szerző:
MTI / hvg.hu

"Fizessen Soros, van neki elég pénze" - ezzel kommentálta a Fidesz a jogsértő módon fogvatartott bangladesi migránsok ügyében hozott strasbourgi ítéletet.

Mint arról beszámoltunk, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) március közepén egy nem jogerős ítéletben úgy döntött, hogy a magyar hatóságok jogsértően tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóhelyen.

Bár Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója néhány nappal később már közölte, hogy a kormány megfellebbezi a döntést, a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János most ezt mint újdonsült javaslatot tárta elő.

Halász azt mondta, a Fidesz-frakció arra szólítja fel a kormányt, hogy ne fizesse ki a Magyar Helsinki Bizottságnak a két bangladesi migráns ügyében a strasbourgi bíróságon megítélt pénzt, és nyújtson be fellebbezést a döntés ellen. A kormánynak a bírósági döntés értelmében ugyanis fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést kell fizetnie a panaszosoknak, a Magyar Helsinki Bizottságnak pedig perköltségként 2,7 millió forintot.

"Fizessen Soros, van neki elég pénze"

– közölte Halász János az üggyel kapcsolatban annak ellenére, hogy Soros György nem érintett az ügyben, a bangladesiek a magyar államot perelték be a jogaikat sértő eljárás miatt, a Magyar Helsinki Bizottság pedig a bangladesieket képviselte az ügyben. Halász szerint viszont azért nem kéne kifizetni a kártérítést, mert

nem szabad a magyar emberek pénzéből támogatni a "migránsbizniszt".

Szerinte a "migránsbiznisz" itt nem érne véget, mert ha minden ilyen ügyben támadni fogják Magyarországot, akkor 40-50 milliárd forintot is elvehetnek a magyaroktól. Ugyanis körülbelül 15 ezer hasonló ügy van: 10 ezer bevándorló jogosulatlan menekültkérelmét utasították vissza a magyar hatóságok, és több mint 5 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe – fejtette ki a szóvivő, aki azt az eshetőséget meg sem említette, hogy talán akkor a jogsértő gyakorlaton kellene akkor változtatni.

A politikus szerint egyébként senki nem tudja, hogy a két bangladesi merre van a világban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

A magyar állampolgárok jogait is védi a bangladesiek strasbourgi győzelme

A kormánynak nincsenek érvei, ezért hisztérikusak a megszólalásai – mondja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról a strasbourgi perről, amelyet a magyar állammal szemben megnyertek. Szerinte bangladesi ügyfeleik jelentkezni is fognak a nekik megítélt pénzért. Az ügy azért aggasztó, mert a kormány ennyi erővel magyar állampolgárokat is jogellenesen fogva tarthatna, mondja a jogvédő, azt pedig nem érti, hogy civil szervezetként miért ne alakíthatnák a közügyeket, pláne, hogy korábban Lázár Jánosnak sem derogált náluk dolgozni.

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Politikusok is megirigyelnék: ilyen egy agresszívabbá tett VW Transporter

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda