szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA kutatóinak nemrég megjelent kötetéből kiderül, hogy bár a kormány azért vezette be a közfoglalkoztatást, hogy visszavezesse az embereket a munkaerőpiacra, munkára tanítsa őket és enyhítse a munkanélküliséget, ezeket a problémákat egyáltalán nem oldja meg.

Hétfőn jelent meg az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának átfogó tanulmánykötete, amelyben a közmunkaprogramot elemzik. A kötetben körbejárják a közfoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, és kiderül belőle, hogy bár már több ember dolgozik a programban, mint ahány tanár van az országban, és a kormány idén már 270 milliárdot költ el rá, valójában nem szolgálja azokat a célokat, amire kitalálták – írja az Index.

A kötetből kiderül, hogy bár a közfoglalkoztatást arra találták ki, hogy visszavezesse az embereket a munkaerőpiacra, valójában a közmunkából legfeljebb a regisztrált munkanélküliségbe vagy a közmunkába vezet ismét az út, a kutatók ugyanis azt nézték meg, hogy mit csináltak az emberek fél évvel az után, hogy véget ért a közfoglalkoztatási periódus, amire behívták. Azt találták, hogy mindössze 13,3 százalék talált munkát a nyílt munkaerőpiacon, 34 százalék újra közmunkás lett, közel a felük pedig regisztrált munkanélküli.

©

Az adatok azt mutatják, hogy az esély arra, hogy valaki rendes piaci állást találjon magának, annál kisebb, minél több időt tölt az ember a közfoglalkoztatásban és a munkaügyi rendszerben úgy általában.

A kormány magyarázata szerint a közfoglalkoztatásban az emberek megtanulják, hogy milyen dolgozni, de a kutatások azt mutatták, hogy a közmunkások jó részének volt korábban legális, bejelentett, legalább minimálbért fizető munkája, de általában rövidebb ideig dolgoztak különböző helyeken, vagyis éppen azért kerültek a közfoglalkoztatásba, mert nem találtak rendes állást a munkaerőpiacon.

Sok helyen a településen gyakorlatilag nincs munka, az ilyen helyeken viszont a kutatók szerint semmi nem indokolja, hogy a dolgozók a minimálbérnél kevesebbet keressenek, hiszen az állam az egyetlen munkahelyteremtő, azért dolgoznak közmunkában az embere, mert nincs más lehetőség.

Ráadásul nem is feltétlenül azokon a helyeken költenek sokat közmunkára, ahol tényleg nagyon magas a munkanélküliség. A nagyobb városokra például aránytalanul kevés a forrás, és mivel a közmunka nélkül sok segélyt sem lehet megkapni, így az itteni munkanélkülieknek sokkal kevesebb esélye van arra is, hogy segélyt kapjanak.

Kedden egyébként elfogadta a parlament azt a módosító javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzat idénymunkára kölcsönadja a közmunkásokat, és három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akik nem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!