szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltakozó nyilatkozatot, egyben felhívást tett közzé a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni támadás miatt a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó tanára.

Deák Dániel – aki nemrég interjút adott lapunknak – azt írja, a kormány által benyújtott törvényjavaslat legalább három ponton indít támadást a CEU ellen. Egyrészt amiatt lesz támadható, mert nincs mögötte az új törvény által megkívánt nemzetközi szerződés, másrészt, mert nincs a bejegyzés helyén ténylegesen működő anyaintézménye, illetve azért, mert az EU-n kívüli munkavállalói a törvénymódosítás folytán egyszerűen nem kapnak december 31. után munkavállalási engedélyt Magyarországon. Erre eddig bejegyzett felsőoktatási intézménynél munkát vállalóknak egyáltalán nem volt szüksége.

Deák szerint a nemzetközi szerződésekre rendeltetésüktől eltérő módon hivatkozni bevett eszköze lett a kormány oktatáspolitikájának. "Magyarországnak szuverén joga előírni a felsőoktatási tevékenység megkezdésének feltételeit, a jogi szabályozás azonban nem lehet diszkriminatív. A jelenlegi törvényjavaslat egyetlen szereplőnek van címezve, hiszen pl. az Andrássy Egyetemet föltehetően nem érinti, amelynek működését ugyanis nemzetközi szerződés támasztja alá, amelynek alapján a felek eltérhetnek a hazai jog által előírt feltételek alkalmazásától. A magyar jogszabály a 'regulatory capture' újabb esete, amelynek szenvedő alanya ezúttal egy nemzetközi hírű egyetem" – magyarázza.

A Corvinus tanára úgy látja, hogy a CEU elleni támadás kihívás valamennyi magyar egyetemmel szemben, ami azért is sajnálatos, mert működésének évtizedei alatt a CEU mélyen integrálódott a magyar akadémiai életbe. Erőszakos eltávolítása a magyar akadémiai szektor súlyos vesztesége lenne, amit nem hagyhatunk. 

Deák elismeri, hogy a magyar kormány sorompót állíthat azoknak, akik nem az Európai Felsőoktatási Térből jönnek. "Nem jó üzenet azonban a tudománynak és a tanszabadságnak, ha a kormány harcot folytat szabadságeszmék ellen. A magyar kormány lépése továbbá barátságtalan üzenet azon államnak címezve, amelynek joga alapján a CEU jogszerűen létrejöhetett."

"Csak nem a nyílt társadalom eszméjével van baja a magyar kormánynak?  Vagy azzal, hogy a CEU nagy számban bocsát ki végzős hallgatókat a volt Szovjetunió utódállamaiból? A tudás, a demokrácia és a jogállam értékei mellett való kiállás vajon felforgatás?" – tesz fel kérdéseket felhívásában, amelynek közzétételét úgy magyarázza:

Miért szólalok meg? Mert ma a CEU, holnap a Corvinus kerülhet sorra, és holnapután valamennyiünk életét megrontják és ellehetetleníthetik"

– írta, felszólítva végül a diákokat, oktatókat, segítő személyzetet, szimpatizánsokat, támogatókat, dékánokat és rektorokat:

"Vegyétek birtokba az egyetemet, amely a miénk! Szabadítsuk fel egyetemeinket! Menjünk ki az utcára, ha kell! Kérjük a hazai és nemzetközi közvélemény támogatását! Mozduljunk, szervezzük meg magunkat, legyen az egyetem a szabadság szigete! Aki egyetért a fenti jámbor óhajjal, keressen meg, üljünk le, beszélgessünk, vitatkozzunk, és azután lépjünk az értékmegőrzés jegyében."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Dragomán György: Az anyai szeretet olyan fizikai erő, mint a gravitáció, csak még annál is erősebb

Dragomán György: Az anyai szeretet olyan fizikai erő, mint a gravitáció, csak még annál is erősebb