szerző:
Hercsel Adél, Hont András

Nem változott a véleménye Simicska Lajosról és a G-nap előtti szerepéről, amióta az ő televíziójánál dolgozik, a Hír Tv-nél viszont bejöttek a számításai. Bár hiányoznak neki a fideszes politikusok, akárcsak egy permetező kanna és egy csempevágó a kertjéből. Interjú.

hvg.hu: Vannak elvonási tünetei, amióta nem járnak fideszes politikusok a Hír Tv-be? Milyen volt az első félév Rogán Antal és Kocsis Máté nélkül?

Kálmán Olga: Hiányoznak. Tényleg minden irónia nélkül mondom, hogy kerekebb lenne a világ, ha fideszes politikusok is jönnének hozzánk. És ezt nem magam, hanem csakis a nézők miatt bánom, mert szerintem egy politikai szereplő sem teheti meg egy televízió nézőkörével, vagyis a szavazók egy jelentős részével, hogy nem tájékoztatja őket. Egyébként a pályám kezdete, a 90-es évek eleje óta példátlan, hogy egy párt, ráadásul a kormánypárt emberei így bojkottáljanak médiumokat, hírműsorokat.

hvg.hu: A férje, Hoffmann György rendező is hiányzik a stúdióból? Egyenes beszéd című életrajzi könyvében írta, hogy egy jó darabig szoros kötelékben dolgoztak az ATV-nél.

K. O.: Ő is jött velem a Hír Tv-hez, szerencsénk volt, mert egyszerre kerestek tapasztalt műsorvezetőt és rendezőt, bennünket pedig egy csomagban kezeltek. Nagy élmény és felüdülés számomra, hogy ismét megadatott a közös munka.

hvg.hu: Volt rá példa, hogy munkatársként összevesztek?

K. O.: Nem, dehogyis! Tényleg nem. Mielőtt jöttem az interjúra otthon viszont pont összevesztünk, mert beáztunk, és szükség volt egy vizes üzemmódú porszívóra, erre a férjem beállított egy koszos, sittes porszívóval.

©

hvg.hu: A stúdióban estéről estére kemény, határozott riporterként nyilvánul meg. Otthon ebből a stílusból mennyi jut a családnak? Hogy oszlanak meg a családban a szerepek?

K. O.: Mikor, miben hogy. Otthon például én vagyok a burkoló. Legutóbb a kerti házikót rendeztük be, de nem hívtunk mestert, mert az is agyrém, mire kijön, és az is, amíg ott van. Így megkaptam a családomtól a burkoló szerepét, csupán az volt a probléma, hogy nincs csempevágóm, ezért kalapáccsal szétvertem az utolsó darab csempéket, és antik római mozaikokat csináltam a fal és az utolsó járólap között. Tényleg nagyon szép lett, úgyis polcok takarják majd el.

hvg.hu: Schmuck Andor, aki 2013-ban adás előtt, megköszönve, hogy meghívta, szexi Victoria's Secret ajándékcsomaggal lepte meg, legközelebb csempevágót vigyen?

K. O.: Igen, annak nagyon örülnék, és ha már itt tartunk, permetező kannát is szeretnék kérni, mint ahogyan azt Bözsi néninél láttam a miniszterelnöki látogatás előtt. Mivel kertes házban élünk, és van rendes zöldséges konyhakertünk is, rengeteg kerti munkát végzek. Valójában egy kisgazda hidegburkoló vagyok. És megjegyzem, Schmuck Andortól sose kaptam fehérneműt, csak a papír szatyor hallgatott erre a márkára, egyébként parfüm volt benne.

hvg.hu: Ha már az öndefinícióknál és a szerepeknél tartunk, palántázás közben szokott arra gondolni, hogy a legtöbben miért a baloldal egyik prominens figurájaként tartják számon?

K. O.: Pedig ha hiszik, ha nem, számtalan olyan olvasói, nézői visszajelzést kaptam az évek során, és kapok a mai napig, hogy „ez a nő full fideszes”. Vagy egy MSZP-snek túl DK-s, egy DK-snak meg MSZP-s. Pedig egyszerűen kétkezi médiamunkás vagyok. Egyszer volt egy félreértés, nem az a politikus jött, aki hívtunk, hanem egy másik ugyanattól a politikai formációtól. Ráadásul mindez másodpercekkel az adás kezdete előtt derült ki. Erre a vendég kérdezte, hogy most mi legyen, menjen haza? Mondtam neki, hogy isten ments, maga más szempontból érdekes, de ne haragudjon, maga nekem fényvisszaverő felület. Egyből lefagyott a mosoly az arcáról. Én soha nem aszerint választom ki a politikust vendégnek, hogy számomra mennyire kedves. Adás előtt és adás után sem beszélgetek a politikusokkal, ez alól egy miniszterelnök sem kivétel.

hvg.hu: Híressé-hírhedtté vált az a 2006-os interjú, mikor Pokorni Zoltán megsértődött, és élő adás közben kiviharzott az Egyenes beszéd stúdiójából. Vele sem beszélt azóta? Nem próbálták rendezni a konfliktust?

K. O.: Az elmúlt 11 év során sokszor hívtuk, de valamiért sosem ért rá. Pokorni anno még ki sem lépett az ATV kapuján, a Fidesz már kiadta a közleményét arról, hogy a balliberális média hogyan űzi a fideszeseket. Nagyon vicces volt, hogy a Hír Tv-s átigazolásom apropóján készült egyik interjú épp csak megjelent, amiben szóba került az emlékezetes pokornis interjú is, és néhány órával később a kerületi Spar áruházban, mikor épp bámultam az almákat, egyszer csak megáll mellettem valaki, és azt mondta: „Jó napot, Olga. Ma olvastam egy interjút magával, tényleg nem találkoztunk 11 éve?”. Végül kellemesen elbeszélgettünk az almák mellett.

©

hvg.hu: És Simicska Lajossal beszélt azóta? Miután átigazolt a Hír Tv-hez, azt nyilatkozta, hogy találkoztak.

K. O.: Nem. Én nem vagyok hivatalos a vezetői értekezletekre, a médiaportfóliójának szóló megbeszélésekre.

hvg.hu: ATV-s újságíróként sokat foglalkozott Simicska Lajos és a Közgép ügyeivel, most viszont az ő televíziójánál dolgozik. Ez nem okoz lelkifurdalást, vagy legalábbis kognitív disszonanciát?

K. O.: Ha minden újságíró azt nézné, hogy melyik médiumnak ki a tulajdonosa, ki a pénzügyi befektetője, és ők milyen pályázatokon, milyen közpénzekért indultak, akkor nagyon leszűkülne a potenciális munkahelyek köre, mert mindenhol lehetne találni valami kivetnivalót. Természetesen a jelen nem szépíti meg a múltat, nem változott a véleményem Simicska Lajos G-nap előtti dominanciájáról, ma is ugyanazt gondolom, függetlenül attól, hogy hol dolgozom.

hvg.hu: Március 13-án indult el az új műsora. Az eddigi tapasztalatok alapján mennyiben jöttek be a számításai?

K. O.: Abszolút bejöttek. Változatlanul szeretném a politikusi palettát nem politikusi palettával bővíteni, de ez egyelőre nagy kihívás, mert folyton szembesülnünk kell a „nekem ebből bajom lesz, ha nyilatkozom” típusú fékbehúzással. Bár a CEU-ügyhöz kapcsolódó tüntetések óta ez a görcs mintha kicsit oldódott volna, például a jobboldali tudós emberek már nem zárkóznak el olyan mereven.

©

hvg.hu: Tapasztalta a stúdióban az évek során a közbeszéd romló állapotát, mely Áder János szerint állítólag közös felelősségünk?

K. O.: Áder Jánosnak ajánlom, hogy találkozzon Mészáros Lőrinc médiapápával, és beszélgessen el vele a közbeszéd állapotát érintő dilemmájáról. Én egyáltalán nem érzem azt, hogy az interjúalanyaim stílusa lezüllött volna.

hvg.hu: Arról mi a véleménye, hogy megjelent egy új társaság a magyar sajtóban, akik a 888-tól a közmédián át az Origóig most vállaltan terjesztik a kormánypropagandát, mégis igényt tartanak arra, hogy őket is ugyanúgy újságírónak tartsák.

K. O.: Ez sokkal kegyetlenebb, mint a velem kapcsolatos mocskolódó, Habony-művek által gyártott „Kálmán Olga megint megbukott” típusú írások megjelenése. Napi szinten fáj, amit a köztelevíziónál látok. 1994-től 1999-ig dolgoztam híradósként, szerkesztőként, műsorvezetőként, és épp a szemem láttára teszik tönkre azt, aminek a felépítésében nekem is rengeteg munkám volt.

hvg.hu: Nézi az ATV-n a mostani Egyenes beszédet?

K. O.: Igen, viszonylag rendszeresen visszanézem, de nem a kollégáim kérdéseinek „ellenőrizgetése”, hanem a témák és a vendégek miatt, ki mit mondott az adott témában.

hvg.hu: De véleménye csak van az utódairól, ahogy a közmédiás „hagyatékkezelésről”?

K. O.: Mészáros Antóniát és Rónai Egont az Egyenes beszéd előtt is profi kérdezőnek tartottam, remekül végzik a dolgukat, örülök, hogy zökkenőmentesen megy tovább a műsor. Máig tartom a kapcsolatot a volt kollégákkal, megmaradt a jó viszony

©

.

hvg.hu: Lopás, korrupció, visszaélések mindenhol. Mikor az ember hosszú éveken át, napról napra alapvetően az ország problémáival foglalkozik, óhatatlanul alacsonyabb lesz az ingerküszöbe. Mi az az ügy, téma, ami a mai napig ugyanúgy kicsapja önnél a biztosítékot?

K. O.: Amikor gyerekekkel történik valami, különösen, amikor sérült gyerekeket ér valamilyen hátrány, pontosabban őket nem támogatják a legmagasabb szinten. Ebben minden anyaságom és nőiségem benne van, és ettől nem is akarok elvonatkoztatni. A gödi gyerekotthon körül kitört botrányokhoz hasonló ügyeknél már én sem tudok szalonképes lenni, főleg akkor, ha ezt valaki nyíltan politikai kommunikáció, a politikai haszonszerzés eszközévé teszi.

hvg.hu: Ha már szóba került a nőiség. Két évtizeden át kamera elé ülni és kameraképesnek lenni. Ez mekkora energiabefektetést kíván? Az igaz, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzdött az utóbbi időben?

K. O.: Ez azért nem megterhelő, mert ha nem lennék képernyőn, akkor is lenne igényem arra, hogy sportoljak, karban tartsam magam testileg-lelkileg. Az elmúlt 3 évben valóban voltak komoly futamaim a magyar egészségügyben, míg sikerült helyrerakni az egész vázszerkezetemet. Ez a probléma még onnan indult, hogy rosszul feküdtem anyukám hasában, és egy jó darabig el lehetett húzni, ám eljutottam a kritikus pontig, ahonnan már nem. Nem volt könnyű a rehabilitációt gyereknevelés, munka, palántanevelés, sütés-főzés, mosás és takarítás mellett végigcsinálni, de az elmúlt háromnegyed évben végre el tudok menni futni, biciklizni, és ez nagyon jólesik, már nagyon hiányzott.

©

hvg.hu: Akkor most minden rendben van? Meggyógyult? Megy a műsor. Öröm-boldogság?

K. O.: Igen. Szerintem a legszebb szakma a miénk, mert effektíve tudunk segíteni az embereknek, de nem úgy, mint Vajna Timi, nem fánkkal, hanem abban, hogy eligazodjanak. Ám a boldogságomat nem elsősorban a szakma, hanem a két fantasztikus gyerekem okozza, és a fantasztikus szerelem, a férjem, akivel 10 éve éljük közösen az életünket. Az már csak bónusz, hogy tök jól kikeltek a paradicsompalánták, és közben azzal foglalkozhatok, amit szeretek.

hvg.hu: 16 év a korkülönbség a 2 gyereke között. A 25 éves Luca és a 9 éves Marci hogy viszonyulnak egymáshoz?  

K. O.: Imádják egymást. A lányomat nagyon fiatalon, 22 évesen szültem. Ő a kezdetektől nagyon komoly barátnőm. Nem is merem megszámolni a napi SMS-forgalmunkat. A fiam pedig ízig-vérig pasi, a szeretetével, megjegyzéseivel. Nemrég rákattant a Mogács Dániel-videókra a neten, megnézte az összeset, így óhatatlanul rátalált arra a bizonyos interjúra. Azóta a gyerek egyszerűen Kálmánnak hív.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh díját

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Matolcsy hozzányúlna az euróhoz, ám ez egyelőre nem több játszadozásnál

Budapest-politika szakmai műhelyt hoz létre a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Budapest-politika szakmai műhelyt hoz létre a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal