szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Sajtóirodájától kapott részletes válaszok ellenére számos valótlanságot és ferdítést tartalmaz a Blikk mai, „Luxuslakások állami pénzen” címmel megjelent írása - tette közzé a tárca.

"A Blikk a szokásos módon szenzációhajhász, botrányszagú anyagot igyekezett készíteni abból az egyszerű tényből, hogy – amint azt a bulvárlap újságírójának kiküldött válasz is tartalmazza – az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló 192/2010. (VI.10.) Kormányrendelet szerint az állami vezetők számára indokolt esetben hivatali lakás használatát lehet biztosítani" - közölte a minisztérium.

"Felháborító, hogy azt a már hosszú ideje állami tulajdonban lévő lakást, amelyben jelenleg Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár három családtagjával együtt lakik, bérelt 'luxuslakásként' mutatja be a cikk, amelyet állami pénzből fizetnek. Ezt az ingatlant 1990 óta már öt miniszter és négy államtitkár használta, nagyságát a jogszabály határozza meg (az állami vezetőkkel együtt költöző családtagok függvényében), bérleti díja nincs, a rezsiköltséget pedig – mint minden esetben – az érintett fizeti" - olvasható a KIM közleményében.

A Blikk cikkében azt írta, hogy éppen egy tucat államtitkárnak biztosítanak a tárcák szolgálati lakást. Egy-egy otthon havi átlagos díja 216 ezer forint, így évente több mint 31 millióba kerül az államtitkárok elhelyezése. A legnagyobb, 158 négyzetméteres szolgálati lakása Répássy Róbertnek van, de 100 négyzetméternél nagyobb lakásban él Kontrát Károly belügyi államtitkár, Szőcs Géza és Szabó Erika is - tette hozzá a cikk. Utóbbi politikus az egyetlen, aki vagyonbevallásában szerepeltette, hogy 137 négyzetméteres szolgálati lakást biztosít neki az állam. A tizenkét ingatlan közül egyébként négy állami tulajdonban van, nyolcat pedig magánszemélyektől bérelnek a tárcák - írja a Blikk hétfői száma.

"Ellentétben a Blikk állításával az állami vezetők kétféleképpen juthatnak szolgálati lakáshoz: állami tulajdonban lévő hivatali lakást biztosítanak számukra, vagy – miután az előző két kormány az állami tulajdonban lévő hivatali lakások nagy részét elherdálta, áron alul értékesítette, így csak korlátozott számban és minőségben állnak rendelkezésre – megtéríti számukra az albérleti költségüket. Ez utóbbi esetben az állami vezető által számlával igazolt bérleti díjat téríti meg számára az állam. A rezsi illetve a lakásban történő kisebb javítások költsége - ahogy ezt a Blikknek küldött válasz is világosan tartalmazza – mindkét esetben az igénybevevőt, tehát az állami vezetőt terhelik" - írta közleményében a KIM.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas