szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos megoldással próbálják segíteni a civilek az Európába érkező menekülteket, ezek között megtalálni a szállást kínáló mobilapplikációkat és az ingyenes Uber szolgáltatást is. Az élelemiszer adományok és szálláshelyek mellett a legértékesebb dolog az információ szolgáltatása lett, amihez okostelefonjaikkal könnyebben hozzáférnek a menekültek.

Míg az Európai Unió politikusai a rövid és középtávű megoldásokon fáradoznak, a civil lakosság meglehetősen gyorsan reagált a menekültválságra a technológiai lehetőségekre támaszkodva - ezen megoldásokból szemezgetett a Vice.com. Az elmúlt hetekben a kreativitás és a szükség volt a mozgatórugója az új megoldásoknak. A menekültek egyik legfontosabb eszköze, az okostelefonok a segítségnyújtás újabb lehetőségeit nyitották meg.

Kezdve az alapoktól, a keresztényi Európa vallásos kötelessége az elesettek segítése és befogadása, Ferenc pápa iránymutatására sokan egyszerűen megnyitották kapuikat, otthonaikat a menekültek előtt, ha csak egy éjszakára is, de szállást biztosítva számukra. Az egyszerű emberektől kezdve számos híresség is igyekszik Európa szerte felhívni a figyelmet a menekültek segítésére, otthonukba befogadva őket. Kedden egy norvég hoteltulajdonos, Petter Stordalen 5000 ingyenes vendégéjszakát ajánlott fel a mnekültek számára. A norvég kormány köszönettel fogadta a felajánlást, amit igénybe is vesznek, amennyiben saját kapacitásaik telítődnének.

Egy német pár indította a "Refugees Welcome!" kezdeményezést, hogy minél hatékonyabban találják meg a menekültek a nyitott szálláshelyeket a manapság elterjedt Airbnb szolgáltatások mintájára. A kezdeménezés tovább terjedt Angliába és Ausztriába is, online összepárostíva a menekülteket és a szálláshelyeket.

©

Az autókaravánok is a leggyakoribb megoldásokká váltak, számos esetben juttatják el így az adományokat a különböző menekülttáborokhoz és tranzitállomásokhoz, ez Magyarországon is jól működött az elmúlt két hétben. Kiemelkedik az osztrákok által indított karaván, akik több mint száz autóval vállalták, hogy Ausztriába viszik a Magyarországon rekedt menekülteket, illetve onnan tovább Németországba. A Vice említi a magyar MigrationAid önkénteseit is, akik egyre magasabb szervezettséggel segítik a menekülteket a tranzitzónákban és a határ menti gyűjtőpontokon étellel, orvosi segítséggel, sátor és ruhaosztással, melyet a közösségi oldalakon szerveznek. Hasonló működik Görögországban is, ott a menekültválságban legérintettebb Leszbosz szigetéről szervezik meg az utazást a kontinensre.

Több német egyetem vállalta, hogy vendéghallgatóként fogadja a szíriában a tanulmányaik szüneteltetésére kényszerült menekülteket, ehhez a kezdeményzéshez csatlakozott a budapesti campusszal is rendelkező Közép-Európai Egyetem (CEU). A drezdai egyetem mérnökei mobilapplikációt fejlesztettek, amvel a Drezdába érkező migránsokat ellátják a legfontosabb információkkal, hogy miképp tájékozódhatnak és hol tudják regisztrálni magukat. Az Uber is csatlakozott a kezdeményezéshez, ingyen szállítják a menekülteket, szemben a cápázásra hajlamos magyar taxisokkal - természetesen nem minden taxisra vonatkozik. Magyarországon a Telekom vállalta, hogy ingyen mobilinternetet és áramfeltöltési lehetőséget biztosít a tranzitzónáknál a menekültek számára - bár többen támadát a céget a döntés miatt.

Az ENSZ Menekültügyekért felelős szervezetének (UNHCR) tagját is idézi a vice, miszerint a civil lakosság ott próbál segíteni, ahol eddig a politikai és államhatalom nem tudodott, betömve a hiányosságokat. Melissa Fleming azonban figyelmeztetett, hogy "Csak is kormányok tudnak megakadályozni és megállítani háborúkat" és "a kormányok felelőssége a menekültek védelme".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie

Üzleti tranzakciók: ezekre kell minden vállalkozónak figyelnie

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes