szerző:
hvg.hu

Nem biztos, hogy elfogadnám Vida Ildikó lemondását, mert ez Magyarország szuverenitásának kérdését veti fel – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorának adott interjúban a kitiltási ügyről, amelyben szerinte az amerikaiak egy fecnivel próbálják igazolni a kitiltási ügyet. Azt mondta, abba még belegondolni sem szeretne, hogy esetleg a magyar-orosz közeledés miatt avatkozik be Amerika a magyar ügyekbe. Elismerte, hogy újabb kereskedelmi bank megvásárlásáról tárgyalnak, és azt mondta, hogy a vasárnapi zárva tartás mellett erős érv, hogy Ausztriában is így működnek a dolgok. Azt is mondta, hogy előre eltervezte, hogy ezermilliárd forintot elvesz a bankoktól a devizahitelesek megsegítésére.

Ismét interjút adott péntek reggel a közrádiónak Orbán Viktor.

©

A kitiltási üggyel indult a pénteki Orbán-interjú, a riporter elsőként az Egyesült Államok által a korrupciós és kitiltási ügyben külügyminisztériumnak átadott, majd a külügy által nyilvánosságra hozott dokumentumról kérdezte a miniszterelnököt, aki elmondta, hogy az csupán dokumentum csupán egy ömlesztett változata azoknak a témáknak, amelyeket az ellenzéki pártok emlegettek. Ez egy fecni, mondta, amelyen pecsét sincs, majd azt állította, hogy ezzel az ügy elveszíti a komolyságát, mert szerinte ha egy ilyen papírt bármely magyar nagykövet odaadna egy kormánynak, akkor másnap haza kellene őt rendelnie.

Orbán szerint az amerikaiak ezekkel az ügyekkel magyarázzák a kitiltásokat, majd azt állította, hogy olyan dolgok szerepelnek a dokumentumban, amelyekről "halálra vitatkoztuk magunkat Magyarországon" az elmúlt években, aztán az emberek újra a Fidesz-kormányra szavaztak.

De a konfliktust valahogyan fel kell oldali – vetette fel a riporter, mire Orbán azt válaszolta, hogy Vida Ildikó NAV-elnök maga próbálja tisztázni az ügyet azzal, hogy bement a nagykövetségre, és hogy azt ígérte – amely ígéret betartását Orbán el is várja tőle –, hogy mindenkit beperel, ami Orbán szerint azért jó, mert így a bíróságon minden ki fog derülni. Azt is mondta, hogy nem biztos, hogy elfogadná Vida Ildikó lemondását, ha felajánlaná, mert egy Magyarország szuverenitásának kérdését veti fel: ha egy köztisztviselőt rámutatással megvádol egy nagyobb ország, majd azt leváltják, akkor kérdés, hogy hol a határ ebben. Nekem stabilizálnom kell a NAV működését a NAV mostani vezetésével – mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy nem az orosz-magyar viszony miatt támadja-e az USA Magyarországot, Orbán azt mondta, ez súlyos vád lenne az Egyesült Államok ellen, így annak a megfontolását is szeretné elutasítani, hiszen az azt jelentené, hogy Amerika egy rágalmazási hadjárat révén próbál beavatkozni egy ország szuverén külpolitikájába. Szerinte a magyar-orosz viszonyt le kell választani a kitiltási ügyről.

A Gazprom-érdekeltségű Déli Áramlat gázvezetékről, amely Magyarországon keresztül is futna, Orbán Viktor azt mondta, hogy ez ugyanolyan, mint a német Északi Áramlat, és az Ukrajnát kikerülő gázvezeték megépülése Magyarországnak is nyers gazdasági érdeke, nem csak az oroszoknak.

Arra a kérdésre, hogy mit tervez a kormány a kitiltási ügyben, azt mondta, hogy miközben figyelik, hogy merül-e fel konkrét információ, amely nyomán az állami szervek korrupciós vizsgálatot indíthatnak, ő a maga részéről az államigazgatást arra kell, hogy buzdítsa, hogy ne rágalmazási ügyekkel foglalkozzanak, hanem tegyék a dolgukat.

Orbán ezermilliárdot mindenképpen el akart venni a bankoktól

A devizahiteles ügyekben azt mondta Orbán, hogy az elmúlt évek legnagyobb sikerének tartja, hogy tudták tartani, amit vállaltak: hogy eléri, hogy a törlesztőrészletek érezhetően csökkenni fognak, és 25-30 százalékkal csökkennek majd. Azt is ígérte, hogy méltányos lesz a forinthiteleseknek, valamint azt is, hogy nem engedik, hogy még egyszer ez az emberekkel megtörténjen, ez a fair bankokról szóló törvény. "Én úgy számoltam, hogy ezermilliárd forintot fogok elvenni a bankoktól" – mondta Orbán, aki szerint a célt elérték.  "Valóban volt arról szó, hogy majd a forintosítással tesszük ezt, és nem az elszámoltatással, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt - hogy ezermilliárdot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez - végül is az elszámoltatással tudjuk elérni" - fogalmazott a kormányfő. A devizahitelekre felvételére marad egy-két kivétel: azok adósodhatnak el devizában, akik abban kapják a jövedelmüket – mondta. A devizahitel ügyében egy olyan kísértéssel van dolgunk, amelyet egy világos törvénynek kell tisztáznia ahhoz, hogy ez a mostani helyzet ne álljon elő még egyszer, akkor sem, ha például az ukrán helyzet miatt a forint árfolyama kedvezőtlenül alakul - mondta a miniszterelnök.

Tárgyalunk külföldi kézben lévő bankok megvásárlásáról, és túlteljesíthetjük azt a vállalásunkat, hogy olyan pénzügyi rendszert hozunk létre, ahol a bankok 50 százaléka magyar kézben van, és ezt már meg is haladtuk, és lesz erős, magyar kézben lévő bankrendszer - mondta Orbán, aki szerint az állam nem tervez hosszú távon. Nem akarnak állami tulajdonban lévő nagy bankszektort, ezeket a bankokat magyar üzletemberek számára valamilyen konstrukcióval, például ta tőzsde révén elérhetővé kell tenni – mondta Orbán, aki nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a Budapest Bank lenne a következő kiszemelt bank.

A vasárnapi nyitva tartás betiltásáról azt mondta, hogy bár a magyar emberek felnőttek, el tudják dönteni, hogy mivel töltik a vasárnapot, itt az a kérdés, hogy hol költik el a pénzüket, és erős érv számára, hogy Ausztriában is zárva tartanak vasárnap a boltok. Szerinte egyébként nem valós az az adat, hogy 12 ezer embert elbocsáthatnak, amiért vasárnap a nagyobb boltok nem tarthatnak nyitva. Erről azonban még vita van – mondta Orbán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Majdnem kapott még egy pofont a Huawei, de a Pentagon közbelépett

Majdnem kapott még egy pofont a Huawei, de a Pentagon közbelépett

„Los Angeles már soha nem lesz ugyanolyan” – Kobe Bryantre emlékezik Leonardo DiCaprio

„Los Angeles már soha nem lesz ugyanolyan” – Kobe Bryantre emlékezik Leonardo DiCaprio

Orbán kedvenc török oligarchájának is csurran havi pár millió a Türk Tanács miatt

Orbán kedvenc török oligarchájának is csurran havi pár millió a Türk Tanács miatt

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

Bezárnak a Mekik és a Starbucksok Kínában az új vírus miatt

5+1 film halálos járványokról, hogy nagyobb kedvvel mosson kezet

5+1 film halálos járványokról, hogy nagyobb kedvvel mosson kezet

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón