelenlegi rendszerben. Az érvelés sántítani látszik, de legalábbis homályos. A pénzre azonban, amelyet ezekkel az érvekkel szabadítanak fel, a büdzsének nélkülözhetetlen szüksége van.

MTI Gazdaság

A magánnyugdíjpénztárak hozama jóval meghaladta az inflációt

Az inflációt jelentősen meghaladó mértékű hozamokat értek el a magánnyugdíjpénztárak 2010 első kilenc hónapjában: a növekedési portfóliók átlagos hozama 9,5, a kiegyensúlyozottaké 9,25, a klasszikusoké pedig 6,01 százalék volt a Stabilitás Pénztárszövetség gyorsjelentése szerint.