Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt az a vadonatúj körhinta, amely kettétört szombaton Várpalotán, mondta el a hvg.hu-nak a tulajdonos. A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. A balesetet kiváltó okot még nem tudni.

Elértük a várpalotai körhintát üzemeltető Greznár Attilát, aki történetesen a Szórakoztató és Vidámpark Vállalkozók Országos Egyesületének is a vezetője. A kettétört extrém körhinta üzemeltetője elmondta, nem igaz, hogy ő építette az eszközt, a törvény szerint előírt mérnökök tervezték meg a szerkezetet, és rendelték meg az alkatrészeket. Mind a tervezést, mind a gyártási technológiát, mind az üzembe állítást ellenőrizte a BME Járműelemek Tanszéke, amely egyike annak a két hitelesítő helynek Magyarországon, amely az ellenőrzést elvégezheti.

A szerkezet idén június 8-án állt rendszerbe. Hogy Várpalotán miért következett be a végzetes baleset, még nem lehet tudni, a vizsgálatok vélhetően hosszan elhúzódnak. Az biztos, hogy a tartó szerkezetnejk 22 tonnával többet kell elvileg elbírnia, mint a körhintán a használat közben jelentkező maximális terhelés (forgatónyomatékkal, időjárási viszonyokkal és minden létező helyzettel számolva).

A Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság vette át a nyomozást, foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés a vád, és ismeretlen tettest keresnek. Greznár állítja: üzemeltetőként nem követett el szabálytalanságot. Az üzemeltetési naplót jól vezette, az aznap reggeli ellenőrzések is be voltak vezetve: megnézték többek közt a csavarok, biztonsági zárak, hidraulikus folyadékok állapotát, és mindent rendben találtak.

Olvasóink jelezték, korábban Pápán már szerelni kellett a körhintát, de Greznár azt mondja, csak egy átlátszó plexi biztonsági elemet cseréltek ki egy látványosabban kinézőre, ezt vélhették a laikusok szerelésnek.

A sajtóban, közösségi médiában különböző hírek láttak napvilágot: hogy előző nap le kellett állítani a gépet meghibásodás miatt, vagy hogy az ominózus olasz alkatrészt azért vehették meg, mert olcsóbb volt. Ezeket Greznár cáfolja. Előző este feltámadt a szél, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a széllökések miatt az öt méternél magasabb szerkezeteket leállítják. Az alkatrészt pedig katalógusból rendelték egy magyar forgalmazótól, a kívánt és előírt paraméterek szerint esett rá a választás, nem az ár miatt.

Greznár kapcsolatban maradt a sérültekkel és családjukkal. Ketten szenvedtek súlyosabb sérüléseket, a térdén sérült áldozathoz Greznár hétfőn ellátogatott Veszprémbe, a súlyos fejsérült, a mai napig mesterséges altatásban lévő 18 éves fiú családjának pedig lefoglalt három hotelszobát Győrben (ott ápolják a fiút), amit végül vissza kellett mondani, mert a családtagok inkább a győri rokonokat választották. Ha a sérülteknek és családjuknak bármilyen segítség kell, szóljanak, Greznár ezt mondta nekik.

A körhinta tulajdonosa nem most kezdte a szakmát, a több generációra visszamenően vidámparkos múltja van. Ott volt már az első olyan jogszabály megszületésénél 1994-ben, amely szabályozni kezdte az ilyen szórakoztató eszközök működtetésének, gyártásának feltételeit. Szerinte folyamatosan javul a helyzet, nem ért egyet azzal a Madaras Botond, a BME melletti másik tanúsító és ellenőrző cég, a EMI-TÜV SÜD vezetője által elmondott véleménnyel, hogy nem jó a helyzet, nem elég a szúrópróbaszerű ellenőrzés, és nem egyedi eset, hogy a megfelelő dokumentumok nélkül üzemeltetnek ilyen körhintákat és hasonló vidámparkos eszközöket. Greznár szerint javul a helyzet, és az egyesületben is folyamatosan képezik és a szabályok ismeretére oktatják azt a mintegy 200 vállalkozó tagot.

Korábban kérdéseinket eljuttattuk a BME-hez is, választ még nem kaptunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!