szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnök évértékelőjén elmondott viccétől jut el a ZDF pillanatok alatt a charlottesville-i emberölésig. A német állami csatorna azt állítja: Magyarország a nemzetközi szélsőjobboldali szcéna második otthona lett. Orbánt is keresték, Tusnádfürdőig mentek, hogy feltehessék kérdésüket, de a kormányfő nem élt a lehetőséggel, hogy a legrosszabbnak elejét vegye. Tegnap németek milliói láthatták az eredményt.

Az Identitesz konferenciáján indul a ZDF riportja. László Balázs beszél a magyarság védelméről, a hallgatóságban pedig ott van Daniel Friberg svéd és Matt Forney amerikai szélsőjobboldali. Mit akarnak Magyarországon? – kérdezi a riporter, és a választ a miniszterelnök adja meg. Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy a valódi menekülteket be fogjuk fogadni – emlékeztet a ZDF, és mutatják is a klipet, ahogy a kormányfő az idei évértékelő hahotázó közönsége előtt sorolja, hogy Magyarország várja a holland, német, olasz politikusokat és újságírókat, akik már nem ismernek rá saját hazájukra.

Már 2014-ben, Orbán győzelme után körbe járt a német tévés újságírók szerint a pletyka neonáci körökben, hogy Magyarországon kellemes az élet (ezen a ponton nem derül ki, hogy a ZDF elnézte a magyar kormányfő hatalomra kerülését, vagy szerintük volt egy minőségi változás az újraválasztást követően).

A németek szerint Friberg az a személy, aki körül hazánkban a szélsőséges csoportok gyülekeznek. Az írással és könyvkiadással foglalkozó svéd férfi a ZDF stábjának magyar otthonában elmondta, hogy az ő nézetei lassan az egész világot meghódítják. Svédországban Friberg büntetett előéletű. Uszításért és garázdaságért ítélték el. Most üzletembernek adja ki magát, és Budapestről terjeszti gyűlöletkeltő könyveit.

Magyarországon ideológiai otthonra talált

– mondja a ZDF, majd Friberg szavai hallhatók, miszerint Kelet-Európa az egyetlen egészséges terület a kontinensen, ahol még nem pusztít a liberalizmus és a tömeges migráció. Ezek valóban Orbán Viktor gondolatai – tesszük mi hozzá.

Orbán mellett a riport második főszereplője: Daniel Friberg
©

A riportban Volker Weiss történész igyekszik elmagyarázni, mit szeret a nemzetközi szélsőjobb Magyarországban és a teljes régióban. Ezek szerint a vasfüggöny miatt ez a terület nagyrészt érintetlen maradt a bevándorlástól, és a kommunizmus örökségeként a tekintélyelvű berendezkedés újra megerősödött.

Friberg új kedvence egyébként az amerikai alt-right, amely mozgalom újra eladhatóvá próbálja csomagolni a náci és neonáci eszméket. A riport ezen a ponton Budapestről megérkezik Charlottesville-be, ahol a nyár folyamán az amerikai szélsőjobb tartott erődemonstrációt. Augusztus 12-én tragédiába fulladtak az események, egy radikális fiatal ugyanis autójával gázolt az ellentüntetők közé, megölt egy embert, megsebesített sokakat.

Mint kiderült, Friberg is ott volt aznap, mint Richard Spencer harcostársa. Spencer, akit a magyar hatóságok pár éve még letartóztattak, amikor fajvédő konferenciát szervezett volna Budapestre, most a ZDF-nek dicsérte a Magyarországról akcióit szervező Friberget. A riportban látszik, ahogy Spencerék Trump győzelmét náci karlendítéssel, "Hail Victory" felkiáltással üdvözlik.

A ZDF láthatóan sok energiát tett a filmbe. Ott voltak Ferihegyen, amikor Friberg hazatér Budapestre. A svéd elmondhatja, hogy szerinte Charlottesville-ben provokáció történt, és a halálos incidens sofőre ártatlan.

Mit gondol azonban Orbán Viktor a neonáci vendégekről? – kérdezi a ZDF. Mivel nyugati sajtótermékeknek nem ad jó ideje interjút, ezért a német stáb Tusnádfürdőig utazott, hogy feltehesse kérdését – hallható a riportban. Az évértékelőn elmondott Orbán-viccre akarnak rákérdezni a nyugati menekültek befogadásáról, ám Németh Zsolt a riport szerint eltorzítva adja tovább a kérdést Tusványos színpadán. Azt mondja Orbánnak, hogy a ZDF is be akar vándorolni Magyarországra. A kormányfő azt mondja: csak azokat nem fogadjuk be, akik esetében attól tartunk, megváltoztatnák kulturális identitásunkat.

Hálásak a szélsőjobboldaliak, hogy Orbán megtűri őket

– állapítja meg a ZDF. A stábot Friberg beengedte egy esti programjára is. Látjuk, ahogy a svéd radikális egy magyar és két amerikai barátjával röviditalt iszik a magyar parlament előtt elhaladó dunai hajón. Hogy mennyire szabadon mozognak Budapesten a radikálisok, azt a ZDF szerint mutatja, hogy Friberg engedte a forgatást.

A riportot a német állami televízió kettes csatornájának külpolitikai riportmagazinjában mutatták be a Weinstein-ügy amerikai következményei után, este fél 11-kor. A szerdai bejátszás bő 6 perces volt, csütörtök hajnalban egy félórás kisfilmet is sugározták ebben a témában.

(Borítóképünkön Orbán Viktor idei évértékelője)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!