szerző:
hvg.hu

A vasárnapi választás néhány, sokat tapasztalt képviselő politikai pályafutásának a végét jelentheti. Mások csúnyán megégették magukat, miközben a pártjuk sokkal jobban szerepelt. Kik azok, akiknek április 6. ezentúl a rémálmaiban jön csak elő? A hvg.hu összeszedte őket, ön pedig szavazhat a legnagyobb buktára.

Szekeres Imre (63 éves): 1994 óta volt tagja az országgyűlésnek az egykori honvédelmi miniszter (2006–2010), aki a Medgyessy-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt. Pártvonalon dolgozott az MSZP alelnökeként, illetve elnökhelyetteseként is.

A bulvársajtóba imidzsváltása és hajbeültetése miatt került be, valamint  egy 2008-as „emlékezetes” beszéde miatt, amikor a Gripen vadászgépek átvételének ünnepségén a köszöntő alatt többször bakizott, illetve furcsán ejtett szavakat, ami egyesek szerint alkoholos befolyásoltsága, mások szerint a mikrofonba süvítő szél miatt történt.

Az idei szavazáson Jászberényben indult egyéniben, de nemcsak a fideszes Pócs János múlta magasan felül (43,1 százalék), hanem még a jobbikos Budai Lóránt (30,01 százalék) is maga mögé utasította. Az országos listán nincs befutó helyen, 20 év után búcsúzhatunk egy igazi egykori MSZP-s nagyágyútól.

©

Juhász Ferenc (54 éves): A 2002 és 2006 közötti honvédelmi miniszterként tevékenykedő Juhász Ferenc szintén 20 év után int búcsút a parlamentnek, miután Nyíregyházán az ellenzéki összefogás jelöltjeként csak a harmadik helyre futotta.

Mind a fideszes Vinnai Győző (43,3 százalék), mind a jobbikos Gyüre Csaba (27,71 százalék) megelőzte az egykori honvédelmi minisztert, akinek a korszaka alatt szűnt meg az általános hadkötelezettség. De az akkori ellenzék főként kifogásolt honvédelmi közbeszerzések miatt emlékszik vissza rá.

Nyakó István (46 éves): Ózdon csúnyán leszerepelt, és országos listán sem került be a parlamentbe Nyakó István, aki 1994–2002 között egyéniben, az azt követő ciklusokban pedig a megyei listán jutott be, és lett az MSZP-frakció tagja, 2002-től nyolc éven át az MSZP szóvivője.

Nyakó pedig nagy túlélő: a 2002–2006 közötti ciklusban feleségével, a szintén frakciótag Nagy Nórával együtt összesen 36 millió forint szállás- és utazási költségtérítést vett fel, pedig a ciklus nagy részében közös háztartásban éltek, aminek mégsem lett a karrierjében igazán következménye (Nagy Nórától 2013-ban elvált – a szerk.) Vasárnap megsemmisítő vereséget szenvedett: Riz Gábor (Fidesz–KDNP) mellett Egyed Zsolt jobbikos képviselő is megverte.

Nyakó István az MSZP tisztújító közgyűlésén 2012-ben
©

Baja Ferenc (59 éves): Az MSZP egyik szürke eminenciása, az elnökség mellett működő Vének Tanácsának a tagja 1994 óta ült az Országgyűlésben. Volt környezetvédelmi miniszter, illetve MEH-államtitkár.

Vasárnap a Pest megyei 9. választókerületben indult (Nagykáta és környéke), ahol Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár abszolút többséget szerzett, Baja viszont a baloldali összefogás országos eredménytől is jóval elmaradva, a jobbikos Csanádi Gábor mögött csak harmadik lett (19,48%).

Baja Ferenc
©

Herczog Edit (53 éves): Bajához hasonlóan járt Herczog Edit is, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki Székesfehérváron mérette meg magát (Fejér 02. evk), és a Fidesz–KDNP jelöltje mellett a jobbikos Fazekas Attila is megverte. Herczog EU-ügyekkel foglalkozott, 1998-ban és 2002-ben is listán került be a parlamentbe, 2004-től lett EU-képviselő.

A Magyarországgal szemben erősen kritikus Tavares-jelentés elfogadásában a szocialista frakció magyar tagjaként nagy szerepe volt – ebbéli érdemei az általa írt „pályázatból” derült ki, amit az országgyűlési és az EP-képviselő-jelölti pozícióra nyújtott be. Az igazán fájdalmas számára az, hogy EP-képviselőnek már nem is jelölték.

Török Zsolt (42 éves): Az MSZP egykori szóvivője, aki a bajai videóügybe bukott bele, Bács-Kiskun megyében (Kiskunhalas és környéke) kapott lehetőséget, hogy bejusson a parlamentbe, de a Jobbik jelöltje is elverte.

Két cikluson át volt az országgyűlés tagja, miniszteri biztosként az Út a munkához programért felelt, az MSZP szóvivőjeként ő volt a párt ökle, aki folyamatosan tartotta a frontot a Fidesszel szembeni adok-kapokban. Politikusként fiatalon elhasználódott.

Kuncze Gábor (63 éves): Nem sikerült a nagy visszatérés az SZDSZ egykori elnökének, a parlament egykori humorfelelősének, Kuncze Gábornak, aki őszülő fejjel és 20 éves politikai múlttal próbált korszakváltást hirdetni. Pedig a hvg.hu-nak adott februári interjújában azt mondta: „úgy vonultam vissza, ahogy kevesen. Visszatérni is úgy fogok, ahogy kevesen.”

Nem jött be a jóslata: lakóhelyén, Szigetszentmiklóson most alulmaradt a fideszes Bóna Zoltánnal szemben, még ha az ellenzéki összefogás eredményénél jobban is szerepelt. Az egykori belügyminiszterről, a Horn–Kuncze-kormány liberális párti oszlopáról 2010-ben azt lehetett hinni, hogy végleg kiszállt. Bár tavaly október 23-án még úgy jellemezte az MSZP és az Együtt-PM összefogását, hogy olyan, „mintha külön sírhelyért küzdenének a közös temetőben”, azzal, hogy a DK-t is bevonták, és megalkották a közös listát, már dicsérte az összefogást. Gyurcsány hívására lett egyéni képviselőjelölt abban a körzetben, melyet korábban többször is megnyert. De 2014-ben ez már nem sikerül(hetet)t neki.

©

Papcsák Ferenc (47 éves): „Zugló sem lehet ellenzékben” – mondta a Magyar Hírlapnak még a választások előtt Papcsák Ferenc polgármester, aki a parlamenti képviselőséget választotta, de a helyiek ehhez nem adták áldásukat. Bár a Fidesz-listán utolsó bejutó helyen bekerült a parlamentbe az egykori elszámoltatási kormánybiztos, egyéniben a hagyományosan baloldali Zuglóban kevesebb, mint 2000 szavazattal lenyomta őt az MSZP-s Tóth Csaba, akit a vagyona és a korábbi ügyei miatt nevezhetnénk a „szocialisták Papcsákjának” is.

A pályafutását Nyíregyházán kezdő Papcsák 2010-ben nyerni tudott a XIV. kerületben, majd nagy meglepetésére őt indították polgármesternek is, amit szintén nagy fölénnyel megnyert. Most viszont már csak néhány hónapja van hátra, az új összeférhetetlenségi szabályok szerint le kell mondania a polgármesterségről.

Papcsák négy évére jó pár botrány jutott: a képviselői költségtérítéstől kezdve, a hajléktalanok kunyhóinak elbontásán túl, a bevezetett, majd megszüntetett kommunális adón át, a vagyonkezelő körüli anomáliákig. Ráadásul a helyi fideszesekkel is folyamatos vitái voltak – miközben az önkormányzati média csak az ő sikereit zengte. Ezek szerint mégsem elég hatékonyan.

Papcsákot lenyomta Tóth Csaba
©

Bohács Zsolt (50 éves): Az ötszörös kenuvilágbajnok négy évvel ezelőtt állt politikusnak, és óriási meglepetésre mindkét fordulóban felülmúlta az MSZP örök  reménységét, a szegedi polgármester Botka Lászlót. Csak 2009-ben kezdett el foglalkozni a politikával, csatlakozott egy magát jobboldalinak való civil szervezethez, majd a Fidesz – amely 2010-ben esélytelennek vélte Botka kerületét – őt indította Szegeden.

Ami akkor bejött, az most Botka kabinetfőnökével, Szabó Sándorral szemben nem jött össze (A baloldali összefogás jelöltje mellett a polgármester végig keményen kampányolt, akár csak Tóth József angyalföldi polgármester a szintén nyerni tudó Hiszékeny Dezső mellett Budapesten). Bohács egyébként nem volt túl aktív az elmúlt négy évben: összesen tizenkétszer szólalt fel, mindössze egy órát beszélt a parlamentben. 

Németh Szilárd (50 éves): A csepeli polgármester veszített a csepeli választókerületben, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy ő volt az Orbán-kormány legpopulárisabb intézkedésének, a rezsicsökkentésnek az arca 2013 januárja óta. Az adatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján második helyre szorult Szabó Szabolccsal, az ellenzéki összefogás jelöltjével szemben, aki egy százalékkal többet kapott. Meg kell jegyezni, Németh Szilárd az országos listáról így is bejut a parlamentbe.

A politikus a kétezres éveket a Fidesz cserepadján töltötte, az önkormányzati képviselőségből lassan felkapaszkodó, másodvonalbeli szereplő volt. Pedig a saját elmondása szerint fegyelmezett pártkatona, „aki a Fideszért mindent megtesz”. Az első Orbán-kormány idején a Környezetgazdálkodási Intézet igazgatójának nevezték ki, és 2010-ig az intézet jogutódjának igazgatója volt. 1998-tól önkormányzati képviselő lett Csepelen, 2004-ben és 2009-ben uniós képviselők parlamenti helyére delegálta pártja. 2010 hozta meg az áttörést: Csepel egyéni képviselőjévé, majd polgármesterévé választották.

©

Mostani bukásában az is különös, hogy hiába hangsúlyozta, csepeli melóskörnyékről származik, gyermekkorát egy kilenc négyzetméteres lakásban töltötte, és hogy hobbija a főzés, legszívesebben csülkös-velős pacalt készít.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Ha saját lakásból nézné a tűzijátékot, százmilliós kiadása lesz

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülő a Balaton-felvidéken

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Feloldotta a soproni lezárásokat a TEK

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti háztűz miatt

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban