szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Páratlan nyomozói bravúrt hajtott végre a rendőrség: nem találták bűncselekménynek, hogy egy fővárosi iskola tanára több millió forintot vett fel a diákok pénzéből. A hvg.hu birtokába került a határozat, amiben ezt még meg is magyarázzák: a tanár azért vett ki folyamatosan pénzt az alapítvány számlájáról, hogy azt otthonában, egy „külön dobozban” tartsa. Kérdés, hogy a hatékony rendőri munka mennyiben köszönhető annak, hogy a tanár egyben a belvárosi önkormányzat Fidesz által delegált bizottsági tagja volt. Mindenesetre feltalálták a házi doboz intézményét.

Mikor több részes cikksorozatban nyilvánosságra hoztuk egy pesti iskola diákalapítványának ügyét, azt hittük, innen a rendőrség különösebb megfeszülés nélkül képes lesz kinyomozni a történteket. Sőt, sherlock-i értelemben még nyomozni sem nagyon kell, csak összerakni a tényeket:

  • a pénzt az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumba járó tanulók szülei adták össze, szinte a teljes összeg a Szemerések a Szemeréért Alapítvány hivatalos bankszámláján volt, így vitathatatlan a forrása/rendeltetése,
  • a több mint 3 millió forintot egyértelműen nem költötték a gyerekek táborozására, kirándulására, tanulmányi jutalmakra, ez azért világosan látszott volna,
  • a pénz folyamatosan tűnt el majdnem egy év alatt bankkártyás kifizetések/kivétek formájában, miközben az egyetlen alapítványi bankkártya végig Király András kuratóriumi tagnál, az iskola napközis oktatójánál volt.

Az is felettébb beszédes volt, hogy a több millió forintos hiány felfedezése után a tanár gyorsan szabadságra ment, ahonnan többé vissza sem tért tanítani. Mindez azért is volt az intézmény számára duplán kínos, mert Királyt az iskolában „fideszes tanár úr”-ként emlegették, ugyanis egyben az V. kerületi Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jogi bizottságában ült évek óta, mint a Fidesz–KDNP által delegált bizottsági tag. Forrásaink ezzel magyarázták, hogy az iskolában először megpróbálták eltussolni az ügyet, a tantestület tagjaival még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak.

A hvg.hu névtelenséget kérő, belső források segítségével mégis nyilvánosságra hozta a történteket, a kuratórium feljelentése alapján eljárás indult „nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette” miatt az V. kerületi rendőr-kapitányságon. Bár a pofonegyszerűnek tűnő nyomozást határidejét meghosszabbították, informátoraink szerint így sem izgultak különösebben, csak sikerül "kinyomozni", hogy ha egyvalaki kezel egy bankban tartott vagyont, akkor vajon ki a felelős annak eltűnéséért.

©

Megszereztük a határozatot: futni hagyják a fideszes tanárt

A hvg.hu birtokába került a rendőrség október 26-i határozata, amelyben megszüntetik a nyomozást arra hivatkozva, hogy a beszerzett „adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Sőt, az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így a továbbiakban nem kívánnak az üggyel foglalkozni, az eddigi bűnügyi költséget meg majd az állam fizeti.

A határozat indoklásra pontosan ugyanaz a szó illik, mint amivel egy fideszes jellemezte Tállai "Leszólok" András benzinárcsökkentő akcióját: kreatív.

Először beszámolnak a bravúros nyomozásról: megnézték az alapítvány bankszámlájának a forgalmát 2016 májusától 2017 tavaszáig – amíg Király rendelkezett felette –, valamint a kamerafelvételeket a készpénzfelvételekről. Ezek alapján „megállapítást nyert”, hogy a közel egy éves időszak alatt 3 674 000 forintot vettek fel a kártyával.

Majd meghallgatták gyanúsítottként Király Andrást, aki arra hivatkozott, hogy számlával igazolhatóan felhasznált valamennyit az összegből, a többit viszont „lakásában egy külön dobozban elkülönítve tartotta”. Mi mást is tehetett volna, hiszen az iskolai páncélszekrényhez nem volt kulcsa, így kénytelen volt otthon tartani a bankból kivett összeget.

A rendőrség ezek után úgy látta, hogy megszünteti az eljárást, hiszen Király verziója alapján csak tartogatta, de nem használta saját részre a pénzt, ennek ellenkezőjére nézve pedig "nem rendelkeznek adattal”. A szemerések pénzének egy kisebb része, kevesebb mint 300 ezer forint pedig az iskolai pénztárban volt, ahhoz a tanár nem fért hozzá, így azt nem tüntethette el.

Másrészt azzal magyarázzák a nyomozás megszüntetését, hogy a tanár-bizottsági tag visszafizette a „bankkártyával felvett pénzösszeget”. Arra nem térnek ki, hogy erre közvetlenül azután került sor, hogy a hvg.hu kérdőre vonta Királyt, így valószínűleg a várható médiafigyelem hatására vitte vissza gyorsan a pénzt. A kár megtérítése legfeljebb enyhítő körülményként merülhet fel egy büntetőeljárásban, különben simán megúszhatná bárki, aki az általa elcsalt/ellopott/elrabolt pénzt a lebukása után visszajuttatja.

Folyamatosan vette ki a pénzt, hogy egy dobozban tartsa – mennyire életszerű?

Tragikomikus módon így most a kis iskolai alapítványnak kell küzdenie azért, hogy mégiscsak legyen felelősségre vonás: kedden a kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy panaszt tesznek a nyomozás megszüntetése ellen. Jogászra nincs pénzük, illetve nem szeretnék erre költeni a gyerekekre szánt alapítványi büdzsét, ezért maguk próbálták összeszedni, miért elfogadhatatlan, hogy a rendőrség feltette a kezét. Beadványukban egyértelműen kimondják: a nyomozás nem volt kellő mélységű, be sem szerezték a releváns információkat, az indokolás pedig „nem felel meg a valóságnak”.

Nem is értik, a rendőrség miért hivatkozik az iskolai pénztárra, ahol mindössze 280 ezer forintot tartottak, ennyi folyt be a szemerések gálájának megrendezéséből. A többmilliós alapítványi vagyon a bankban volt/lett volna, amit egyedül Király András kezelt a kuratórium elnökhelyetteseként, hiszen nem volt megválasztott elnök mellette. „Nem életszerű, hogy Király András apránként pénzt vesz ki egy olyan időszakban, amikor nem voltak szükségesek kifizetések” a gyerekek számára, csak azért, hogy otthon őrizze – hívják fel a rendőrség figyelmét.

©

Egy forintot sem adott oda először, azt sem mondta, hogy nála van a pénz

Amikor kiderült, hogy a több mint 3 millió forint eltűnt, „Király András április 6-án bement az iskolába, leadta a bankkártyát, lemondott a kuratóriumi tisztségéről, és átadta az alapítvány teljes dokumentációját, majd szabadságra ment. "Nem ad át egyetlen forintot sem, nem tesz említést arról, hogy nyugodjon meg mindenki, nála van a pénz”, csak több mint egy hónappal később, május 12-én ad át 3,2 millió forintot, amikor a hvg.hu már kereste a készülő cikk miatt.

Ráadásul a tanárt úgy akarják futni hagyni, hogy még mindig tartozik 436 ezer forinttal a diákalapítványnak: csak 3 200 ezer forintot fizetett vissza, és közel 50 ezer forintos bankköltséget hozott össze azzal, hogy kivette a pénzt a bankszámláról. Ezt a máig ki nem fizetett összeget szerintük végképp nem lehet azzal magyarázni, hogy csak dobozban tartotta.

Nem számít, hogy mennyire életszerű

Homlokegyenest az ellenkezőjét állítja Morvai Attila, aki Király András ügyvédje volt a büntetőeljárásban. „Ügyfelem maradéktalanul elszámolt az alapítvány vagyonával, minden egyes forinttal” – mondta a hvg.hu-nak. Arra a kérdésre, hogy miért kellett a biztonságos/transzparens bankszámláról folyamatosan kivenni az összeget, és azt otthon egy dobozban tartani, azt válaszolta: „erre van racionális magyarázat”, de védőként köti a titoktartás. Azt pedig, hogy mindez mennyire életszerű, szerinte nem kell figyelembe venni a bizonyítás során, mert a bizonyítási eljárás a tényekről kell, hogy szóljon. (Morvai Attila korábban a Fővárosi Főügyészség ügyésze, illetve ügyészségi szóvivője volt, majd az MNV Zrt. jogi és vagyonhasznosítási igazgatója lett, jelenleg ügyvédként dolgozik.)

Király András ezúttal sem kívánt nyilatkozni, bár ügyvédjén keresztül felajánlottuk ennek lehetőségét.

Ahogy azt megírtuk, a tanár időközben egy másik pesti iskolában helyezkedett el, de Kovács Katalin, az Észak-pesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója többszöri megkeresésre sem volt hajlandó válaszolni, melyik intézménybe került a gyanús ügybe keveredett tanerő. Végül a  Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban sikerült megtalálnunk, ezt utóbb az intézmény is megerősítette.

Király október elején váratlanul, személyes okra hivatkozva lemondott a belvárosi önkormányzatnál betöltött pozíciójáról. Az V. kerület fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter azt még a bizottsági tagoknak sem tudta megmondani, ez a lépés összefüggésben van-e az iskolai botránnyal, azzal hárította ezt a kérdést, hogy erről nem kérdezte a távozó társukat. A hvg.hu korábban hiába kereste többször is Szentgyörgyvölgyit, akinek bizonyára duplán is kínos az ügy, hiszen egy kerületi iskoláról van szó, ráadásul saját pártja ültette be a testületbe Királyt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Bájos festést kapott a Bethesda Gyermekkórház betonkerítése

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk