szerző:
hvg.hu

Az MTA kutatóinak nemrég megjelent kötetéből kiderül, hogy bár a kormány azért vezette be a közfoglalkoztatást, hogy visszavezesse az embereket a munkaerőpiacra, munkára tanítsa őket és enyhítse a munkanélküliséget, ezeket a problémákat egyáltalán nem oldja meg.

Hétfőn jelent meg az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának átfogó tanulmánykötete, amelyben a közmunkaprogramot elemzik. A kötetben körbejárják a közfoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, és kiderül belőle, hogy bár már több ember dolgozik a programban, mint ahány tanár van az országban, és a kormány idén már 270 milliárdot költ el rá, valójában nem szolgálja azokat a célokat, amire kitalálták – írja az Index.

A kötetből kiderül, hogy bár a közfoglalkoztatást arra találták ki, hogy visszavezesse az embereket a munkaerőpiacra, valójában a közmunkából legfeljebb a regisztrált munkanélküliségbe vagy a közmunkába vezet ismét az út, a kutatók ugyanis azt nézték meg, hogy mit csináltak az emberek fél évvel az után, hogy véget ért a közfoglalkoztatási periódus, amire behívták. Azt találták, hogy mindössze 13,3 százalék talált munkát a nyílt munkaerőpiacon, 34 százalék újra közmunkás lett, közel a felük pedig regisztrált munkanélküli.

©

Az adatok azt mutatják, hogy az esély arra, hogy valaki rendes piaci állást találjon magának, annál kisebb, minél több időt tölt az ember a közfoglalkoztatásban és a munkaügyi rendszerben úgy általában.

A kormány magyarázata szerint a közfoglalkoztatásban az emberek megtanulják, hogy milyen dolgozni, de a kutatások azt mutatták, hogy a közmunkások jó részének volt korábban legális, bejelentett, legalább minimálbért fizető munkája, de általában rövidebb ideig dolgoztak különböző helyeken, vagyis éppen azért kerültek a közfoglalkoztatásba, mert nem találtak rendes állást a munkaerőpiacon.

Sok helyen a településen gyakorlatilag nincs munka, az ilyen helyeken viszont a kutatók szerint semmi nem indokolja, hogy a dolgozók a minimálbérnél kevesebbet keressenek, hiszen az állam az egyetlen munkahelyteremtő, azért dolgoznak közmunkában az embere, mert nincs más lehetőség.

Ráadásul nem is feltétlenül azokon a helyeken költenek sokat közmunkára, ahol tényleg nagyon magas a munkanélküliség. A nagyobb városokra például aránytalanul kevés a forrás, és mivel a közmunka nélkül sok segélyt sem lehet megkapni, így az itteni munkanélkülieknek sokkal kevesebb esélye van arra is, hogy segélyt kapjanak.

Kedden egyébként elfogadta a parlament azt a módosító javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzat idénymunkára kölcsönadja a közmunkásokat, és három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akik nem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!