szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára öt tehenet adott át felső-kiskunsági fiatal gazdáknak szerdán a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán.

"Az öt, kitűnő állapotban lévő állat felajánlásáról egy levélben értesítettek, amely után felkértem Balogh József képviselőtársamat, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnökét, hogy keressen tanyán élő, fiatal gazdákat, akiknek az állatokat ajándékba adhatjuk" - mondta Budai Gyula az állatok átadását követő sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére az államtitkár, fideszes parlamenti képviselő elmondta: regisztrált állományról van szó, a sorsolás után átadott vemhes tehenek és üszők után a jövő évtől állattenyésztési támogatást igényelhetnek a gazdálkodók, amely állatonként 40-45 ezer forintot is elérhet évente.

Budai Gyula beszámolt arról, hogy az augusztus 31-én záruló nemzeti tanyafejlesztési program idei pályázataira óriási az érdeklődés. A közel 300 ezer, tanyán élő ember életkörülményeinek segítésére 2011-ben 1 milliárd forintot, 2012-ben 1,5 milliárd forintot, 2013-ban pedig 2 milliárd forintot biztosít a kormány, tisztán nemzeti forrásból. Balogh József országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere reményét fejezte ki, hogy a tanyafejlesztési támogatásoknak köszönhetően egyre többen fognak a magyar hagyományokat ápoló tanyavilágban élni és termelni.

Gonda Imre szabadszállási gazda elmondta: nagyon nehéz a tanyasi élet, ezért minden kis támogatást nagyon megbecsülnek, az ajándékba kapott tehén a tizenegyedik lesz az állományában.    Borjút nevelnek, mert a tej felvásárlási ára nem fedezi az önköltséget, hiszen csak 45 forintot kaptak volna egy liter tejért. Egy kifejlett tehén piaci értéke 300-350 ezer forint, míg a fiatal üszők 200-250 ezer forintot érnek - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést

Lemondott Trump járványügyi tanácsadója, aki megkérdőjelezte a maszkviselést