szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozták a közpénzből működő Jobbik-pártalapítvány szerződéseinek listáját, amiből kiderül, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet mellett többek között a Barikád, rovásírásos Wass Albert, és az Ismerős Arcok rockzenekar is kapott pénzt.

A „Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérésére” adta ki végül a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány a 2011 óta kötött szerződéseinek listáját, amely minden eddiginél mélyebb betekintést enged a néppártosodni vágyó jobboldali radikális párt pénzügyeibe – írja az Átlátszó.

Az oldal korábban már kérte a Jobbik tevékenységét segítő alapítvány szerződéseinek listáját, de azt nem hozták nyilvánosságra, ezért a lap bírósághoz fordult. Az első tárgyalás előtt azonban Szabó Gábor, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke elküldte az Átlátszónak a szerződések listáját "az alapítvány alapítójának, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérés" alapján.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a pártalapítvány kiadásait teljes egészében közpénzből fedezik, de róluk az alapítvány a tág törvényi keretek alapján majdnem teljesen szabadon dönt. Az alapítvány az előző ciklusban hozzávetőleg évi 220 millió, most évi 260 millió forintos állami támogatást kap, és 2011 tavaszán jegyezték be.

Az alapítvány az idei támogatások nélkül is 170 millió forint fölötti össztámogatást adott az Iránytű Intézetnek, amely egy bő harmincmilliós közvéleménykutatási szerződés mellett jellemzően 7-9 milliós tanulmányírási megbízásokat kapott. Az Iránytű Intézet tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd, aki a Barikád hetilap kiadója is, továbbá Vona Gábor pártelnök személyes tanácsadója, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója.

200 ezer forint a rovásírásos Wass Albertre

Az alapítvány emellett magánszemélyekkel is szerződött tanulmányírásra, de négyszázezer forintos egyedi megbízást kapott Usztics Mátyás is, illetve Ilkei Csaba egy tanulmánnyal és kutatási ösztöndíjat, összesen 7 millió forint értékben.

Emellett a tíz legnagyobb kedvezményezett között az Innovatív Kommunikáció Alapítványtól és a Sententia Nostra Kft. nyújtottak még szakértői szolgáltatásokat a párt javára.

Az alapítvány emellett kiemelten támogatta az Atilla Király Népfőiskolát, de a média- és a könyvkiadás támogatása is kiemelt tétel a pártalapítvány listáján. Egymillióval támogatták például a Kárpátia Műhely Bt. Az európai hunok című könyvét, kétszázezer forinttal pedig Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című könyvének rovásírásos kiadását is.

A legtöbb pénzt viszont a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft. és 2013 óta az Alfahírt kiadó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kapja.

Horthy-szobor és nemzeti rock

Évi ötmillióval támogatták a Magyar-Turán Alapítványt, amely a 2012-es és 2014-es Kuraltaj rendezvénynek is forrása volt.

A pártalapítvány együttműködik a Hazatérés Templomát működtető Szabadság Téri Református Egyházközséggel is, például a Horthy-szobor felállításához adott félmilliós hozzájárulással vagy a drezdai bombázásról szóló megemlékezés során, de a Hatvannégy Vármegye Alapítványon keresztül finanszíroztak radikális jobboldali rendezvényeket, mint például a Magyar Szigetet is.

A nemzeti rock kategóriában másfél milliót közelítő támogatásával az Ismerős Arcok nyerte a támogatási versenyt a RomEr és a Szkítia előtt, végül a Jobbik hivatalban lévő polgármesterei településeinek különféle szervezetei is kaptak pénzt a pártalapítványtól: a Gyöngyöspatai Iskola Alapítvány által támogatott települési rendezvényeket például két év alatt tízmillió forintot meghaladó összeggel támogatta a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány.

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány szerződéslistáját itt lehet böngészni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

A "csengeri örökösnő" a vádiratban szereplő egyik ügylettel is összefüggésbe hozta Kósa Lajost

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset