szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Májusban kezdődik az új egészségügyi ellátórendszer, de hogy pontosan mit jelent ez, azt még nem tudni. Szócska Miklós egy egészségügyi konferencián csütörtökön elmondta, lesz olyan kórház, amelyeiket szociális intézménnyé alakítanak át, de több intézmény funkciója is megváltozik. Az egészségügyi államtitkár kemény hozzászólásokat kapott az orvosoktól, rezidensektől.

Nem mi húzkodjuk a tankokat a terepasztalon – mondta az egészségügyi államtitkár csütörtökön egy konferencián utalva arra, hogy a jövőre kezdődik el az egészségügyi intézmények államosítása. Az önkormányzati törvény értelmében ugyanis nemcsak az iskolákat, hanem a budapesti és a megyei kórházakat is átveszi az állam. Az önkormányzatok pénzt nem kapnak cserébe, viszont az állam – elvileg – átvállalja a kórházak adósságállományát.

Ám hogy hogyan, arra Szócska Miklós egyelőre nem tudott választ adni, azt ugyanis a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza ki, de „az adósságállományt középtávú kezelésére kell felkészülni”. Azaz ez azt jelenti, hogy az év végére a mintegy 60 milliárd forintra duzzadó lejárt beszállítói tartozásokat nem fogja egyik pillanatról a másikra kifizetni az állam. Az egészségügyi államtitkár szavaiból az derül ki, hogy a vállalkozásokkal egyenként fognak tárgyalni az adósságrendezésről.

A tervek szerint az új egészségügyi ellátórendszer májusban kezdi meg a működését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Fidesz is meglépi mindazt, ami ellen négy éve tiltakoztak. Az államosított kórházak többségét átalakítják, van, amelyik kevesebb ággyal fog rendelkezni, de Szócska Miklós utalt arra is, hogy lesz olyan kórház, amelyiket szociális ellátó-intézménnyé alakítanak át.

15-20 intézményekkel már egyeztettünk, több funkcióváltó intézmény szeretne kistérségi intézménnyé alakulni. Mert nem romkórházként, hanem XXI. századi intézményként akarnak működni – mondta Szócska, aki szerint ez azt jelenti, hogy az egészségügyi intézményben a járóbeteg rendelésen kívül, sürgősségi fogadóhely, nappali sebészet, krónikus ellátás is lesz. A kórházak új szerepéről március végéig állapodnak meg. Hozzátette: intézmény nem szűnik meg, de 16 kórház funkciója megváltozik.

Minden rendben van?

Szócska beszélt a humánerőforrás-krízisről is. Béremelést nem ígért, de mint mondta, megpróbálták kezelni. Példaként említette az ösztöndíjprogramot (több pénzt kap az a rezidens, aki vállalja, hogy évekig nem megy külföldre dolgozni), bejelentette az is, hogy következő lépésként a házi-gyermekorvosok kaphatnak ösztöndíjat. 

A chipsadóból befolyt összeget is bérpótlékokra szánják. Igaz azt nem tette hozzá, hogy mindez arra elég, hogy az egykulcsos szja-rendszer miatti bérek ne csökkenjenek. Az egészségügyi államtitkár egyébként beismerte, az előzetes tervekkel ellentétben kevesebb népegészségügyi termékadó folyt be. Az idei 3 milliárd forint helyett 2,4, és jövőre sem fog összejönni a 30 milliárdos bevétel, körülbelül 15 milliárdot tudnak 2012-ben a bérekre költeni a chipsadóból.

Az előadás után több orvos és rezidens is bírálta az egészségügyi államtitkárt. Az egyikük azt mondta, a szakorvosoknál is betelt a pohár. 

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke pedig azt firtatta, hogy kedden az egészségügyi államtitkárság bejelentette, beteltek az ösztöndíjhelyek. Csakhogy Papp Magor szerint a 600 helyre 520-an jelentkezte. „Elfogyott a pénz, vagy rosszul számoltak?” – tette fel a kérdést.

Az államtitkár szerint a számokban nincs semmi trükk. Lehet országot járnia a rezidens szövetsgégnek, de lehetne együtt is járni az országot, hogy együtt oldjuk meg - válaszolta Szócska. Elismerte, hogy az öszöntdíjprogramok csak átmeneti megoldások, de át kell vészelni ezt az időszakot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!