szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Borzalmas hullámvasút volt ismerősei szerint annak a férfinek az élete, aki a gyanú szerint a villamos alá lökött egy idős asszonyt múlt héten: amikor rosszul volt, zaklatott és bántott másokat, amikor jobban lett, akár pénzét is odaadva próbálta mindezt kompenzálni. A férfi törzshelyének számító presszóban jártunk, ahová egy ideje már be sem engedték, mert a vendégeket is kiborította. Kivéve, ha vettek neki sört.

„Azt lenne jó megérteni, hogy itt egy beteg emberről van szó, és nem egy hidegvérű gyilkosról. Az igazi Áron nemhogy nem rúgna be senkit sem a villamos alá, de ő lenne az első, aki kihúzna bárkit alóla” – mondta egy régi barátja. A. Áron Gergely a gyanú szerint múlt pénteken a Margit hídnál egy idős asszony halálát okozta azzal, hogy megrúgva a villamos alá taszította. Azóta több információ megjelent arról, főként a Facebookon, hogyan csúszott le teljesen a jó családból származó férfi.

A hvg.hu-nak névtelenséget kérve nyilatkozó barát maga is éveken keresztül próbált segíteni neki. Szerinte Áron élete „egy borzalmas hullámvasút” volt. „Amikor jól volt és így önmaga volt, odaadta a pénzét a hajléktalanoknak, és általában túlkompenzálva próbált bocsánatot kérni azokért a tettekért, amelyeket a beteg énje követett el. De amikor a másik, beteg énje tört elő, akkor vállalhatatlan dolgokat művelt idegenekkel és a barátokkal is” – mesélte. Ha emlékezett arra, hogy mit tett, igyekezett bocsánatot kérni, és „így vagy úgy megtéríteni a károkat”, máskor viszont arra sem emlékezett, mit csinált. Azt nem tudta megmondani, hogy a családjával van-e egyáltalán kapcsolata.

A helyszín a baleset után
©

A barátja szerint már fiatal korában is voltak jelei annak, hogy nincs minden rendben vele, de akkoriban inkább polgárpukkasztásnak tűnt a viselkedése. Később szerinte elég furcsa körülmények között veszítette el a budapesti lakását, így lett hajléktalan. Azt nem tudta megmondani, hogy kezelték-e a betegségét, valószínűnek tartja, hogy Áron többet volt a rendőrségen, mint orvosnál. „Ha éppen 'vödörrel a fején' elkapták az utcán, ahogy néha járkált, akkor bekerült néhány napra a pszichiátriára, de hogy kapott-e kezelést vagy szedett-e gyógyszereket arra inkább nem, mint igen a válasz” – jegyezte meg.

Időzített bomba

A férfi egy másik ismerőse úgy fogalmazott, hogy időzített bomba volt, ijesztő jelenség volt, ezért már be sem engedték abba a kávézóba, ami korábban a törzshelye volt. Elmentünk ebbe a Bem tér közelében lévő budai presszóba, ahol a neve elhallgatását kérő üzletvezető megerősítette, hogy tavaly óta nem tehette be hozzájuk a lábát. „A barátaival régóta járt ide, nem is tudom, hány éve, és amikor szedte a gyógyszereit teljesen normálisan viselkedett. Aztán megváltozott, egyre rosszabb lett a helyzet. Inzultálta a vendégeket, előfordult, hogy felkapott az asztalról egy sörösüveget és a falhoz vágta” – sorolta.

Az asszony hozzátette: több kerületi járőrnek, körzeti megbízottnak azért van meg a telefonszáma, mert A. Áron Gergely miatt rendszeresen ki kellett őket hívnia. „Persze, mire ideértek, már árkon-bokron túl járt. Hogy minél kevesebbet balhézzon, az ismerősei általában jobbnak látták, ha vesznek neki valami italt, például sört, és akkor azzal félrevonult és elvolt. Végül kénytelenek voltunk megtiltani neki, hogy bejárjon hozzánk, mert szép szóval már nem boldogultunk vele, a vendégek és az alkalmazottaim pedig már féltek tőle” – mondta.

Fellélegeztek, mikor egy időre eltűnt

A tetteket a beteg énje követte el - képünk illusztráció
©

Az üzletvezető szerint megkönnyebbülés volt, amikor benn tartották, miután rátámadt Sarka Katára. "Nem hiszem egyébként, hogy meg akarta erőszakolni, szerintem ittasan nem tudta, mit tesz. Ismerősei elmondták, hogy két nap kellett ahhoz, hogy a rendőrök ki tudják hallgatni” – jegyezte meg. Idén júniusban bukkant fel az asszony szerint ismét A. Áron Gergely a Bem tér környékén.

„Mondták a barátai, hogy Angliában dolgozott, az angol mellett németül is beszélt, illetve, hogy az élete akkortól siklott ki, amikor a szülei elváltak. Valahol a Margit körúton húzta meg magát, de fogalmam sincs, hogy pontosan hol. Mezítláb járt, teljesen leépült” – idézte fel a férfi életmódját az üzletvezető, hangsúlyozva, hogy közelebbről nem ismerte őt, a hozzájuk járó barátai mesélgettek arról, milyen élete volt korábban A. Áron Gergelynek, és hogyan csúszott le a tehetős családja ellenére.

„Hogy mit követett el, az egyik vendégem mesélte, aki a villamoson utazott, és a történtek után bejött hozzánk és beszámolt a szörnyűségről." Azt nem érti, hogy miért róla beszél mindenki a környéken, míg áldozatáról, az idős hölgyről senki, pedig lehet, hogy ő is arrafelé lakott, és akár még ismerhették is.

Ahogy hétfőn megírtuk, a rendőrség vizsgálja a Szent János Kórház felelősségét, egy nappal a tragédia előtt innen engedték ki a férfit. Az ügyvédje A. Áron Gergely "nagyon sajnálja az egészet, és megviselték a történtek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Gyenis Ajándok Itthon

Combinós gyilkosság: Vizsgálják a Szent János Kórház felelősségét

Felelős-e a Szent János Kórház pszichiátriája, ahonnan a tragédia előtt egy nappal korábban kiengedték A. Áron Gergelyt, aki a Combino alá rúgott egy idős asszonyt pénteken a Margit hídnál – a hvg.hu információi szerint ezt is megnézi a rendőrség. A kórház azt ígéri, együttműködnek a hatósággal, és állnak a vizsgálat elé, de addig is belső eljárást indítanak. Szakértőink szerint az egész védekezést arra építhetik majd, hogy a férfi nem volt beszámítható.

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Százmilliós adókedvezményeket kapott a Bond-filmeket készítő stúdió

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit