szerző:
hvg.hu

Az MSZP elnöke rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze déli 12 órára, amelyen lemondott a párt vezetéséről és a frakcióvezetéséről.

Az MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatót 12 órakor Mesterházy Attila, amelyen bejelentette lemondását a párt éléről és a frakcióvezetésről.

©

Mesterházy Attila az MSZP elnökségével együtt vasárnap este, az EP-választáson elszenvedett megsemmisítő vereséget követően (a fővárosban az MSZP csak a negyedik helyezett lett a Fidesz, a DK, az Együtt-PM mögött, vannak olyan kerületek, ahol még az LMP is megelőzte őket) felajánlotta a lemondását, ez azonban hosszú elnökválasztási procedúrát irányzott volna előre. Mesterházyra a párton belül napról napra nagyobb nyomás nehezedett, hogy távozzon. Úgy tudjuk, a pártelnök először igyekezett ellenállni, voltak kísérletek arra is, hogy a május 31-re szervezett választmányi ülés tagjait meggyőzzék: ne fogadják el a felajánlott lemondást, de végül a jelek szerint a távozást akarók kerekedtek felül.

A párt rossz választási szereplése miatt több, főként fővárosi alapszervezet nyíltan bírálta Mesterházyt: a XIII. kerületi és a csepeli szervezet határozatban követelte az elnök távozását. A hvg.hu korábbi információi szerint kedd este hosszan tanácskozott a kerületi vezetők egy részét tömörítő, befolyásos Budapest 23 nevű csoport is. Csütörtökre összehívták a budapesti párttanács ülését is, de Mesterházy lemondásával megelőzte a testület esetleges állásfoglalását.

Mesterházy lemondásakor elmondta, hogy nem akar újra indulni a pártelnöki tisztért. Csak azzal indokolta a lemondást, hogy így akar hozzájárulni az MSZP megújulásához.

Miniszterelnök-jelöltként, illetve MSZP-elnökként Mesterházy Attila a 2010-es és a 2014-es parlamenti választásokon is nagyarányú vereséget szenvedett. A vasárnap tartott EP-választáson pedig rendkívül alacsony, 10,9%-os eredményt értek el a Mesterházy vezette szocialisták.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a hvg.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában arról beszélt, hogy az elmúlt években Mesterházy Attila vezetésével a szocialista párt olyan centralizált szervezetté változott, annyira eltűntek a belső viták, a többféle hang a pártból, hogy „kis-Fideszre” kezdett lassan hasonlítani. A politikus elismerte, egykor ő maga is támogatta Mesterházy pártelnökké választását, mostanra azonban szerinte olyan hierarchiát építettek ki, amelynek csúcsán a vezetőnek nagy hatalma és nagy magánya is volt. „Véget akartunk vetni az MSZP hagyományos nyavalyáinak: a széthúzásnak és szétbeszélésnek. De átestünk a ló másik oldalára”. Mint fogalmazott, a modell csődöt mondott. Egyben egyértelműen jelezte: „a változtatás szándékát csak személyi váltás hitelesíti".

A beszélgetésből kiderült, hogy Lendvai Ildikó kedden találkozott Mesterházyval, vázolta neki elképzeléseit arról, miként kellene úgy távoznia a posztjáról, hogy az MSZP minél gyorsabban választhasson új vezetőt. Az interjú szerint Lendvai ezen a megbeszélésen azt javasolta Mesterházynak: mondjon le azonnali hatállyal, egyedül, és nem testületileg.

Mesterházy egyébként szerdán próbálkozott még egy húzással. Mint arról a hvg.hu beszámolt, a pártelnök arra kérte a vezetőséget, hogy emailben valljanak színt: komolyan gondolják-e a vasárnapi lemondásukat. A lapunknak nyilatkozó források szerint Mesterházy ezzel megpróbálta megfúrni Lendvai Ildikó tervét, amelyben csak az ő lemondása szerepelt. Ha ez sikerült volna neki, jöhetett volna a 45-90 napos tisztújítás. Az elnökség egyik tisztviselője Mesterházy szavazásáról egyenesen azt mondta, ezzel az MSZP a „kisgazdásodás” útjára lépett, a szemben álló felek az alapszabály értelmezésén keresztül próbálják majd sarokba szorítani egymást.

Schiffer András, az LMP társelnöke a Facebookon üzent Mesterházynak. Azt írta: "Riszpekt, Mesterházy Attila". A DK szóvivője, Gréczy Zsolt nem kívána kommentálni "más párt belügyeit", de annyit azért elmondott: a DK-nak érdeke, hogy az MSZP összeszedje magát.

A Fidesz szerint Mesterházy Attila után a másik két baloldali vezetőnek, Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak is távoznia kellene. Kocsis Máté kommunikációs igazgató szerint "a baloldalon Gyurcsány Ferenc a valódi főnök", ő mozgatja a szálakat, "az ő kottájából játszik a baloldal". Ebből viszont az is következik, hogy a választási vereségért viselt felelősségben is osztoznia kell - mondta Kocsis Máté.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közterületi plakátokon körözik Gruevszkit – fotó

Közterületi plakátokon körözik Gruevszkit – fotó

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

Csak két versenyző utazhatott ki a vb-re a bokszszövetség pénzügyi gondjai miatt

A L'Oréal újdonsága nagyon kicsi, de nagyon jó, hogy szól, mielőtt baj lenne

A L'Oréal újdonsága nagyon kicsi, de nagyon jó, hogy szól, mielőtt baj lenne

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Mi ez a színes izé ma a Google főoldalán? És mi az az Arecibo üzenet?

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Ne lepődjön meg: éjféltől változtatnak a webshopok, mindegyik máshogy készül a fekete péntekre

Ne lepődjön meg: éjféltől változtatnak a webshopok, mindegyik máshogy készül a fekete péntekre