szerző:
hvg.hu

A Pécsi Tudományegyetem 1,6 milliót fizetett a Europe Business Assembly szervezetnek a tagságért, majd Oxfordban az intézmény és a rektor, Bódis József is átvehette az Oxfordi Egyetemhez semmilyen módon sem kötődő kiválósági elismerést. Az EBA mögött egy üzleti vállalkozás áll, az általa osztott díjakat nemzetközi szinten komolytalannak tartják.

Bódis József rektor a napokban vehette át Oxforban a Europe Business Assembly nevű szervezet „Legjobb regionális egyetem” díját, valamint személyét is elismerték az „Év legjobb vezetője” címmel – adta hírül az Pécsi Tudományegyetem. A pte.hu szerint jelentős a nemzetközi érdeklődés a díj iránt, „az idén közel 30 országból érkeztek résztvevők, továbbá az elmúlt 15 évben nemzetközileg is elismert branddé vált a szervezet számos kezdeményezése”.

A dolog szépséghibáját az Index szúrta ki, ugyanis az EBA-díjjal kitüntetettek jelentős része két éve Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába kerültek, mikor a balkáni államokban jelentősen megszaporodtak az egyetemek és a köréjük csoportosuló vállalkozások, de politikusok is jutottak EBA-díjhoz. Szarajevói és belgrádi oknyomozó újságírók (CIN-Center for Investigative Reporting in Sarajevo and Belgrade) azonban utánajártak a díjesőnek, és kiderítették, hogy valójában egy jól menő vállalkozás adja az elismeréseket.

Az EBA egy 2000 óta működő üzleti vállalkozás, amelyet egy Ivan Szavvov nevű ukrán állampolgár nevéhez kötődik, aki bár Oxfordban végzett, de az Oxfordban és Nyugat-Európa különböző városaiban évente számos alkalommal tartott általa szervezett díjátadók csak névleg kötődnek a híres egyetemvároshoz. Az általa alapított szervezet tagjai több ezer eurót fizettek, hogy megkapják az elismeréseket, Belgrád polgármestere például 11 ezer euró fizetett az „Év menedzsere” kitüntetés előtt, hasonló történt más szerb vállalat vezetőivel is. Egy szerényebb szerb magánegyetem is jutott díjhoz, ez keltette fel a nemzetközi figyelmet az oxfordi díjak iránt, hogy valami nincs rendben.

Bódis József az EBA Club of the Rectors of Europe (Európai Rektorok Klubja) tagja lett, azonban annak elnökéről, Wil Goodheerről kiderült, hogy az életrajzában feltüntetett általa vezetett International University of Vienna nem is létezik.

A Pécsi Tudományegyetemet október 16-án kereste meg az EBA – mondta Bódis az Indexnek. Bódis József nem ismerte korábban a szervezetet, és bár nem derült ki a „Legjobb regionális egyetem” díjra jelölés háttere az egyetem jó promóciós lehetősége látott a jelölésben. A lehetséges nemzetközi kapcsolatok azért is voltak tetszetősek, mert az egyetem tovább akarta növelni a nemzetközi hallgatók számát. A történtek ellenére nem tartják lejáratódott szervezetnek az EBA-t.

Magáért a díjért nem fizettek, a tagsági díj kifizetésével viszont bekerültek az EBA klubjába, ami 1,6 millió forintba került. Az egyetem két év múlva ünnepli alapításának 650. évfordulóját, ekkor az EBA egyik nemzetközi rendezvényét is Pécsre kívánják hozni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!