szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete megszavaztatta, ki kapja az adományt – a munkaerőhiánnyal küzdő dél-pesti kórházra érkezett a legtöbb voks.

Több mint 7500-an tartották fontosnak, hogy szavazatukkal segítsék az általuk kiválasztott egészségügyi intézményt. A legtöbb voksot a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet kapta, így a több mint 500 liter alkoholos kézfertőtlenítőt és 60 darab ágyvégi adagolót az ott dolgozó kollégák, gyógyuló betegek és látogató hozzátartozóik használhatják majd. A közel 800 ezer forint értékű támogatást a mai napon adják át a kórház vezetőségének.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) célja az akcióval az volt, hogy felhívják a lakosság, a döntéshozók és az egészségügyben dolgozók figyelmét a kézhigiénia fontosságára, hiszen ez alapvető és elengedhetetlen követelménye a biztonságos betegellátásnak, a kórházi fertőzések visszaszorításának.

Bíznak benne, hogy rövid határidőn belül minden egészségügyi intézmény bejáratánál, minden folyosón, betegágyon és minden betegellátási pontnál lesz kézfertőtlenítő, lehetővé téve annak rutinszerű használatát, ezáltal is csökkentve az elkerülhető megbetegedések és halálozások számát. Ezen célkitűzés deklarálása és rendszerszintű megvalósítása kizárólag kormányzati szándék kérdése – írják a közleményben.

A szakszervezet korábban azt írta: "Szomorú és sajnálatos tény, hogy az uniós országok közül pont Magyarországon, Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap)".

Miért nem tudhatjuk meg, ha tényleg bezárnak egy kórházi osztályt?

Donald Trump-i magasságokban jár a magyar egészségügy: soha ennyiszer nem hangzott el, hogy "álhír", mint az utóbbi hetekben. Hirtelen kifestett osztályok, egyik napról a másikra visszavont igazságbeszédek próbálják elfedni a krónikus munkaerőhiányt. A kormánynak is egyre is kínosabb lehet, hogy miközben világszínvonalú magyar egészségügyről beszélnek, még a saját maguk által megrendelt jelentés is a mostani osztálybezárásokat igazolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb

Óriási visszaesés után fellendülést vár az Airbnb