szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Szabálytalan tankolásokról és vacsoraszámlákról, illetve kockázatos szerződésekről szól az a belső jelentés, amelyet a Fővárosi Önkormányzat ellenőrei készítettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) átvilágításakor - írta az Origo, amely egy városházi forrásra hivatkozva hozzátette, ez a jelentés is szerepet játszhatott abban, hogy Tarlós István főpolgármester le akarta váltani Vitézy Dávidot a BKK éléről. Az MSZP levélben kérte Tarlóst, tegye közzé a jelentést.

Indokolatlanul kötött szerződésekről, nem hasznosuló jogi tanácsokról, szabálytalan tankolásról és eltűnt számlákról is ír az a fővárosi jelentés, amely a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavalyi működését vizsgálta - közölte az Origo. A portál birtokába került vizsgálati jelentés szerint a BKK 2011-ben többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól.

A június elejére elkészült jelentés megállapítja, hogy 2011-ben 37,1 millió forintot költött a BKK ügyvédi megbízásokra és jogi, közjegyzői szolgáltatásokra, holott a cég jogi igazgatósága "megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkezik".

A jelentés szerint a megállapodások alapján történt kifizetések "teljesítési igazolásai részben indokolatlan feladatellátást mutatnak". A fővárosi ellenőrök hozzáteszik, hogy ez a szerződéskötési gyakorlat kockázatos.

A BKK erre az Origónak úgy reagált: "A jelentés valóban felhívta a figyelmet az ügyvédi  irodákkal történő szerződéskötés kockázatos voltára, azonban meg vagyunk győződve arról, hogy a 2010 ősze és 2012 tavasza közötti feladataink olyan egyedi és rendkívül speciális szakértelmet igénylő feladatok, melyekre nem célszerű, gazdaságos állandó jelleggel főállásban speciális szakértelemmel bíró jogi munkatársat foglalkoztatni."

Az Origo egy városházi forrásra hivatkozva hozzátette, hogy ez a jelentés is "szerepet játszott" abban, hogy Tarlós le akarta váltani Vitézy Dávidot a BKK éléről. A Fidesz-frakció azonban megvédte Vitézyt, így a vezérigazgató a helyén maradt.

A főpolgármester korábban az Indexnek annyit mondott a leváltás tervéről, hogy szerinte "Vitézynek a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója", ezért jó ötletnek tűnt számára a BKK-nál a szakmai és a vezetői pozíció ideiglenes szétválasztása.

A BKK nem lát összefüggést Vitézy leváltásának terve és a jelentés között, mert a dokumentum nyár elején készült el, és egy helyen az szerepel benne, hogy "a BKK-nál a vezetői, irányítói kontrollrendszerek kiépítése és működtetése megfelelő" - tette hozzá a portál.

Ha valóban a sajtóban megjelent megállapításokat tartalmazza a BKK belső ellenőrzéséről szóló jelentés, akkor a főváros egyik legszabályosabban működő társaságáról van szó - jelentette ki szerdán Németh Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottságának Fidesz-KDNP-s elnöke.

Az önkormányzati tulajdonú cégek, fővárosi fenntartású intézmények ellenőrzési jelentéseivel foglalkozó testület vezetője elmondta, hogy a feltételezett dokumentumról a sajtóból értesült, a bizottsághoz egyelőre nem jutott el az anyag. Jelezte, hogy hasonló észrevételeket, javaslatokat szinte valamennyi belső ellenőrzési jelentés tartalmaz. 

Az MSZP szerdán levélben fordult a főpolgármesterhez, amelyben arra kérik Tarlóst, hogy - ha a jelentés valóban létezik - hozza nyilvánosságra, és ha a visszaélések valóban megtörténtek, illetve a jelentésben foglaltak alapján szükséges, vonja le a megfelelő személyi és szervezeti következtetéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!