szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon először Magyarországon indítanak idén olyan agykutatási programot, amely nemcsak a kutatás, hanem a gyógyítás területén is eredményeket ígér. A Nemzeti Agykutatási Programra összesen 12 milliárdot biztosít négy évre, az adminisztratív hátteret a Magyar Tudományos Akadémia adja. A program együttműködési megállapodását szerdán írták alá az MTA-székházban.

Az agy betegségei civilizációnk legsúlyosabb terheit jelentik. Az agyműködéshez kapcsolódó betegségek költségei megelőzik az utánuk következő öt betegségcsoport költségeit, mindez nemcsak a gazdaságnak és az egészségügynek, hanem a társadalomnak is teher. A depresszió gyógyítása a legdrágább, de például a demencia és más pszichotikus betegségek kezelése is komoly költséggel jár – magyarázta Freund Tamás, a Nemzeti Agykutatási Program elnöke, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója.

A magyar kormány 2012-ben hirdette meg az innovációs alap terhére az agykutatás támogatását, 12 milliárdos keretösszeggel, ehhez alkották meg a Nemzeti Agykutatási Programot.

2013. január végén az EU is meghirdette saját agykutatási programját, erre 10 év alatt 1,2 milliárdot szánnak. Később csatlakozott az Egyesült Államok is: ott ugyancsak tíz évre szánnak erre hárommilliárd dollár támogatást.

A magyar programba öt itthoni egyetem, két akadémiai intézet, az országos idegsebészeti intézet, valamint a Richter gyógyszergyár lépett be.

Freund Tamás a sikerek között említette az agykutatás területén a Parkinson-kór kezelését segítő mélyagyi stimuláció kifejlesztését, amely magyar részvétellel történt. A bionikai kutatásoknak köszönhetően pedig sikerült olyan apró chipet készíteni, amely kvázi apró laborként működik az agyban, érzékeli például az epilepszia kitörésének jeleit, és a rohamot képes megfelelő impulzussal elfojtani.

Pálinkás József, az MTA elnöke az aláírás után azt mondta, hogy a világon elsőként indítanak itthon ilyen agykutatási programot, amely valós társadalmi igényeket szolgál majd ki. A program adminisztratív hátterét az akadémia biztosítja – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy nemcsak a várható eredmények miatt van értelme elkölteni 12 milliárdot agykutatásra, hanem azért is, mert segíti a magyarok bekapcsolódását a tudományos kutatói világmunkába. Ráadásul ez a terület rendkívül jól szervezett és koncentrált, a pénz megtérül majd, nem szóródik szét. Európa minden bizonnyal az agykutatás évtizede elé néz, és a magyaroknak minden okuk megvan arra, hogy ebben fontos szerepet játsszanak – vélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!