szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagyobbik kormánypártnak a hétfői parlamenti ülésig kell lezárnia a képviselői fizetésekről és az összeférhetetlenségről a KDNP-vel kirobbant vitáját, és meg kell találnia azt az államfőjelöltet, aki mindkét párt támogatását megkaphatja. A kereszténydemokraták - miközben továbbra is ragaszkodnak a vitatott törvényről kialakult álláspontjukhoz - csütörtökön jelezték, örülnének, ha Surján László neve is bekerülne az államfőjelöltek nevét tartalmazó kalapba.

„Azt egyszer sem mondtuk, hogy az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatot nem szavazzuk meg, a kenyértörésig nem visszük el a vitát. Mindössze az összeférhetetlenségre vonatkozó fideszes módosító indítványt nem támogattuk” – mondta a hvg.hu-nak, egy, a KDNP és a Fidesz közötti egyeztetésre rálátó, neve elhallgatását kérő kereszténydemokrata politikus. Fideszes forrásból is megerősített információink szerint a két kormánypárt vezetősége pénteken folytatja az egyeztetéseket a képviselői javadalmazással kapcsolatos paragrafusokról, és amennyiben nem tudják elsimítani az ellentéteiket, akkor készek a hétvégén is tárgyalni.

A két pártnak hétfőig kell lezárnia a vitát: Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a parlament jövő hét hétfőn tartja az új országgyűlési törvényjavaslatról és az ehhez kapcsolódó házszabály-módosításról a végszavazást, a tervezet elfogadáshoz pedig az alkotmány szerint kétharmados többségre van szükség. A hvg.hu értesülése szerint a kedd reggeli kormánypárti frakcióülésen Rubovszky György élesen bírálta az országgyűlési törvény vonatkozó passzusait, illetve az ehhez benyújtott módosítót. A KDNP-s politikus – aki civilben ügyvédként dolgozik – felszólalása indította el azt a vitát, melyet az ellentétek miatt még csütörtökön sem tudtak lezárni.

Bár kedd délután a kereszténydemokraták egyeztettek a tervezet fideszes előterjesztőivel, nem tudtak megegyezni, így a KDNP este – két igennel szavazó és két tartozódó képviselője kivételével – nemmel voksolt arra a március 2-án beterjesztett módosítóra, amely kimondaná, hogy a képviselők 2014-től semmilyen más állást nem vállalhatnak, legfeljebb tudományos, oktatói, művészeti foglalkozásuk lehet. A fideszes Kovács Zoltán jegyezte indítvány végül a jobbikos képviselők szavazatával kapta meg a kétharmadot. Viszont az ellenzéki párt szóvivője, Novák Előd csütörtökön bejelentette, hogy a Jobbik a végszavazáson a teljes törvényről nemmel fog voksolni, csak az álláshalmozást tiltó rendelkezést támogatták. A keddi ülésnapon az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt, így a Fidesz hétfőn rászorul majd a KDNP támogatására.

Vita több fronton

Miközben a két kormánypártnak legkésőbb hétfőig ki kell egyeznie az összeférhetetlenségről és a képviselők fizetéséről, a következő három napban kell lezárniuk az államfő-jelölési egyeztetéseket is. Bár a KDNP nem akar önálló jelöltet állítani, az egyik képviselőjük, Pálffy István csütörtökön a Népszabadságnak azt mondta, bíznak benne, hogy a miniszterelnök olyan személyt ajánl, aki elkötelezett a kereszténydemokrata értékek mellett, így kérik, hogy Surján László nevét is vegyék fel a listára.

„János személyes ügyként kezeli a képviselői javadalmazás rendbetételét, ő biztosan nem fog meghátrálni” – mondta egy, az egyeztetésekre rálátó fideszes forrás. A tervezet képviselői javadalmazásra vonatkozó részét még Lázár János dolgozta ki tavaly ősszel, de az akkor még önálló törvényjavaslat jelentős vitákat váltott ki a kormánypárti frakciókban, így 2011 decemberében még a végszavazás is elmaradt – pedig az új fizetési rendszert már idén ősszel hatályba akarták léptetni.

Lázár János - személyes ügye a fizetések rendbetétele
©

Bár Lázár tavalyi törvényét végigegyeztették, a javadalmazás átalakítására külön parlamenti albizottságot is felállítottak – melyet Rubovszky vezetett –, a módosítókat megtárgyalták, a beterjesztő visszavonta a javaslatát. Március 14-én nyújtotta be a fideszes frakcióvezető és képviselőtársa, Gulyás Gergely az Országgyűlésről szóló törvényt, amely tartalmazta a javadalmazásra és az összeférhetetlenségre vonatkozó új szabályokat is. Viszont a képviselői fizetéseket tartalmazó rész már nem tartalmazta azokat a módosításokat, melyeket a tavalyi egyezetés során dolgoztak ki, így a decemberben lezárt vita újraindult.

Kedden a KDNP-nek nemcsak az összeférhetetlenségi módosítóval akadt gondja, ugyanúgy ellenzi azt a passzust, amely leszögezi, hogy a frakcióknak csak annyi alkalmazottjuk lehet, ahány tagjuk van. Rubovszky a parlamentben azt mondta, ilyen kevés szakértővel nem lehet érdemi munkát végezni, ugyanakkor tiltakoznak a képviselői javadalmazások 2014 előtti átalakítása ellen is. (Arról, hogy a kormánypárti képviselők mennyit veszíthetnek a rendszer átalakítása miatt, itt olvashatnak részletesen.)

Úgy tudjuk, a kereszténydemokratáknak nem tetszik a képviselőknek járó benzinpénz számítási metódusa sem. Lázár ugyanis még tavaly azt javasolta – és ez került be a márciusi tervezetbe is –, hogy emeljék fel a képviselők tiszteletdíját 231 ezerről 750 ezer forintra, de semmilyen más pénzbeli támogatást, pótdíjat, költségtérítést ne kapjanak. Az utazási kiadásaikra kapnának egy benzinkártyát, amire a parlament hivatal egy fix összeget utalna át. Ezt a választókerület központja és a főváros közti távolság, illetve a kerület négyzetkilométerre vetített szorzóval számítanák ki, ám a KDNP-sek szerint figyelembe kéne venni a politikus által képviselt települések számát, a lakosság lélekszámát vagy a népsűrűséget.

Presztízskérdés

Információink szerint a két kormánypárt közti egyeztetéseken felmerült, hogy az országgyűlési törvény fizetésekre vonatkozó részét vegyék ki, esetleg a hatálybaléptetést csúsztassák el.

Fideszes források viszont arra is figyelmeztettek, hogy Lázár János a javaslatot a parlamenti voksolás előtt megszavaztatta a kedd reggeli frakcióülésen a képviselőtársaival. A voksoláson úgy tudjuk, mindössze három képviselő tartózkodott. „Legfeljebb abba mehetünk bele, hogy 2014-ben léptessük hatályba az új szabályokat, mert az elképzelhetetlen, hogy egy frakció- és egy parlamenti szavazás után a 226 tagú fideszes képviselőcsoport meghátráljon a 37 fős KDNP előtt” – mondta a nagyobbik kormánypárt egyik politikusa, aki szerint kizárt, hogy az egységes törvényszövegből kiemeljék a vitatott részeket és úgy szavazzanak róla hétfőn. Fideszes forrásink szerint az országgyűlési törvény kidolgozását Kövér László felügyelte, így a KDNP-nek Lázárral és a házelnökkel is meg kell küzdenie, ha szembeszáll a tervezettel.

Rubovszky György - Kövérrel és Lázárral is megküzd?
©

„Nincs pont rakva a végére” – mondta szerdán a szavazásról Rubovszky az MTI-nek. Hozzátette: nagyon reméli, hogy a vitás pontokban a végszavazásra meg tudnak majd állapodni. A KDNP-s politikus az elvárásaikra vonatkozó kérdésre közölte: azt szeretnék, hogy ne legyen főfoglalkozás a képviselőség, „ilyen ugyanis a világon nincs”, és ez semmi máshoz nem vezetne, mint hogy kontraszelektált lesz a parlament. „Nem tehetnek mást, le fogják nyelni” – mondta a KDNP-s felvetéseket bíráló fideszes forrásunk, aki szerint a kereszténydemokraták nem merik megkockáztatni, hogy miattuk megbukjon egy sarkalatos törvény. Így viszont a KDNP frakciójának úgy kell megszavaznia a törvényt, hogy annak több paragrafusával nem értenek egyet, ráadásul az egyik passzusára – a Kovács-féle módosítóra – kedden egyszer már nemet mondtak.

Zavarok a jelölésben

„A KDNP-nek nincs is jelölési joga, ezért egy másik útvonalon haladunk. A Kereszténydemokrata Néppárt nem állít "verseny-jelöltet", nem teszi le senkinek a nevét Orbán Viktor asztalára. Azonban a jelölési procedúrán kívüli politikai térben indokolt megjeleníteni egy olyan, a magyar és az európai kereszténydemokrácia értékeit képviselő személyt, mint amilyen Surján László” – mondta csütörtökön a Népszabadságnak Pálffy István.

Pálffy István - új nevet dobott a kalapba
©

A Fideszből eddig kiszivárgott információk szerint Áder János, a párt korábbi alelnöke és frakcióvezetője – 2009 óta európai parlamenti képviselője – a legesélyesebb a jelölésre, állítólag már csak az ő döntésén múlik a nyilvános bejelentés.

Viszont a pontos menetrendről még mindig keveset tudni. Bár Schmitt Pál április 2-i lemondását követően olyan információk szivárogtak a Fideszből, hogy a kormánypártok még azon a héten megválasztják az új államfőt, a frakció végül úgy döntött, hogy 16-ig ad időt Orbánnak a megfelelő jelölt megtalálására.

Több forrásból megerősített információink szerint a pártban azt tervezik, hogy nem a szokásos hétfő reggeli, hanem a parlamenti szavazás utáni késő esti frakcióülésen mutatja be a pártelnök-miniszterelnök a jelöltet a képviselőtársainak. Ezt megelőzően Orbán a Fidesz elnökségével is egyeztetnie kell: az MTI keddi információi szerint a testület pénteken délelőtt ül össze. A hvg.hu-nak viszont több fideszes forrás is azt mondta csütörtök délután, hogy még aznap este is összeül a szokásos heti egyeztetésre a testület, bár erre Áder várhatóan nem ér haza Brüsszelből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Képviselői fizetések: a KDNP nem szavazza meg a foglalkozási korlátot

Nem szavazza meg a KDNP azt a fideszes képviselői módosító indítványt, amely szerint a képviselők csak oktatási és művészeti tevékenységet végezhetnének parlamenti munkájuk mellett – mondta a hvg.hu-nak Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő, amikor távozott pártja kedd délutáni frakcióüléséről.

MTI Itthon

Emlékeztették a KDNP-seket, mi a pártfegyelem

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hivatalos álláspontjával szemben belső vita kezdeményezhető, de kifelé ellentétes nyilatkozatot nem tehet sem tag, sem szervezet - ezt az állásfoglalást tette közzé a KDNP pártügyésze csütörtökön. Az állásfoglalás előzménye, hogy Szalma Botond, a KDNP budapesti elnöke Schmitt Pál ügyében a fővárosi elnökség nevében üdvözölte a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának döntését a doktori dolgozat ügyében.

MTI Itthon

KDNP a Fidesszel szemben: "nincs pont rakva a végére"

Nem jutottunk túl messzire, a nagyon közeli napokban ismét találkozunk - így összegezte Rubovszky György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a képviselői összeférhetetlenség kapcsán a Fidesszel folytatott előző éjszakai egyeztetéseket szerdán. A kormánypárti politikus ugyanakkor azt reméli, hogy a végszavazásig sikerül megállapodni.

hvg.hu Itthon

Fellázadt a KDNP a képviselői fizetéscsökkentés ellen

Szembement a KDNP a Fidesszel a keddi közös frakcióülésén - értesült a hvg.hu. A kisebbik kormánypárt számára ugyanis elfogadhatatlan a képviselői fizetésről szóló sarkalatos törvény, ezért azt kérték, hogy tárgyaljanak még róla.

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet