Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Épp tíz éve húzta meg Orbán Viktor a Fidesz egyik legjobb politikai marketinglépését: 2007. február másodikán bontották le a Kossuth téri rendőrségi kordont. Az akció éppúgy szólt a szólásszabadságról, mint a Fidesz politikai térfoglalásáról, a párton belül pedig a Orbán iránti hűség teszteléséről. Ma megint műveleti terület a Kossuth tér, bár nyilván más okból. De attól még az is tény, hogy az ellenzékben nyoma sincs Orbánék tíz évvel ezelőtti politikai bátorságának és elszántságának.

A fél Belvárost lezárta a TEK csütörtökre, kordonok, motozás, csomagátvizsgálás lehet bárhol. A Putyin elnök biztonságára hivatkozva meghozott döntésnek Juhász Péter és az Együtt tüntetése is áldozatául esett: az októberi hangos, fütyülős tiltakozását akarta megismételni, aztán délben kiderült, a tüntetést át kell helyezniük, a Kossuth tér helyett a Bajcsy-Zsilinszky út–Markó utca sarkára hívták a Putyin–Orbán-találkozás ellen tiltakozókat este 6 órára.

Épp tíz éve – bár más okból – nagyon hasonó volt a helyzet: a Kossuth tér műveleti terület volt, a rendőrség kordonokkal vette körbe, akkor már több hónapja. Az okra is sokan emlékeznek: 2006. október 23-án kiszorították az ott táborozókat, ezt az állapotot igyekeztek a kordonokkal fenntartani. A politikai piknik, ahol a magyar jobboldali egzotikum számos alakja megtalálható volt az őszödi beszéd után bontakozott ki bográcsozással, beszédekkel. Egész addig, amíg az 1956-os forradalom ötvenedik évforduljának hajnalán a rendőrség megtisztította a teret, és felszámolta a sátortáborokat. Ezután minősítették műveleti területté a Kossuth teret.

©

A rendészetinek álcázott lépés nyilvánvalóan a szólásszabadság korlátozása volt, amit többen szóvá is tettek nemcsak az ellenzéki oldalról: ahogy a HVG korabeli cikke írja, "Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke, Fodor Gábor és Gusztos Péter liberális képviselők (...) a szólásszabadság korlátozásaként értékelték, és javasolták száműzni a rácsokat." De nem történt semmi, Petrétei József igazságügyi miniszter és a budapesti, illetve országos rendőrségi vezetők egymásra mutogattak.

Ekkor lépett színre a Fidesz és Orbán Viktor. A pártelnök – előzetes egyeztetés nélkül – a frakcióülésen a kordon elbontására szólította fel a frakciótagokat, majd csavarhúzókkal kivonultak, és lebontották a kordont – amit a rendőrség percekkel később visszaépített. A dolognak nagy politikai jelentősége volt, hiszen a viharos 2006-os ősz után a pártok visszafogták az utcai politizálást. Orbán erre meglépte a kordonbontást, polgári engedetlenségi mozgalomnak nevezve azt, hangsúlyozva, hogy vállalják tetteik következményeit, és nem hangsúlyozva, hogy mentelmi jog védi őket.

Az elemzések szerint arra játszott, hogy a tiltakozások hatására az akkori köztársasági elnök, Sólyom László majd kiírja az idő előtti választásokat. De, mennyire más idők voltak, a nemrég egyébként a NOlimpia ívét is aláíró Sólyom nem volt vevő az akcióra. Ismét a HVG korabeli cikkéből idézve: "Közleményében nemcsak arra figyelmeztette a kezdeményezőket – lényegében Orbánt –, hogy 'a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni', hanem arra is, hogy a kordonbontással közvetlenül megvalósuló jogsértéseken túl az akció szimbolikus voltával az országgyűlési képviselők olyan mintát adtak, amelynek társadalmi következményeivel is számolniuk kellett volna. „Nem hallgatható el viszont az sem – tette hozzá Sólyom –, hogy a Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség.”

©

A kordonbontás a Fideszen belüli hűségpróba is volt: Orbán szondáztatni akarta, ki követi majd a térre. Ma már pedig akár meglepőnek is mondható, hogy kik voltak a tamáskodók között "Áder János ex-frakcióvezető mellett Pokorni Zoltán, Rogán Antal és a múlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel Debrecenben különtárgyalásokat is folytató Kósa Lajos polgármesterek sem vettek részt a kordonbontásban". Azután kiderült: a kordonbontás fordulópont volt, a Fidesz ezzel vette el végérvényesen a kommunikációs teret a Gyurcsány-kormánytól, és innentől a közélet arról szólt, amiről a Fidesz akarta.

2017 február másodikára a Kossuth tér megint műveleti terület lett. Ez egy nap, messze nem ugyanaz, mint tíz éve. Ám ha nem így lenne, akkor is csak egészen elszállt fantáziával képzelhető el, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék bármilyen hasonló huszáros lépésre szánja el magát. Hacsak a Pussy Riot aktivistái nem szánják meg a magyar civileket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnijt letartóztatták az orosz hatóságok

Navalnijt letartóztatták az orosz hatóságok

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után