szerző:
Baksa Roland
Tetszett a cikk?

Két, évek óta folyó, de valamiért nagyon vontatottan haladó korrupciógyanús ügy újra előkerült. Az egyik esetben 30-ból 19-szer jogtalanul kaptak közszolgálati jutalmat emberek, de a rendőrség szerint ez nem bűncselekmény. A másik ügyben 60 millióért szereltetett be egy önkormányzat kazánokat, amit 10 millió alatti összegből is ki lehetett volna hozni az új polgármester szerint. A régit nemrég gyanúsítottként hallgatták ki. A két fordulathoz az is kellett, hogy a Transparency International nem hagyta nyugodni az ügyészséget.

Fordulat állt be két, közpénzek elherdálásának gyanúját ébresztő, elhalni látszó ügyben is.

Jogosulatlanul osztottak jutalmat

Az egyik a mezőszemerei önkormányzatot érintő jutalomügy, amelyről még februárban az Origo számolt be. Az elaltatott ügyben az előrelépéshez azonban már az kellett, hogy a Legfőbb Ügyészség szóljon közbe.

A portál még év elején írt két, különösen a rendőrség hozzáállása miatt furcsa esetről. A Heves megyei Mezőszemerén, ahol annyi Bukta nevű ember lakik, hogy nyugodtan lehetne Buktafalva a település neve, a nemrég polgármesteri tisztét adótartozás miatt elveszítő Bukta Gábor vezetési ideje alatt történtek miatt két feljelentés is született, nyomozás is indult. Egy rozoga traktorért reális értékének többszörösét fizette ki az önkormányzat, ebben az ügyben több kanyar után az adóhatóság folytatja most is a nyomozást. A másik a jutalomügy, ahol többen, köztük maga az egykori polgármester, Bukta Gábor is úgy kapott jubileumi jutalmat, hogy arra nem volt jogosult. A Heves megyei rendőrség nem látott bűncselekményt, holott ő maga állapította meg a nyomozást lezáró határozatában, hogy 30-ból 19 esetben úgy jutottak hozzá a jutalomhoz közszolgák, hogy nem volt meg az ahhoz szükséges közszolgálati idejük. Volt, aki a semmire öthavi bérét kapta meg.

©

Februárban még folyamatban volt a nyomozás lezárásáról szóló rendőrségi határozattal szembeni panasz elbírálása. Az Origo cikkének megjelenése után két héttel a nyomozást irányító Heves Megyei Főügyészség a rendőrségnek adott igazat. Lényegében azzal érvelt, hogy bár valóban 30-ból 19-szer jogosulatlanul kaptak jutalmat emberek Mezőszemerén, de mindennek oka egy téves számítás, vagyis nem szándékosan követték el a törvénysértést a döntést előkészítők és az azt meghozók, köztük a feljelentők szerint ezekben kulcsszerepet játszó, a törvényes működésért felelős akkori jegyző és a volt polgármester. A Heves megyei főügyészség érvelése szerint mintegy véletlenül, akaratlanul nemcsak a közalkalmazotti viszonyt vették figyelembe, amikor a jubileumi jutalmakra jogosító 25, 30 vagy 40 éves közszolgálati időt számolták, hanem minden olyan munkaviszonyt, amellyel a jutalmazott személy okiratokkal bizonyíthatóan rendelkezett, derül ki az iratokból. Mivel a cselekményt a törvény csak szándékos elkövetés esetén rendeli büntetni, az ügyben vádemelésre nem kerülhetett sor, közölte akkor a Heves megyei főügyészség szóvivője.

Az elutasító határozatba azonban nem nyugodott bele a település új vezetője, a képviselő-testület korelnökeként a polgármesteri feladatokat ellátó Bukta Mária. A korrupció elleni küzdelem egyik hazai élharcosának számító Transparency International Magyarország segítségével újabb levelet írt, de már a Legfőbb Ügyész közbenjárását kérte. Az újabb beadványban rámutattak, hogy milyen ellentmondások feszülnek a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság indoklása és a tanúvallomások között, milyen logikai bukfencek vannak magának a rendőrségnek a határozatában, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendőrség mi mindent nem tett meg az ügy teljes körű feltárása érdekében. Az új településvezető és a Transparency International Magyarország többek között azt is feltárta, hogy több tanú is úgy nyilatkozott, tisztában volt azzal, hogy nem illette volna meg a jubileumi jutalom őt magát, vagy más jutalmazottat, mert nem volt meg az ahhoz szükséges közszolgálati ideje. Többen arról is beszámoltak, hogy a volt polgármester figyelmét is felhívták erre. Bukta Gábor ennek ellenére még kétszer megpróbálta saját magának kifizettetni a jubileumi jutalmat.

A Legfőbb Ügyészség április elején Bukta Mária panaszának helyt adott, azzal indokolva, hogy „a panaszban foglaltakat [   ] felülvizsgálva megállapítom, hogy az ügy nincs kellően felderítve.” A Legfőbb Ügyészség ezért a nyomozás folytatását rendelte el.

Öt kazán 60 millióért. De mi kerül ennyibe?

Heves megyében egy másik településen is hosszas huzavona kerekedett az egykori és a mostani polgármester küzdelméből. Csányon öt kazánt szereltetett be a település volt vezetője közintézményekbe, az új polgármester szerint durván túlárazott szerződéseket kötött elődje, mert 10 millió forint alatti összegből is ki lehetett volna hozni azt, amiért Csány 60 milliót fizetett. Mindezt pedig közbeszerzés nélkül csinálta meg a csányi önkormányzat. A rendőrség két és fél éven keresztül képtelen volt tisztázni az alapvető kérdéseket. A nyomozást háromszor szüntették meg, és háromszor rendelték el újra.

Nemrég aztán – szintén a Transparency International állhatatosságának is köszönhetően – 180 fokos fordulat állt be ebben az ügyben is. A volt polgármester gyanúsított lett, egy hónapja ki is hallgatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Merkely Béla felépült és újra gyógyít

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót