szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha száz százalékosan beigazolódna, hogy Schmitt Pál valóban plagizált doktori disszertációjának megírásakor, ma szakdolgozatként sem menne át a rendszeren az írása: a megrovástól a kicsapásig több verzióval is számolhatna. Bár nem mindenhol veszik egyformán szigorúan a helyesírási hibákat a diplomamunkáknál, egyes felsőoktatási intézményekben nagy valószínűséggel e rostán sem csúszna át az államfő.

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem felel meg, mégis summa cum laude minősítést kapott. Tapasztalt konzulenseket kérdeztünk arról, mivel kell szembenéznie egy hallgatónak, ha a szakdolgozatánál felmerül a plágium gyanúja.

A plagizálás az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézeténél „főbenjáró bűnnek számít, és nagyon komolyan vesszük: már a sima szemináriumi dolgozatokat is ellenőrizzük egy belső szoftverrel” – mondta a hvg.hu-nak Hammer Ferenc egyetemi adjunktus. „Még így is minden félévben megbukik valaki plagizálás miatt” – tette hozzá.

Legyen szó egyetlen bekezdés jelöletlen átvételéről vagy valaki más teljes dolgozatának a beadásáról, a hallgatónak újra fel kell vennie a tantárgyat, de az is előfordulhat, hogy az illető nem folytathatja a tanulmányait – ismertette irányelveiket Hammer.

A dolgozatokban egyértelműen fel kell tüntetni a felhasznált forrásokat, a szó szerinti idézeteket idézőjellel kell jelölni, de egy másik szöveg megállapításainak átfogalmazása sem mentesít a forrás feltüntetése alól. Nem elegendő a forrásul használt művek felsorolása a dolgozat végén: mindig fel kell tüntetni az adott idézet vagy kölcsönvett gondolat pontos lelőhelyét – magyarázta lapunknak az egyetemi oktató.

Schmitt Pál a Semmelweis Egyetem évnyitóján - kattintson képes összefoglalónkért!
©

Ma már nem csúszna át

A plagizálás kérdését a Budapesti Corvinus Egyetemen is szigorúan veszik, s bár kurzusdolgozatoknál nagyobb számban fordul elő ez a jelenség, a szakdolgozatok szintjén már igen ritka, mert nagyon erős a szakszeminárium-vezetői kontroll – mondta a hvg.hu-nak Urbán Ágnes, az egyetem adjunktusa. Ha mégis felmerül ez a probléma, fegyelmi eljárás indul az érintett hallgató ellen.

A Gazdálkodástudományi Karon a fegyelmi ügyek 90 százaléka, vizsgaidőszakonként nagyjából 6-8 eset a plagizálásról szól – mondta a hvg.hu-nak Balásházy Mária egyetemi docens, aki tagja a fegyelmi bizottságnak is. Ez annak ellenére is előfordul, hogy a kérdésről a fegyelmi és kártérítési szabályzat, az etikai kódex, illetve a tanulmányi és vizsgaszabályzat is rendelkezik.

A plagizálást büntetés nélkül soha nem ússza meg a hallgató – tette hozzá Balásházy, aki szerint ilyenkor a felsőoktatási törvénnyel összhangban a lehetséges szankciók között szerepel a megrovás, a szigorú megrovás, bizonyos juttatások és kedvezmények elvétele, a tanulmányoktól való eltiltás maximum két félévre, illetve az intézményből való kizárás. A doktori iskola esetében még nagyobb a szigor: ott mindenképpen kizárják a plagizálót.

Urbán Ágnes azt is hozzátette: nem mindig van tisztességtelen szándék egy-egy átvett bekezdés mögött (lehet, hogy csak nem elég felkészült vagy tapasztalt a szakdolgozó), de ha valaki egy teljes fejezetet bemásol, akkor már nehezebb jóhiszeműséget feltételezni. Az mindenképpen a szakszeminárium-vezető felelőssége, hogy a szakdolgozó tisztában legyen a szabályokkal és legyen számára egyértelmű, hogy mi minősül plágiumnak.

Bár nem lehet a mostani szabályokból kiindulni, ma már nehéz elképzelni, hogy átmenjen a rendszeren egy ilyen dolgozat – magyarázta Urbán, aki szerint ma már a felsőoktatási intézmények sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a plágium kiszűrésére, mint korábban.

A konzulens is nyilatkozik

A Kaposvári Egyetemen két éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy elektronikus formában is be kell adni az elkészült szakdolgozatokat – mondta a hvg.hu-nak Lehőcz Gábor oktatási igazgató. Azért, hogy kizárják a plágium gyanúját, a leadott dolgozatokat szúrópróbaszerűen ellenőrzik egy szoftver segítségével. Emellett a hallgatónak és a konzulensnek is írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a dolgozat megfelel a plágiumellenes előírásoknak.

Lehőcz szerint náluk arra még nem volt példa, hogy a többszörös szűrő után valaki plagizált volna diplomamunkájában, ha azonban ez megtörténne, az a diploma visszavonásával járhat.

Schmitt Pál Törökországban
©

A Pécsi Tudományegyetemen 2010 júniusától él az a szabály, hogy ha a hallgató szakdolgozatában megsérti a nemzetközi szerzői jogi normákat, akkor a diplomamunkája elégtelen – mondta lapunknak Gerner Zsuzsa dékánhelyettes. A hallgatóknak ezért Pécsett is írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy dolgozatuk saját, önálló munka, a nyilatkozat pedig azt is tartalmazza, mi minősül plágiumnak.

Gerner azt mondja, náluk nem gyakori a plagizált diplomamunka, mert a konzulensek még leadás előtt kiszűrik az ilyen problémákat, de ha mégis előfordul, a hallgatók gyakorlatilag egy évet csúsznak, hiszen a dolgozat leadása előtt két féléven át kell járniuk szakdolgozati szakszemináriumra.

Az a fránya helyesírás

Schmitt Pálnak a disszertáció megírásakor a helyesírással is meggyűlt a baja: a labdarúgás szót rendszerint rövid u-val írta, de a rövid vagy hosszú ékezetes betűk egyébként is sok gondot okoztak, rendszeresen felbukkan például a „kűzdősport”, a „vizilabda”, a „bírkózás”, de ugyanígy problémát okoztak az egybe- és különírás egyszerűbb esetei is („résztvesz” vagy „szervező bizottság”). Épp ezért arra is rákérdeztünk, ma mennyire figyelnek oda a szakdolgozatok esetében az ilyen jellegű hibákra.

A Budapesti Kommunikációs Főiskolán nagy a szigor: tizenöt nyelvhelyességi, illetve helyesírási hiba esetén már elégtelen a dolgozat, és ezt nagyon komolyan veszik. A Corvinus tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban nem volt vállalhatatlan számú klasszikus helyesírási hiba a szakdolgozatokban, ezen persze sokat segít, hogy a Word hatékonyan javít – mondta Urbán Ágnes, aki óvatosan bánik ezzel a kérdéssel. Ha nagyon kirívó a hibák száma, akkor mindenképpen szólok, de ha egy dolgozatban sok az elütés, felmerül, hogy a szerző nem diszlexiás-e – magyarázta lapunknak az adjunktus.

Pécsett szakonként változik, hogyan súlyozzák a helyesírási hibákat a szakdolgozatokban, de a magyar nyelvű munkáknál az emeltszintű érettségi kritériumrendszerét használják, egy adott hibahatár felett pedig el is utasíthatnak emiatt egy diplomamunkát – mondta lapunknak Gerner Zsuzsa.

Bár erre nincs egzakt szabályrendszer, az irányelvek pedig karonként eltérnek, a dolgozatok elbírálásakor a Kaposvári Egyetemen is figyelembe veszik a formai, helyesírási szempontokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Index: eltűnt Schmitt egyetemi szakdolgozata

Nincs meg Schmitt Pál köztársasági elnök egyetemi szakdolgozata - írta az Index, amely azt követően próbálta meg felkutatni a szakdolgozatot, hogy a hvg.hu kiderítette, az államfő doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával.

hvg.hu/MTI Itthon

Schmitt Pál hivatala visszautasítja a plágiumvádakat

A köztévé híradójában és közleményben reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal a Schmitt Pál doktorijával kapcsolatban felmerült plágiumgyanúra. A KEH szerint az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgijev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A hivatal egyben visszautasítja a plágium vádját. A hvg.hu arra kéri az államfő hivatalát, hogy nevezze meg Schmitt Pál dolgozatának forrásait.

hvg.hu Itthon

Plágiumgyanú Schmitt ellen: vizsgálatra lehet szükség

Vizsgálatra van szükség Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál. A cím visszavonása az adott egyetem doktori iskolájára tartozik. Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának vezetője nem kívánta kommentálni a konkrét ügyet, azt hangsúlyozva, hogy a kisdoktori címet nem az 1993-ban bevezetett Ph.D. fokozatot adó doktori iskolában szerezték.

hvg.hu Tech

"Pálgium?", "Le sem tudom írni" - Schmitt plágiumügyén nevetnek a netezők

Schmitt Pál államfőn élcelődik az internet népe, miután lapunk megírta: a köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató által a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Az alábbiakban ebből a termésből válogattunk.

György Miklós Itthon

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

Dezső András - M. László Ferenc Itthon

Elégedetlenek voltak, mégis dicsérték Schmitt doktoriját a tanárok

Egyik bírálója sem volt maradéktalanul elégedett Schmitt Pál 1992-es kisdoktori értekezésével, mégis a legmagasabb minősítéssel fogadták el a dolgozatot, melyről a hvg.hu kiderítette, hogy egy bolgár sportkutató tanulmányát másolta idézőjelek nélkül. Az egyik bíráló úgy vélte, a jegyzetek feltüntetése „minimális követelmény” egy tudományos írás esetében, Schmitt témavezetője pedig hiányolta a forrásanyagok pontos megjelölését, ám mindketten azon a véleményen voltak, hogy a hibák kijavítására csakis akkor lehet szükség, ha a dolgozat nyomtatásban is megjelenik.