szerző:
MTI/hvg.hu

A kormányfő kiáll a lengyel igazságszolgáltatás szétrombolása mellett.

Igazságtalan Brüsszel fellépése Lengyelországgal szemben, nem fair és ellentétes azokkal az eszmékkel, amelyeknek talaján Magyarország áll, és amelyen az uniónak is állnia kellene – közölte Orbán Viktor a szejm lengyel-magyar parlamenti csoportjának elnökével. Piotr Naimski Tusnádfürdőn találkozott magyar miniszterelnökkel.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnökének közlése szerint a kormányfő ismételten Magyarország barátságáról és szolidaritásáról biztosította a lengyel politikust

Orbán néhány órával korábban elhangzott beszédében is kiállt a lengyelek mellett. Akkor úgy fogalmazott, Frans Timmermans, az Európai Bizottság magyar és lengyel jogállamiságot is élesen bíráló alelnöke egy inkvizitor, aki most éppen Lengyelországot szemelte ki magának.

A brüsszeli testület valóban élesen bírálja a lengyel kormányt, de az elmúlt napokban az EU másik csúcsszervének, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak a lengyel elnöke, Donald Tusk is éles kritikát fogalmazott meg Varsóval szemben az igazságszolgáltatási reform miatt, amelyet most fogadott el a szejm két háza.

Az azonban nem igaz, hogy a magyar és a lengyel kormány között ne lennének súrlódások. Legutóbb éppen Tusk újraválaszása miatt volt feszültség a két ország között: a politikus jelölését csak a varsói vezetés nem támogatta – Orbán Viktor azonban igen. A lengyeleknek pedig leginkább a magyar kormány és a Kreml jó viszonya szúr szemet.

Orbán Viktor tusványosi látogatásáról egyébként rövid videó is felkerült a kormányfő Facebook-oldalára, sok szalmakalappal és kürtős kaláccsal:

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Domány András Világ

Lengyelországban épp most bontják le a demokráciát

Szombatra virradó éjjel 2 órakor a lengyel szenátus megszavazta az igazságszolgáltatást átalakító harmadik törvényt, miközben az egész országban folytatódnak a tömegtüntetések. A többség még saját szenátoruk módosító indítványát is elvetette. Most már minden a köztársasági elnökön múlik, de aligha várható, hogy kozmetikainál jelentősebb változások történnének. Ezzel a bíráskodás függetlensége, amelyet pedig a lengyel alkotmány is rögzít, megszűnik.

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen